NESTRUČNI KOMENTATORI

Lana Banely ne zna, Slavko Cvitković šokira

'Vaš se reporter se baš i ne razumije u biatlon', priznaje Cvitković. Banely šuti jer ne zna što bi rekla. A Bruno Kovačević kaže: 'On je zanimljiv jer uglavnom jede špinat'. Koga je to HTV poslao na ZOI u Vancouver?
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZAGREB - Sve velike sportske događaje koji se prenose na HTV-u prate uvijek i oštre kritike gledatelja na račun rada i “bisera” u eteru sportskih komentatora javne televizije. Ni Zimske olimpijske igre u Vancouveru nisu izuzetak, a forumaši su se na internetu ovaj put posebno obrušili na Slavka Cvitkovića, Lanu Banely te Brunu Kovačevića.

- Komentatori su očajni. Čast iznimkama, poput Miće ( Dušanovića), koji uvijek izvuče neku pričicu pa mu ne možeš zamjeriti kad pet minuta govori Kane, pa idućih pet Kejn, pa opet ispočetka - tek su neki od loših komentara koje HTV ovih dana može čuti na svoj račun.

Izostanak popratne priče

Slavko Cvitković nekako se našao najviše na udaru upravo zato što je osvajanje brončane medalje Jakova Faka privuklo pozornost gledatelja na utrke biatlona. A već prvi prvom prijenosu Cvitković je bez puno suzdržavanja izjavio kako “o bitalonu ne zna baš mnogo”.

- Nisam baš osobito neki biatlonac. Koliko se vaš reporter razumije u biatlon, a ne razumije se bog zna kako... - priznao je u eter Cvitković.

Da je upravo tako, mogli su zaključiti vrlo lako i gledatelji bez previše znanja o tom sportu, pa ne čudi što je Cvitkovićevo komentiranje naljutilo i neke sportske komentatore poput Bože Sušeca .

- Takvo komentiranje biatlona trebalo bi ući u udžbenike kao primjer kako se ne smije komentirati. Sve je bilo pogrešno pa se tako u najvažnijim trenucima raspravljalo o razvoju biatlona u Gorskom kotaru - objasnio je Sušec te dodao kako je Cvitković još uz to imao potpuno pogrešne procjene tko prijeti Fakovu odličju, i to kada je ono već bilo osigurano, a takvo Sušecovo mišljenje dijele i drugi sportski novinari.

Neiskusnoj Lani Banely, kojoj su ovo prve Zimske olimpijske igre u životu, nisu zamjerene “provale”, kao ni nestručno komentiranje, već gotovo potpuni izostanak gotovo bilo kakve popratne priče za vrijeme nastupa klizača.

Gotovo sve izvedbe prošle su u potpunoj tišini, a Lana bi se uključivala tek na samom kraju, rekla ocjene koje ionako svi mogu vidjeti, a potom bi tek gledatelje upoznala okvirno sa sljedećim parom i tu i tamo ubacila poneki vrlo općeniti komentar. No, tako se barem poštedila prozivanja zbog grešaka i bisera kakvih, naravno, ni ovog puta nije ni najmanje nedostajalo, jer ipak treba imati u vidu kako to nije ni najmanje jednostavan novinarski posao.

Pogrešno izgovarali imena

Navođenje pogrešnih imena za sportaše disciplina je za sebe, pa je tako Svendsen Cvitkoviću bio Svenson, a Didier Cuche postao je za Brunu Kovačevića Kuš. No, daleko više od lapsusa Kovačeviću je zamjereno to što priča u prijenosu.

- Zanimljiv je jer uglavnom jede špinat. I to čak četiri puta tjedno, posljednjih osam godina. Kaže da mu to fenomenalo odgovara. Sada kasni nešto više od pola sekunde - komentirao je Kovačević nastup Steven Nymana, što je bilo tek jedan u nizu “zanimljivosti” kojima je popratio prijenos spusta.

Tako se moglo čuti da se “žena Patricka Staudachera zove Sabina, ima sina Nou i ako je suditi po mirnoj obiteljskoj situaciji kakvu ima Didier Defago, mogao bi ovdje skijati dobro, ali nažalost to nije jedina komponenta koja odlučuje o uspjehu, tako da već kasni sekundu i 69 stotinki...”.

O Defagu (‘momku koji je u 33. godini, oženjen, miran’) su pak gledatelji mogli doznati kako je inače po zanimanju arhitekt pa je možda s tog stajališta pregledao stazu te da sliči malo u onim trenucima opuštanja na trenera Sanje Jovanović Bobčeta, jer se bavi pecanjem i to dosta često.

A Kovačeviću će mnogi vrlo vjerojatno još dugo vremena pamtiti i najavu: “Sada počinje show i oni sa slabim srcem neka lagano krenu prema drugoj prostoriji, a vi gospođe, djevojke, majke s malom djecom sklonite ih ispred ekrana, jer kreće veliki Bode Miller”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:37