DOBROTVORNI KONCERT

Nada za Haiti: Svjetske zvijezde skupljale novac za žrtve

Singers Bono and Rihanna perform during the "Hope For Haiti Now: A Global Benefit For Earthquake Relief" telethon in London January 22, 2010 in this handout photo provided by MTV. REUTERS/MJ Kim/MTV Hope for Haiti Now/Handout (BRITAIN - Tags: DISASTER ENTERTAINMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
 REUTERS

Dobrotvorni koncert za žrtve potresa na Haitiju pod nazivom "Hope for Haiti" održan je sinoć na nekoliko lokacija diljem svijeta - New York, Los Angeles, London i na Haitiju.

Koncert čiji je program vodio američki glumac George Clooney, uz pomoć Madonne i Jay-Z-a, prenosio se na svim važnijim američkim kanalima, na MTV-ju, na internetskoj stranici YouTube i mnogim drugim.

Uz oko stotinjak poznatih holivudskih zvijezda, u dvosatnom programu (telethon) za čijeg su trajanja poznati skupljali donacije gledatelja iz cijelog svijeta putem telefonskih poziva i uplata na razne dobrotvorne zaklade, također su sudjelovali Bono i Rihanna, koji su svoje nastupe snimili u Londonu ranije tog dana, u petak.

Mlada glazbenica, koja je rođena na Barbadosu, izvela je pjesmu Boba Marleya Redemption Song. Singl te pjesme nalazi se u prodaji, a njezinom kupnjom donira se novac stradalima u potresu.

Glazbenik Wyclef Jean, i sam rodom sa Haitija, osnovao je zakladu Yele Haiti za stradale u katastrofalnom potresu. Uz njega, u New Yorku su nastupali Bruce Springsteen, Jennifer Hudson, Mary J Blige, Shakira i Sting.

Od filmskih zvijezda odazvali su se Brad Pitt, Ben Stiller, Clint Eastwood, Denzel Washington, Halle Berry, Julia Roberts, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Meryl Streep, Nicole Kidman, Tom Hanks i Will Smith.

"Velik je to svijet u kojem živimo, i svi mi imamo obvezu brinuti se o onima koji to nisu u stanju činiti sami za sebe." - rekao je Goerge Clooney MTV-ju.

"Ono što mi ovog trenutka možemo učiniti je sakupiti novac. I to je to. Točka." - rekao je glumac.

"Smatram da bi mnogi od nas uzeli lopate u ruke i krenuli put Haitija, kad bi znali da nećemo smetati i biti nekome na putu." - zaključio je Clooney.

Clooney je osobno donirao milijun dolara tijekom telethona, izjavio je njegov glasnogovornik Reutersu.

Glumac Leonardo DiCaprio donirao je, također, milijun dolara zakladi Clinton Bush za pomoć Haitiju, koju su osnovali bivši američki predsjednici Bill Clinton i George W. Bush.

Program uživo mogao se pratiti diljem svijeta putem kanala YouTube, MySpace, Hulu, Fancast, AOL, MSN, Yahoo!, Bing.com, BET.com, MTV.com, CNN.com, VH1.com and Rhapsody.

U katastrofalnom potresu dana 12. siječnja, čiji je epicentar magnitude 7 stupnjeva bio nedaleko glavnog grada Haitija Port-au-Princea, 1,5 milijun ljudi ostalo je bez doma, dok je službeno poginulo 110.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48