OSTAVIO SRCE NA TANJURU

Masterchef Šime otkrio je kako će potrošiti nagradu od 200 tisuća kuna

'Sada putujem na otok Svetac, nedaleko od Visa. Za mene je to pravi raj. Odmor, ribolov, uživancija...'
 Nova TV

Ostavio je srce na tanjuru i to ga je dovelo do pobjede u prvom izdanju hrvatskog showa Masterchef . Bio je to stav žirija koji je odlučio 24-godišnjeg Šimu Sušića okruniti titulom najboljeg. U superfinalnoj borbi od pet rundi vješti Šime imao je odličnu konkurenticu Srđanu Jevtić, no nijanse su presudile u njegovu korist.

Najbolji amaterski kuhar u Hrvata “bacio” se na riblji meni i − pobijedio. Svojim umijećem i kreativnošću ganuo je i žiri istančana nepca Tomislava Gretića, Matu Jankovića i Radovana Marčića, koji su pred većinom njegovih delicija spustili kapu.

− Naravno da sam presretan. Mislim da sam tijekom svih ovih tjedana bio svestran, mislim da sam stekao i neka kulinarska znanja, no imao sam i sreće − kazao je pobjednik Šime za Slobodnu Dalmaciju , koji je svojim talentima, kao i nekolicina drugih kandidata, tjednima oduševljavao ne samo žiri, nego i širu populaciju. Čak i ako spadate u onu kategoriju ljudi koji su sebe doživljavali kao poprilično vješte s kuhačom, vjerojatno ste preispitali vlastita kulinarska dostignuća odgledavši makar jedno izdanje showa.

Pogledavši sve one emulzije, pjenice, želatine, suflee i koješta drugo, vjerojatno ste zaključili da ste malo i ništa od toga i sami spravili. Onaj kojemu je kulinarski vrh, recimo, zamijesiti njoke i poslužiti ih s junetinom u šugu, ostao je blago posramljen nakon senzacionalnih, ekshibicionističkih i avangardnih recepata tipa vepar s klekovim bobicama, pečenim povrćem i džemom od ljubičaste kapule (također Šimino jelo), tartar od srdela sa sirupom od prošeka i smokava uz file orade s povrćem...

Šime, premda živi u Zagrebu, strast za ribljim svijetom vjerojatno može zahvaliti morskim korijenima. Otac mu je s Raba, a mama Splićanka, imotskih korijena.

− Sada putujem na otok Svetac, nedaleko od Visa. Za mene je to pravi raj. Odmor, ribolov, uživancija... − kaže kulinarski majstor, koji već zna kako će utrošiti dio od osvojenih 200 tisuća kuna.

− Imam ozlijeđeno koljeno i novac će otići za operaciju − komentira pobjednik showa, koji je ozljedu zadobio trenirajući atletiku. Premda je show tek završio, poslodavci su ga već počeli “vrbovati”. Dobio je tri poslovne ponude − iz Hvara, Dubrovnika i Malog Lošinja, no unatoč laskavoj tituli, čvrsto stoji na nogama.

− Meni je pomalo smiješno da me se doživljava kao nekog elitnoga kuhara. Naime, unatoč svemu pokazanom, ja nemam iskustva, što nije zanemariva stavka, tako da se, ruku na srce, ne mogu mjeriti s profesionalcima. Preda mnom je i obrana diplome na studiju geografije i povijesti, što je na prvome mjestu. Lijepo je znati da imam poslovnih ponuda, no ne znam hoću li su time stvarno i baviti. Kuhanje je moj veliki hobi, a hoće li prerasti i u nešto više, još ćemo vidjeti − obrazložio nam je Šime, te nam je priznao da bi rado gostovao i u budućim izdanjima popularnog showa Nove TV.

− Volio bih ući u kulinarski dvoboj s nekim od budućih kandidata. Ovo je bila prva sezona, nismo imali pojma što nas čeka. Mislim da će “drugom naraštaju” biti još teže, jer će produkcija i žiri vjerojatno kuhanje dodatno zakomplicirati − drži pobjednik, kojega smo priupitali bi li pristao kuhati, primjerice, na nekoj privatnoj zabavi za petnaestak ljudi, i to uz olakotni uvjet da sam bira i kuha hranu po vlastitoj zamisli.

− Priznajem da sam čak razmišljao o tome. Kuhati po kućama − zašto ne? Istinabog, s mesom nemam puno iskustva, tek sam ga počeo “otkrivati” u showu, tako da bi to sigurno bila riba, makar u početku.

A koliko bi u kunama cijenio takvu uslugu?

− Pa, prvih nekoliko puta sigurno bih kuhao besplatno. Naplatio bih samo namirnice. Ako bi se ljudima svidjelo, tek onda bih razmišljao o cijeni.

Pošteno, Šime!

Matija mi jednostavno nije drag

Šime je nekoliko puta otvoreno pokazao svoje nesimpatije prema Matiji. “Možda je dobar kao kuhar, ali ne i kao čovjek”, kazao je Šime u showu. “Poslije mi je bilo neugodno, no kad je sam za sebe ustvrdio da je bahat i egocentrik, olakšao mi je i potvrdio da su moji komentari bili na mjestu. Jednostavno mi nije drag, mislim da većini nije bio. Bio sam iskren, a sad je li to dobro ili nije...“

Kuharica u jesen

Pobjeda u showu osigurala je Šimi i kreiranje vlastite kuharice. Pobjednik Masterchefa veli da to neće biti obično izdanje samo s receptima, nego će u njoj dati i nekoliko praktičnih savjeta, poput kako neke “dosadne” namirnice učiniti zanimljivima, kako namirnicu pripremiti na nekoliko načina, kako sušiti ribu i glavonošce..., a želi da u knjizi “gostuju” i njegovi protukandidati. Knjiga se očekuje u jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:46