BIVŠA MISS DALMACIJE

MONIKA SABLIĆ O ODRASTANJU U PEKARSKOJ OBITELJI Progovorila i o bolesti s kojom je naučila živjeti te otkrila tajnu svog uspješnog braka na daljinu

 
Monika Sablić
 Tom Dubravec / CROPIX

Danas je uspješna modna dizajnerica iza koje je više od 30 kolekcija, no mnogi je još pamte kao jednu od nekadašnjih misica, i to onih iz vremena kad su izbori ljepote bili velika stvar, a pobjednice redovito stjecale slavu i popularnost, dok je drugima ona naprosto "Gusićka" - smišna mala čiji su roditelji držali poznatu pekarnicu koja je bila najposjećenije mjesto poslije noćnih izlazaka. Ona, pak, najviše voli kad ju se opisuje kao ponosnu majku dvoje djece.

S Monikom Sablić Slobodna Dalmacija porazgovarala je o svemu gore navedenome, počevši, naravno, od mode...

- Upravo dovršavam novu blagdansku kolekciju koja će biti puna šljokica i glamura, baš kakav je mjesec prosinac. Sve će se sjajiti i jedva čekam pokazati vam je. Obožavam ovo doba godine i bit ću presretna ako taj osjećaj radosti prenesem na ljude kroz svoje modele.

Vaš modni brend broji osmu godinu uspješna djelovanja, izbacili ste 30 kolekcija, sudjelovali na brojnim modnim manifestacijama. Koji je bio presudan trenutak kad ste odlučili krenuti u dizajnerske vode? Koji je bio prvi odjevni komad koji ste kreirali i gdje se on danas nalazi?

- Presudnog trenutka nije bilo jer sam ja od malih nogu stalno nekakve materijale vrtjela po rukama i stalno nešto sebi šivala. Oduvijek sam maštala da se bavim ovim poslom i, eto, san se ostvario.

Nemam osjećaj da radim kad ulazim u atelje. Imam samo osjećaj ugode i veselja kao da idem na nekakvo super druženje ili zabavu. Prvi komad bila je široka suknja od predivne čipke koju je kupila djevojka pod imenom Mia. I danas je moja klijentica, a sad daje i instrukcije iz matematike te fizike mojoj kćeri.

Prepoznatljivi ste po izrazito ženstvenom i elegantnom stilu. Imate li već neke ideje za nove kolekcije, hoćete li raditi neki modni zaokret ili se držati provjerenoga recepta?

- Moje kreacije su od prvoga dana ženstvene i ja se ne znam drugačije izraziti. Moje klijentice navikle su doći kod mene kad žele izgledati ženstveno i to mi je veliki kompliment. Prepoznatljiva sam po tome i mislim da nema potrebe mijenjati se. U ateljeu imamo ponudu svečanih haljinica, od onih idealnih za krizme, mature, ali i one koje su savršene za kumstvo, vjenčanja i druge prigode.

Što mislite o odijevanju Splićanki? Koje su najčešće modne pogreške koje rade?

- Splićanke su ponajprije zgodne i lijepe žene te im samim time većina toga odlično pristaje. Vidi se da prate trendove i da modi posvećuju veliku pažnju.

Od trenutnih modnih trendova, koji vam se najviše sviđa, a koji vam nikako ne paše?

- Najviše mi pašu lakirane jaknice koje su jako cool, pogotovo kad se kombiniraju s jeans ili klasičnim hlačama i jednostavnom majicom. Ono što baš ne volim jest karo uzorak i u njemu me sigurno nikad neće vidjeti.

Koliko vam je majčinstvo promijenilo pogled na modu koju stvarate i ono što privatno nosite?

- Majčinstvo me promijenilo u svakom segmentu, pa tako i modnom. Još se manje opterećujem glupostima i cijenim više život i prave vrijednosti. Kako ujutro rano ustajem i razvozim djecu, često se zna desiti da preko pidžame obučem jaknu i tople čizme te sjednem u auto. Mislim da većina majki zna o čemu govorim.

