ZA KATE NEMA ODMORA

Mora ljetovati u haljini do poda, ne smije se previše obraćati kraljici i sama će prati suđe

ZAGREB - Odlazak na ljetovanje sa širom obitelji supružnika katkad je prava gnjavaža, no rijetko koja snaha mora proći ono što čeka “novookrunjenu” vojvotkinju Kate od Cambridgea, suprugu britanskoga princa Williama. Kate je, naime, prema protokolu pozvana da se pridruži kraljici Elizabeti na njezinu tradicionalnom ljetovanju u Balmoralu gdje su pravila ponašanja, čini se, u skladu s godinom 1853. kad je sam dvorac Balmoral i sagrađen. Njezin kovčeg, stoga, sigurno neće sadržavati prozračne ljetne haljinice i sandale budući da pravila odijevanja zahtijevaju sasvim drugačiju odoru. Tijekom zajedničke večere, primjerice, svi muški gosti Balmorala moraju biti odjeveni u crna odijela s kravatom, a žene moraju imati haljinu do poda ili drugi odjevni predmet koji ne otkriva previše.

Piknik-ručak

Jesenska odjeća ipak neće biti najveći problem jer je sam dvorac iznimno hladan, a nove tehnologije zagrijavanja prostora nisu dobrodošle, pa će novopečena vojvotkinja u ugodnoj temperaturi uživati tek ako joj se nasmiješe vanjske atmosferske prilike. Tipičan dan u Balmoralu počinje zajedničkim doručkom nakon kojega gosti, ovisno o sezoni, idu u lov, ribolov ili penjanje, a “piknik ručak” najčešće im dostave na određenu lokaciju. Poslijepodne je na rasporedu čajanka u kraljičinu društvu nakon koje bi se gosti trebali zabaviti šetnjom ili društvenim igrama, prije večere imaju i koktel.

Sami pripremaju roštilj

Suvišno obraćanje kraljici tijekom boravka krajnje je nepoželjno, a nakon početnog “Vaše Visočanstvo”, u kasnijem razgovoru moguće joj se obratiti i s jednostavnim “Madam”. Divljenje izgledu i namještaju samoga dvorca je dobrodošlo, no komentiranje hrane koja je na meniju te večeri smatra se vulgarnim. Upravo se stoga “sretnici” koji ljetuju u Balmoralu najviše vesele subotnjem roštilju, najneformalnijem druženju kraljevske obitelji tijekom kojega, na čuđenje mnogih, upravo oni sami pripremaju roštilj i spremaju posuđe.

Iako je postala članica kraljevske obitelji, i Kate se mora nakloniti tijekom svakog kraljičina ulaska u prostoriju, a jedini izuzetak bila je Kraljica Majka. Nakon dolaska u Balmoral poželjno je donijeti dar, a bilo bi najbolje da je riječ o kakvom kvalitetnom piću ili čokoladnoj bombonijeri. Njega se, međutim, predaje s iznimnom diskrecijom, a potom osoblje dvorca vodi goste do njihovih soba. Nakon čitave avanture u Balmoralu gosti ne smiju nipošto zaboraviti poslati zahvalnicu, napisanu u gracioznom tonu.

A tek Sandringham...

Ljetovanje u Balmoralu još je jedan test koji Kate, vojvotkinja od Cambridgea, mora proći da bi osvojila naklonost same kraljice, ali to ipak nije najstroži protokol koji je čeka. Tek što se “oporavi” od ljetovanja u Balmoralu, može očekivati poziv na božićne praznike u društvu kraljevske obitelji u Sandringhamu gdje su pravila još stroža...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:01