INJEKCIJOM PROTIV FRUSTRACIJA

Mel Gibson tešku krizu srednjih godina rješava hormonom rasta

Najpoznatija žrtva HGH je Sylvester Stallone koji je lani razotkriven s više od 40 bočica HGH pri ulasku u Australiju
FILE - In this Feb. 4, 2010 file photo, Mel Gibson and Oksana Grigorieva arrive at the "Edge Of Darkness" Premiere in Paris. (AP Photo/Jacques Brinon, file)
 AP / AP2010

Njegova smočnica izgleda poput nutricionističke trgovine. Vidjela sam ga jednom kako uzima špricu nalik penkali, podiže si majicu i ubrizgava, a sam mi je rekao da je to hormon rasta - rekla je nedavno Violet Kowal, navodna Melova ljubavnica u razdoblju od srpnja 2009. do siječnja ove godine.

Boji li se to Mel starenja? Naime, mnogi bi željeli vjerovati da će uzimanjem hormona rasta - čije se sve manje prirodno izlučivanje tijekom života smatra jednim od krivaca za starenje - vratiti sat unatrag. No, HGH još nikome nije vratio mladost.

Počelo je sa sportašima

HGH je postao popularan prvo među sportašima a ubrzo i u šire, sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća jer se vjeruje da, među ostalim, povećava mišićnu masu, smanjuje masno tkivo i daje više snage, zateže obješenu kožu i ubrzava zacjeljivanje rana...

Liječnici sve više upozoravaju da su to tek pogrešne interpretacije studija s početka 90-ih koje su objasnile djelovanje hormona rasta u organizmu, no u Los Angelesu, gradu lijepih i slavnih, ostao je omiljeno “pomagalo”. Najpoznatija žrtva HGH je Sylvester Stallone koji se lani, nakon što je razotkriven s više od 40 bočica HGH na australskom graničnom prijelazu, opravdavao tvrdnjom da ima problema s hipofizom.

Violet, inače ovisnica o fitnessu, je objasnila da su ona i Mel često razgovarali o tjelesnom zdravlju i vježbanju.

Otkako je ta 26-godišnjakinja otkrila svoju aferu sa slavnim glumcem, spominje u kontekstu pornozvijezde ili producentice erotskih filmova, no samo jedan pogleda na nabildano Violetino tijelo otkriva da je ova mlada Poljakinja i aktivna sportašica.

U njezinoj biografiji među ostalim stoji da je studirala psihologiju u rodnoj Poljskoj te da se sa 20 godina otisnula preko Bare ne bi li slijedila svoj san o modi i fitnesu. Idealna ljubavnica za 54-godišnjeg glumca koji je ušao u osobno krizno razdoblje otkako je tijelo počelo pokazivati da je - staro. Holivudske zvijezde nerijetko pate od taštine, malo je onih poput Jacka Nicholsona koji su starjeli dostojanstveno. Mel, s druge strane, što je stariji to je manje snošljiv i više frustriran.

Nevjerojatna taština

Nakon niza skandala, od izljeva bijesa u javnosti i antisemitizma preko epizoda s alkoholom, prvog pa drugog razvoda, pa do razotkrivanja agresivne, neuračunljive i gnjevne strane karaktera slavnoga glumca, sada je jasno i da je Mel nevjerojatno tašt.

Nekadašnji ljepotan Hollywooda danas ima sijede, naborano lice, manje kose, opuštenu kožu i mišiće te manje fizičke snage, što je posve normalno, ali i sve mlađe i mlađe ljubavnice, što baš i nije.

Antiage učinci HGH nikad nisu dokazani čudotvornu pilulu

- Hormon rasta izlučuje se iz hipofize, a utječe gotovo na čitav organizam, ponajviše na kosti i mišiće, ali i na iskorištavanje glukoze te aminokiselina u organizmu.

- Uzimanje HGH utječe na povećanja mišića, no povećanje snage i izdržljivosti izostaje. Negativni učinci su porast razine šećera u krvi pa s tim u vezi i povećan rizik od razvoja dijabetesa te akromegalija (kronična i ozbiljna bolest koja nastaje zbog povećanog lučenja HGH).

- U Hrvatskoj ga je nemoguće kupiti, dobivaju ga isključivo pacijenti na liječnički recept. Spada među skupe lijekove - doza za mjesec dana stoji oko osam tisuća kuna.

- U legalnoj su prodaji “biljni” pripravci u tabletama za koje se tvrdi da potiču jače lučenje tog hormona. Stoje oko 200 kuna i proizvođači garantiraju da se uzimanjem poboljšava fizički izgled, ali i psihičko stanje. Idu toliko daleko da tvrde kako će se potrošaču povećati i samopouzdanje. Naravno, ništa od toga nije dokazano u praksi, ali kupci naprosto vole brzo rješenje u čudotvornoj piluli pa je takvih proizvoda sve više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:40