MARINA FERNANDEZ

LIJEPU SPLIĆANKU NISMO VIDJELI U JAVNOSTI OD ZAVRŠETKA POPULARNE SAPUNICE 'RUŽA VJETROVA' Otkrila nam je sve o svom neočekivanom angažmanu

 
Marina Fernandez
 Ante Cizmic / CROPIX

Trgovina ljudima, pošast modernog doba, glavna je tema kriminalističke portugalske serije “Onde Está Elisa?” (“Gdje je Elisa?”) u kojoj jednu od glavnih ženskih uloga tumači Marina Fernandez, Splićanka koju pamtimo po ulozi u nekoć rado gledanoj TV seriji “Ruži vjetrova”. Glumica i pjevačica, koja već godinama živi na relaciji Split - Lisabon, nakon emitiranja RTL-ove uspješnice isparila je iz vidokruga javnosti, sve dok se nije pojavila u aktualnoj TV reklami jedne bankarske kuće, piše Slobodna Dalmacija.

A zapravo je svo to vrijeme radila - i u Portugalu, gdje je bila angažirana na snimanju spomenute kriminalističke serije, ali i u Hrvatskoj gdje aktivno pjeva u dva sastava. I dobro joj ide, kaže Marina, priznajući kako ne voli stagnirati, pa kad na jednoj adresi okonča poslovni angažman, pohita na drugu.

Nekako joj se i spontano stvore prilike baš kao što je to bio slučaj s gledanom serijom portugalske TVI, u čijem se scenariju, uz trgovinu ljudima, isprepliću i druge mučne teme poput incesta, otmice, prodaje droge, fizičkog nasilja, prostitucije... A Fernandez se spremno odazvala pozivu svojega portugalskog agenta.

Splićanka kaže kako joj do sad ništa nije bilo teže glumiti od lika Ruskinje Elene, koja je došla u Portugal nakon što su je prodali u bijelo roblje, da bi ubrzo postala vlasnica striptease kluba "Neon Pussy Cat", gdje se događaju svi mafijaški okršaji.

- To mi je bio jedan od najvećih glumačkih izazova, u pitanju je konstantno psihičko i fizičko maltretiranje, silovanje, ma svašta... Horor. A morala sam savladati i neke nove vještine, poput rukovanja oružjem. Trgovina ljudima i prostitucija su, nažalost, realnost koja je dosta prisutna u Portugalu, i to od davnih vremena. I o tome se ne priča, ali se osuđuje.

Te žene su omražene iz totalno krivih razloga i jako se teško staviti u njihovu situaciju. Najteže mi je bilo dok sam kroz svoj lik morala prepričavati silovanje ili neke druge teške traume. Nije lako odglumiti takve stvari - govori Marina, koja je seriju “Onde Está Elisa?” počela snimati pretprošle zime nakon što je njezin scenarij dugo stajao u ladici producenata zbog teških tema, pa se i njezine epizode emitiraju u kasnom terminu, poslije 23 sata.

Riječ je o adaptaciji istoimene čileanske serije, čije je emitiranje zbog provokativnih i brutalnih scena izazvalo šok kod tamošnjih gledatelja. Iako su i Portugalci, objašnjava Marina, isprva bili suzdržani, na koncu je snimljeno 120 epizoda. U tijeku je emitiranje druge sezone, a Splićanka je kroz seriju nekako “uspjela provući” i osobni glazbeni angažman.

- I u Lisabonu sam se bavila glazbom, ali više za svoju dušu, dok ovdje od nje živim i plaćam račune. Tako se nekako posložilo da sam zimi odrađivala glumačke projekte u Portugalu, a ljeti bih se vratila ovdje i odradila glazbenu sezonu - govori glumica i pjevačica, koja u Splitu djeluje u dva benda - Artevidos i The Hot Shots - izvodeći različite repertoare, piše Slobodna Dalmacija.

- Htjela sam da se skupina zove Atrevidos. Na portugalskom bi to značilo nešto kao uncut, netko tko je luckast. Kad sam to spomenula kolegi koji je za našu glazbenu priču radio logo i dizajn, on je to nekako disleksično preokrenuo na Artevidos. Ispalo je simpatično, pa smo tako i ostavili.

Izvodimo obrade pjesama iz razdoblja 50-ih, 80-ih godina prošloga stoljeća... Ma ima tu svega, uglavnom hitova za koje, kad ih čujete, pomislite: 'Otkad ovo nisam čula?!'. A nije nešto što se kontinuirano troši, stalno čuje. Dosta smo svirali po Splitu, sad imamo i angažmane za evente, nastupamo po otocima... I prilično smo uspješni. S bendom The Hot Shots, na čijem su repertoar bossa nova i jazz standardi, počela sam nastupati prošle godine.

No budući da nam je bubnjarica ostala trudna, morali smo malo pričekati sa svirkama - uz smiješak će Marina, koja je u Splitu završila Trgovačku školu, smjer komercijalist, i Glazbenu školu Josip Hatze, u kojoj je svirala obou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:29