KNJIGA JERRY HALL

'Micka sam uspjela skinuti s heroina, ali nisam uspjela s Carle Bruni'

Jerry Hall je lani vratila 500 tisuća dolara predujma za knjigu. Nitko ne zna zašto se predomislila

Još prošle godine Jerry Hall je izjavljivala kako nije spremna podijeliti sve detalje života s Mickom Jaggerom i vratila je petsto tisuća dolara predujma koje joj je izdavač ponudio za autobiografiju. Predomišljanje je završilo objavom ilustrirane autobiografije “Moj život u slikama”. Osveta, suočavanje s demonima prošlosti ili unovčavanje interesa javnosti, neki su od mogućih razloga koji su Jerry Hall, manekenku, glumicu i dugogodišnju partnericu Micka Jaggera motivirali da ipak ispriča svoj život u knjizi, koja izlazi idući mjesec, a nagađanja potpaljuju izvaci objavljeni u britanskoj novini Mail on Sunday.

Priča njezinog života išla bi otprilike ovako. Sa 16 je pobjegla iz gradića u Teksasu odlučna da postane svjetski poznata manekenka. Agenti su je otkrili na plažama St. Tropeza, a fotografije Helmuta Newtona otvorile su joj put do naslovnica najpoznatijih magazina svijeta. Bila je bliska prijateljica Andyja Warhola, muza i zaručnica Bryana Ferryja, ljubavnica i supruga Micka Jaggera.

No, glamur je često ostajao mrtvo slovo na papiru. Jaggera, s kojim ima četvoro djece, naziva “opasnim seksualnim predatorom, kojeg je uspjela skinuti s heroina, ali ga nije uspjela skinuti s drugih djevojaka”. Ne štedi ni prvu ljubav, Bryana Ferryja, koji je, tvrdi, bio bolesno ljubomoran muškarac.

Otac - heroj i kockar

Jerry Hall rođena je 1956, kao jedna od pet kćeri ratnog heroja. Otac je bio i kockar, zbog čijih su dugova izgubili kuću. Svoj izgled odlučila je iskoristiti kao kartu koja će je izvući.

“Kad sam imala 16 godina, otišla sam na neki tulum. Prijatelj mi je dao LSD, ne upozorivši me što uzimam. Zaaključala sam se u kupaonicu. Sjećam se da sam promatrala svoju odraz u ogledalu i razmišljala: Zbilja si lijepa. Trebala bi biti manekenka.”

Za Teksas je bila previsoka i egzotična, pa je sreću potražila u Francuskoj. Nije trebalo dugo da joj ponude posao. Njezino lice i tijelo primijetio je i Bryan Ferry, čiji je Roxy Music tad bio na vrhuncu slave. Zamolio je Jerry da mu pozira za naslovnicu albuma “Siren”. Nakon samo četiri tjedna bili su zaručeni, ona je imala 19, on 30 godina, ali “oboje su osjećali da su pronašli ono za čim su tragali”.

Kriza je došla i brže nego što se moglo očekivati. Mankenka se neko vrijeme pokušavala uživjeti u ulogu savršene kućanice: čitala je, kuhala, kupovala i dosađivala se. “Bryan je želio biti savršeni engleski gentlemen.. Želio je da budem prikladna supruga, u tvidu i s biserima. Imala sam ja tu damsku stranu, ali sam se voljela i zabavljati... U Teksasu sam bila prvakinja u tzv. hrvanju nogama i ponekad sam to znala demonstrirati gostima. Bryanu bi bilo neugodno i govorio mi je da prestanem. Uvijek bih se rasplakala.”

Kažnja šutnjom

Povrh svega, njezin zaručnik volio ju je kažnjavati ignoriranjem i omalovažavanjem. Na ljeto 1976. Jagger je ušao u njihov život tako što ih je pozvao na večeru, ne skrivajući koliko mu se Jerry sviđa. “Bio je toliko različit, smijao se, glupirao... Jednom me natjerivao oko stola za tenis, pokušavajući me poljubiti. Bryan je došao i izbacio ga.”

Premda joj se Jagger svidio, nije bila spremna raskinuti zaruke. No, Ferry je otišao u Japan, zabranivši joj da ga zove jer su “računi preskupi”. Od frizera je saznala da je i vara. Jerry je ponovno počela izlaziti, zbliživši se s Jaggerom. Nakon vikenda u Maroku, prekinula je zaruke, a ona i pjevač Rolling Stonesa i službeno su postali par.

“Uostalom, njemu se sviđalo hrvanje nogama. Bio je nježan, šarmantan, fascinantan, s talentom za emocije”. Njoj za ljubav ostavio se i opasnih stimulansa. Naličje priče, piše Hall, bilo je i to što je uglavnom sama odgajala djecu, sama se nosila s postporođajnom depresijom kad je oplakivala smrt djeteta, a o njegovim avanturama saznavala je iz novina. Svejedno, 1990. nakon 13 godina veze odlučili su se vjenčati.

Sretan kraj

“U to vrijeme sam sumnjala da me vara s Carlom Bruni, tadašnjom djevojkom Erica Claptona. Uspio me razuvjeriti”. Službeno ga je ostavila 1999. godine kad je saznala da očekuje dijete s Lucianom Morad. U dublju analizu emocija, Hall se izgleda nije upuštala. Uostalom, taj dio raspravljen je u biografijama njezinih suparnica gdje je uglavnom prikazana kao jadnica koja je tolerirala sve. Njezina priča, navodno, ima sretan kraj. Tvrdi da je sretnija nego ikada.

U prijateljskim odnosima je s Jaggerovim bivšim ženama; baš kao i sa sadašnjom djevojkom L’Wren Scott. Za nju je ipak sačuvala malo zlobe, pa piše: “Da budem iskrena, mislim da se puno bolje nosi s njim. Njemu je potrebno puno divljenja, nešto što mu ja nisam bila spremna dati. Mick i ja povremeno se srećemo... Dobro je krenuti dalje.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:26