SPOJ NOGOMETA I GLAZBE

Megazvijezde na prvoj afričkoj utakmici SP-a

Jerome Valcke, glavni tajnik Fife, izjavio je da će koncert biti dokaz ujedinjujuće snage nogometa i glazbe
 AFP

Pjevačice Alicia Keys i Shakira te grupa The Black Eyed Peas samo su neki od poznatih glazbenika koji će nastupiti 10. lipnja na velikom koncertu večer prije prve afričke utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva .

Mnoge američke i afričke estradne zvijezde zabavljat će oko 30.000 posjetitelja na Stadionu Orlando u Sowetu kod Johannesburga u Južnoafričkoj Republici.

- Oduševljeni smo što će koncert takve veličine s mnoštvom talentiranih glazbenika podignuti zastor na prvoj utakmici SP-a koja se održava u Africi. Ovo će biti najbolji dokaz univerzalne i ujedinjujuće snage nogometa i glazbe, a upravo tako smo željeli započeti natjecanje, sa slavljem - zaključio je Jerome Valcke, glavni tajnik Fife.

Svestrana Alicia Keys sama piše tekstove i glazbu za svoje pjesme, a povremeno režira i vlastite videospotove te se u posljednje vrijeme često može vidjeti i na velikom platnu.

Veselo micanje bokovima

Zanimljivo je da je svoju profesionalnu karijeru Alicia započela pjesmom “Dah Dee Dah (Sexy Thing)”, koja se pojavila kao soundtrack blockbustera “Ljudi u crnom” 1997. godine te je prije svog debitantskog albuma “Songs in A Minor” iz 2001. godine snimila dvije pjesme “Rock With U” i “Rear View Mirror” koje su postale dio soundtrackova filmova kao što su “Shaft” i “Dr. Dolittle 2”.

Kao rođena Njujorčanka često je inspirira život u Velikoj jabuci, pa je tako u suradnji s reperom Jay-Z-jem nastala i pjesma “Empire State of Mind” koja je, kao svojevrsna posveta New Yorku, odmah je osvojila vrhove svjetskih top-lista. Tijekom karijere Keys je dobila ukupno 13 nagrada Grammy i prodala više od 30 milijuna albuma te ju je nedavno i Billboard imenovao top R&B umjetnicom prošlog desetljeća.

Njezina kolumbijska kolegica, pop-pjevačica Shakira, poznata je po svojim pjesmama “Whenever, wherever”, “Underneath Your Clothes”, “La Tortura”, “Hips Don’t Lie” te po micanju bokovima i provokativnom trbušnom plesu, koji je navodno naučila od bake Libanonke.

Prvi album “Magia” izdala je sa samo 13 godina, a s najnovijim “She Wolf” ponovo se našla na svjetskim top-ljestvicama. Za vrijeme svoje svjetske turneje pod nazivom “Oral Fixaton” Shakira je posjetila i Hrvatsku, održavši koncert u Velikoj Gorici u srpnju 2006. godine.

Kolumbijka je poznata i po humanitarnom radu, pa je nedavno od Ujedinjenih naroda primila priznanje za rad sa siromašnom djecom.

Bit će i tuareškog bluesa

Američki hip-hop bend The Black Eyed Peas (skraćeno BEP) osnovan je 1995. godine u Los Angelesu, a četveročlana grupa prošle je godine svojim singlovima “Boom Boom Pow” i “I Gotta Feeling” s novog albuma “The E.N.D.” osvojila prvo i četvrto mjesto među 25 najslušanijih pjesama 2009. godine prema Billboardovoj top-listi. Prošle godine postavili su i novi rekord američke Billboard liste sa 19 uzastopnih tjedana na prvom mjestu Hot 100 liste singlova, a uspjeh novog albuma, kojeg se samo u Americi prodalo više od 1,3 milijuna, potvrdili su i nagradom Grammy za najbolji pop vokalni album.

BEP s više od 26 milijuna prodanih albuma diljem svijeta slovi za jedan od najpopularnijih bendova na planetu, a članovi trenutačno su na svjetskoj turneji tijekom koje planiraju odsvirati više od 100 koncerata.

Osim glavnih zvijezda večeri američke tamnopute pjevačice Alicie Keys, kolumbijske pop-zvijezde Shakire i grupe The Black Eyed Peas, nastupit će i američki soul pjevač John Legend te poznati afrički glazbenici - pjevačica iz Benina Angelique Kidjo, Amadou i Mariam iz Malija, južnoafričke rock-grupe BLK JKS i The Parlotones, folk-pjevačica Vusi Mahlasela te blues bend Tinariwen, čija je inspiracija nomadski život Tuarega.

Za zdravlje i obrazovanje

Ukupna zarada od koncerta ide za kampanju Fife “20 Centara za 2010” kojoj je cilj postići pozitivnu promjenu u Africi putem nogometa.

Novac prikupljen ovom kampanjom iskoristit će se za gradnju 20 centara diljem afričkog kontinenta u kojima će lokalno siromašno stanovništvo moći dobiti zdravstvenu skrb, bolje obrazovanje te će zainteresiranima biti omogućeni i besplatni nogometni treninzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:04