POSLASTICA ZA PUBLIKU

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG U HRVATSKOM KAZALIŠTU Kečkeš, Tarik i Keno postaju balkanska obitelj Topalović

Veseli me uloga Đenke koju je igrao Bora Todorović, a i radujem se predstavi koja će biti poslastica za gledatelje, ispričao je Tarik
 Goran Mehkek/Cropix

Jedna od najpoznatijih i svakako najomiljenijih komedija svih vremena “Maratonci trče počasni krug”, kultno djelo velikog pisca Dušana Kovačevića, naći će se uskoro na daskama satiričkog kazališta Kerempuh.

Gotovo da i nema onoga tko nije pogledao jedan od najgledanijih filmova s ovih prostora i nije upoznat s legendarnom glumačkom postavom, citatima koji su postali gotovo dio svakodnevnog govora, obitelji Topalović, scenama poput čitanja oporuke i sličnih motiva koji će sada naći svoj prostor na daskama koje život znače. Režije se prihvatila jedna od najuspješnijih i najzaposlenijih redateljica u regiji Iva Milošević, a glumačka podjela u Kerempuhu itekako je impresivna.

Premijera u prosincu

Premijera predstave očekuje se u prosincu, kada će se gledatelji u kazališnoj verziji podsjetiti izvrsnih dijaloga, fantastičnih likova i nevjerojatnih zapleta u kojima se ismijavaju smrt i lažni moral. U svakom slučaju radi se o djelu kojem popularnost ne opada i čija priča kontinuirano stječe nove obožavatelje jer kako je i sam autor Dušan Kovačević rekao: “Priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa”.

Tako su se u legendarnim ulogama koje pamtimo iz filma našli Tarik Filipović, Maja Posavec, Željko Königsknecht i Luka Petrušić, Vilim Matula, Elizabeta Kukić, Hrvoje Kečkeš, Filip Detelić i Ivan Đuričić.

Ulogu Đenke Đavla, kojeg je fantastično odigrao veliki Bora Todorović, tako će u kazališnoj verziji utjeloviti Tarik Filipović koji nimalo ne skriva oduševljenje sudjelovanjem u ovom velikom Kerempuhovu spektaklu.

Svi su gledali Maratonce

- Rijetko se dogodi da već na prvoj čitačkoj probi zavlada oduševljenje jer svi mi znamo što su ‘Maratonci’ i gledali smo ga više puta. Dramaturginja Dora Delbianco odradila je odličan posao i prilagodila djelo kazalištu. Uvjeren sam da će to biti hit-predstava. Posebno me veseli uloga Đenke koju je igrao Bora Todorović, a veseli me i što radim na predstavi koja će sigurno biti poslastica za gledatelje - ispričao je Tarik Filipović, dodajući kako je uvjeren da uz takvu izvrsnu glumačku podjelu ne mogu pogriješiti.

Ulogu fatalne Kristine dobila je Maja Posavec koja će se naći i u novoj sezoni showa “Tvoje lice zvuči poznato”, no kako je rekla, nada se da joj se obaveze neće preklapati, a najviše je veseli što se vraća kazalištu koje joj je u posljednje vrijeme jako nedostajalo.

- Kristina nema neke osobine koje je čine fatalnom, već upravo suprotne, a ispada sudbonosno fatalna za sve likove. Dosta mi je to intrigantno i zanimljivo. Jako dobro znam tu ulogu iz filma jer glumila ju je Seka Sablić, meni jedna od najdražih glumica - objašnjava Maja Posavec.

Ulogu Mirka po kojoj možda najviše pamtimo Bogdana Diklića dobio je Luka Petrušić, a za mladog je glumca, tvrdi, velika čast glumiti u tom naslovu, pogotovo tako legendarnu ulogu.

- Jako se veselim radu na predstavi i nemam nadanja da ćemo dostići slavu kultnog filma, ali sama činjenica da to radimo u Kerempuhu za mene je velika stvar, posebno uz takvu sjajnu ekipu. Dosad nisam imao priliku raditi s Ivom Milošević, ali prvi dojmovi su odlični - napominje Luka Petrušić.

Strah od usporedbi

Ulogu Milutina Topalovića, koju je izvorno odigrao Pavle Vujisić, dobio je jedan od naših ponajboljih komičara i kazališnih glumaca Željko Königsknecht, koji se također jako veseli što će raditi na tako poznatom komadu.

- Postoji strah budući da se radi o tako kultnom filmu za koji mislim da nema čovjeka koji ga nije gledao. Tu mislim na strah od usporedbi. Ja sam ipak kazališni čovjek, a kazalište je uvijek drugačije od filma. Ali, time se i otvaraju drugačije mogućnosti da se to prezentira - zaključio je Königsknecht.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:07