VELIKE PRIPREME

KREĆE REGIONALNI SHOW 'X FACTOR' Novu zvijezdu Balkana birat će Huljić, Massimo, Joksimović i Kovač

Posjetili smo snimanje prve od pet audicijskih emisija koje će se na RTL-u početi prikazivati krajem ožujka. Više od 200 kandidata borit će se za titulu nove regionalne zvijezde jednog od najvećih glazbenih TV projekata na svijetu.
 Tomislav Krišto/CROPIX

Do početka emitiranja “X Factor Adrie”, regionalnog showa kojem se prvi put preko RTL Televizije priključila i Hrvatska, preostalo je još samo nekoliko tjedana. Svjetski poznati show koji je osmislio Simon Cowell sastoji se od nekoliko faza, a ona prva, u kojoj će kandidati prvi put stati pred televizijske kamere, upravo je počela.

U jednom od najvećih televizijskih studija na ovom području koji se nalazi u mjestu Ugrinovci nedaleko od Beograda, od utorka ujutro vladala je gužva. Snimanje te prve audicijske emisije počelo je tek predvečer i trajalo do kasnih sati, kako to već obično biva kada su prva izdanja u pitanju.

Škicnuo publiku

Posljednji na scenu izašli su članovi žirija - Tonči Huljić, Massimo Savić, Željko Joksimović i Aleksandra Kovač, čija imena su objavljena javnosti dan ranije. Evidentno najuzbuđeniji među njima bio je Massimo kojem je ovo prvi televizijski projekt te vrste u kojem sudjeluje. Sudeći po reakciji publike u studiju, njegov izbor u žiri bio je pun pogodak, jer kada se pjevač samo okrenuo da “škicne” i vidi publiku, izazvao je spontani pljesak cijelog studija.

- A gdje mi je tipka za stisnuti “X”? - upitao je zaigrano Massimo, što je nasmijalo njegove kolege jer je mislio da se o kandidatima odlučuje kao u primjerice “Supertalentu” ili “Voiceu”.

- Ma Massimo se prijavio u show samo da se igra - u šali se brzo nadovezao Huljić. No kada su se kamere u studiju uključile, a prvi od 232 natjecatelja koliko ih je izabrano od 12 tisuća prijavljenih na predaudicijama stupio na scenu i otpjevao poznatu pjesmu Ibrice Jusića “Ljubi san vašu ‘ćer”, Massimo je prestao biti “razigrano dijete”.

Bila je to prilika za selfie voditelja: Antoniju Blaće, Snežanu Velkov i Aleksandra Radojičića (Tomislav Krišto/CROPIX)

Zadani standardi

Već nakon prvog nastupa svojim stručnim, ali precizno jasnim, a opet nimalo zločestim komentarima nametnuo se kao profesionalni autoritet. Opravdao je tako i najavu koju je dao dan prije da je vrlo strog suradnik i da će se striktno držati svojih kriterija.

- Jesi li uživala u aplauzu? E, pa čut ćeš ga još puno puta u životu - kazao je Tonči Huljić sljedećoj kandidatkinji, djevojčici od nekih 14 godina i nevjerojatnog pjevačkog talenta. Snimanje prve audicijske emisije polako je odmicalo, a moralo se završiti još istu noć, jer svih pet izdanja moraju se odraditi u pet dana. “X Factor Adria,” ogroman i zahtjevan projekt u koji je uključeno 160 ljudi iz izvršne produkcije Connect Live Medije, te Prve televizije i RTL-a koji su koproducenti showa, pripreman je nekoliko mjeseci. Za izgradnju scene ekipi je bilo potrebno oko mjesec dana, jer pravila licence, takozvana “biblija” showa vrlo je precizna i moraju se poštivati svi zadani standardi, i to do najmanjeg detalja. Od položaja kamera do veličine logotipa, sve je to napravljeno i strogo propisano dizajnom SYCO-a, kompanije u vlasništvu Simona Cowella.

Tomislav Krišto/CROPIX

U pet država regije

- Studio se prostire na 1800 četvornih metara, a pokrivaju ga 22 kamere, od kojih je 13 studijskih i devet ENG ekipa koje snimaju publiku, backstage, prate kandidate. Sve radimo u High definition tehnologiji, a ovo je samo početak, tek 20 posto od onog što nas tek očekuje. Nakon audicijskih emisija slijedi tzv. “boot camp”, faza u kojoj će se odabrati 24 kandidata koji odlaze u “kuće” članova žirija. To je trenutak u kojem suci postaju mentori, svatko dobije svoju grupu kojom će se baviti. Potom slijede emisije uživo, cijeli studio se mijenja, a finale ćemo imati u beogradskoj Areni - objasnio je izvršni producent i suvlasnik Connect Live Medije Predrag Ristić.

Show koji počinje krajem ožujka, emitirat će se u pet država regije - Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a vođenje je povjereno Antoniji Blaće i mladom srpskom glumcu Aleksandru Radojičiću, a za backstage i razgovore s kandidatima zadužena je njihova makedonska kolegica Snežana Velkov.

Tomislav Krišto/CROPIX

Snimanje 1. albuma

Ova druga, a zapravo prva sezona za Hrvatsku emitirat će se jednom tjedno. Pobjednik će dobiti novčanu nagradu čiji iznos producenti još ne žele otkriti te snimanje albuma s izdavačkom kućom koja je pod pokroviteljstvom Sonyja, u našem slučaju Menarta. Plan je također, što je još uvijek na razini želje, u show dovesti i Simona Cowella, Leonu Lewes i druge, koji su se proslavili zahvaljujući “X Factoru”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:13