Majka ste dvoje djece, a suprug zbog posla uglavnom izbiva iz Hrvatske. Kako uspijevate uskladiti sve obveze? Koliko je teško biti dobra majka i supruga te uspješna poduzentica?

- Nije lako biti sama s dvoje djece. Za sve se pita mene i sve je na mojim leđima. Ipak, imam pomoć mame i svekrve pa se snađem. Ono što je najvažnije je da smo svi podrška Goranu, taj put smo odabrali.

Zbog muževa posla upoznali ste mnoge kulture i države. Koji događaji su vam najviše ostali u sjećanju iz tih vremena?

- Kao dijete sam maštala da ću upoznati rusku i ukrajinsku kulturu. Stalno sam gledala ruske filmove i maštala da govorim ruski jezik. To me jako privlačilo i, eto, ostvarilo se. Predivnih osam godina u Kijevu ne bih nikad mijenjala. Tamo sam rodila kćer Mali, odrasla i postala žena. Nedostaju mi ruske masaže s medom u sauni...

Suprug Goran nedavno je sa svojim nogometnim timom Šerifom iz Tiraspola postao prvak Moldavije. Kako funkcionira brak na daljinu i što je potrebno da uspije i izdrži kao vaš, a to je gotovo 20 godina?

- Presretni smo i ponosni na njega. Ja putujem u Moldaviju jednom mjesečno, a i Goran često dolazi doma. Poštujemo i podržavamo jedno drugog i to je, uz ljubav i toleranciju, najvažnije.

Od prve trudnoće imate problem sa štitnjačom. Kako ste ga otkrili i kako se nosite s njim?

- Problem sa štitnjačom otkrila sam prije 13 godina kad sam rodila kćer i od tad sam na terapiji. Ponekad se osjećam jako uspavano i trulo, ali pazim se i idem redovito na kontrole. Treniram 2-3 puta tjedno s Renatom Lovrinčević koja se brine o mojoj prehrani i balansu tijela.

Bili ste Miss Dalmacije 1999. godine. Kako danas gledate na taj uspjeh? Žalite li ikad zbog prijave na to natjecanje?

- Izbori ljepote '90-ih su doista nešto značili. Svi smo trčali doma gledati natjecanja na televiziji i to je bio nekakav pojam. Bila su stvarno drugačija vremena, danas se nekako sve izlizalo. Imam predivno iskustvo koje je urodilo s puno poznanstava i ne bih stvarno ništa mijenjala. I danas se družim s Renatom Lovrinčević, njegujem tijelo u salonu Biljane Mančić, a u kontaktu sam i s Dinom Jelaskom, Iris Rajčić...

Rođeni ste u poznatoj pekarskoj obitelji Gusić čije su ukusne krafne obilježile mladost brojnih Splićana, kojima je omiljena postaja nakon noćnog provoda bila upravo vaša pekarnica. Znate li sami spremiti neku pekarsku slasticu poput kruha ili krafni?

- Djetinjstvo i mladost su mi, kao i većini ljudi moje generacije, obilježile diskoteke Mississippi, Shakespeare, Star Rock Caffe, klub Tribu i pekarnica Gusić. Moja obitelj se više od 20 godina bavila ugostiteljstvom i pekarstvom i iz toga vremena nosim predivne uspomene i vjerujte mi da bih o tom vremenu mogla napisati desetak dobrih knjiga. Nekad sam se ljutila jer sam odrastala u takvim okolnostima i pod pritiskom familije, ali danas sam na tome zahvalna. Svo to iskustvo me oblikovalo u osobu kakva sam danas.

Kad smo kod slastica, koji su kolači neizostavni na vašem božićnom meniju?

- Klasično za Badnjak kuham bakalar. Za Božić smo svi skupa i razne delicije se nađu na mome stolu, poput fritula i štrudela od jabuka.

Što biste poželjeli ljudima za sljedeću godinu?

- Zdravlje i mir. Sve drugo će doći.

Split, 010815.
Klub Teatar, Obala kneza Branimira 19.
Otvorenje kluba Teatar.
Na fotografiji: Monika Sablic.
Foto: Livio Andrijic / CROPIX
Livio Andrijic / CROPIX
Monika Sablić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 04:29