NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA

Krug filmskih kritičara Londona ocijenio: 'Anne Hathaway odigrala je ulogu Fantine u 'Jadnicima' - neodoljivo!'

 AP

ZAGREB - Anne Hathaway proglašena je najboljom sporednom glumicom godine po mišljenju Kruga filmskih kritičara Londona za ulogu Fantine u glazbenom filmu "Jadnici", piše britanski The Telegraph.

Nagrada je posljednja u nizu za 30-godišnju glumicu za tu ulogu, nakon što joj je prošli tjedan dodijeljen Zlatni globus, a njezina izvedba Fantine opisana je kao "neodoljiva". Hathaway nije mogla nazočiti svečanosti u Londonu, pa je nagradu u njezino ime preuzela producentica Debra Hayward.

Britanskom glumicom godine proglašena je Andrea Riseborough za ulogu u trileru "Shadow Dancer".

Film "Ljubav" Michaela Hanekea odnio je tri nagrade uključujući za film godine, najbolju glumicu za 85-godišnju Emmanuelle Riva, te za scenarij godine Hanekeu. Njegov film, koji prati priču postarijeg para koji se suočava s bolešću jednoga od njih, zaradio je ukupno pet nominacija za Oscar, uključujući za najboljeg redatelja, film i najbolji strani film.

Kontroverzni film "Master" Paula Thomasa Andersona odnio je dvije nagrade, za najboljeg glumca Philipu Seymouru Hoffmanu i najboljeg sporednog glumca Joaquinu Phoenixu.

Nagrada Attenborough za najbolji britanski film godine otišla je filmu "Berberian Sound Studio", a glavnome glumcu Tobyju Jonesu uručena je nagrada za najboljeg britanskog glumca godine.

Helena Bonham Carter dobila je nagradu Dilys Powell za izvrsnost na filmu, koja je u prošlosti dodijeljena velikanima poput Dirka Bogardea, Richarda Attenborougha, Julie Walters i Judi Dench.

Najbolji strani film godine je "Hrđa i kost" Jacquesa Audiarda, o timariteljici kita ubojice koja izgubi noge u nesreći.

"Posao kritičara je pohvala najboljima a ne plivanje uz struju", kazao je predsjedavajući ovogodišnjih nagrada Rich Cline. "Mislim da smo to ove godine i ostvarili", dodao je.

Krug filmskih kritičara Londona ima 120 članova - britanskih filmskih kritičara, broadcastera i pisaca, koji su ove godine glasovali za više od 200 filmskih naslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:27