USAMLJENA LJEPOTICA

NAJINTIMNIJA ISPOVIJEST FANI ČAPALIJE Bila je najljepša žena Europe 1993. godine, no na tituli misice nije profitirala

Po mnogima naša najljepša Miss teško je proživjela smrt oba roditelja, raspad braka te danas živi pomalo usamljeničkim životom na Čiovu, a društvo joj pravi njezin ljubimac, maltezer Benny.
 Tom Dubravec / CROPIX

Prošlo je više od dvadeset godina otkad je Fani Čapalija Hrvatsku i svijet zapanjila svojom ljepotom te osvojila četvrto mjesto na izboru za Miss svijeta. Ostala je zapamćena kao jedna od naših najljepših misica i svakako jedina koja je osvojila titulu najljepše Europljanke. Fani je svoj modni uspjeh ostvarila početkom devedesetih, točnije 1993. godine, kada je modnim pistama vladala “velika šestorka” (The big six): Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington i Kate Moss. I dok su slavne manekenke odradile i po 500 naslovnica u karijeri, primjerice, Christy Turlington, ili izjavljivale kako iz kreveta ne ustaju za manje od deset tisuća dolara, poput Linde Evangeliste, naša Fani na svojoj koži nije osjetila ta zlatna vremena supermodela. Ona nije zaradila milijune, pa čak ni tisuće, iako su joj mnogi predviđali modnu karijeru na svjetskoj razini.

- Ova je mala fotogenična, ona će postić nešto s tom svojom ljepotom -rekao je obiteljski fotograf prije gotovo četrdeset godina kad me moja mama odvela na prvo slikanje. Bila sam beba od 4 mjeseca. Cijeli život sam slušala o svojoj ljepoti. I nakon što sam se probila na natjecanju za Miss svijeta, svi su stalno govorili da sam tada, u tom trenutku kada su pistom vladale Naomi, Linda i Cindy, mogla čuda napravit u manekenskom svijetu. Ali nisam. Nekako je taj moj zvjezdani trenutak prošao prebrzo. Nisam se ni snašla, a vać sam bila zaboravljena - prisjetila se Fani sa zvukom nostalgije u glasu.

Tada se odlučila za ljubav i rekla zbogom javnom životu i istupanju u medijima. Iz manekenskih voda povukla se nakon udaje za sportaša Ivicu Mornara s kojim je bila tri godine u braku, a rastala se 2001. godine.

- Oboje smo u tu vezu uletili mladi, nismo imali ni dvadeset godina. Tako su nam se karte posložile, naša se ljubav s vremenom ugasila. On je super, ne mogu reći ništa loše za Ivicu, nikada nismo bili na ratnoj nozi, ali to je za mene neki drugi, davno zaboravljeni život - priča Fani, koja se nedavno nakon duljeg izbivanja na scenu vratila kao zvijezda novog videspota klape Rišpet. U atraktivnom videospotu jedna od najljepših žena svijeta šeta ulicama starog grada Trogira dok se mladić u nju zaljubljuje. Ovo je još jedan od njezinih pokušaja povratka na scenu, kojih je proteklih godina bilo nekoliko. Za modne kampanje još uvijek ima energije i voljela bi raditi sada jer, kako kaže, tko će je angažirati sa 60 godina.

- Ne mogu reći da mobitel zvoni s ponudama svaki dan, ali kad me zovu, zovu me uvijek za nešto što mi bude drago odraditi. I angažman za klapu Rišpet, i lani modnu kampanju za ELFS odradila sam s užitkom - priča bivša manekenka, koja je ostala zapamćena u medijima po svojoj izjavi “Its OK”. Prema njoj su svoju lanjsku kolekciju nazvali modni dvojac ELFS, čiji rad Fani, kako kaže, naprosto obožava.

FOTOGALERIJA: Bivša misica stala je ispred objektiva Cropixovog fotografa Toma Dubravca

Prije nekoliko godina od te izjave pokušala je i sama izgraditi brend, kako je onda rekla, brend pun nade i optimizma. Fani je imala namjeru lansirati svoj parfem pod tim imenom, a pomoć joj je obećao tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum. No ideja se nije uspjela realizirati.

Inače, neko vrijeme poslije razvoda Fani je ostala živjeti na splitskim Mejašima, u stanu koji je dobila nakon rastave. Nježna i krhka kakva jest po prirodi, rastanak od Mornara doživjela je traumatično. Počela je gubiti kilograme, a onda joj se svijet srušio kada joj je mama Kate, s kojom je bila iznimno povezana, oboljela od raka. Tri godine u potpunosti se posvetila njoj, njegovala ju je sve dok nije preminula 2007.

- Moja je mama bila jako dobra žena, od one vrste koja sve stavlja ispred sebe, svi su joj bili važniji od nje same. Da se nisam udala, ona ne bi čašu šampanjca u životu popila, cigarete nikad nije vidjela. Ali eto, bolest ne pita. S njom sam bila jako povezana, ne mogu reći da me je njezina smrt iznenenadila jer je jako dugo bila bolesna. Čak mogu reći da sam je i predosjetila. Tu večer sanjala sam baku, koju inače nikad prije nisam sanjala, i čula sam da je zove. Ujutro su me u 8.30 nazvali iz bolnice i rekli mi da je preminula. Sjećam se da je tada stao moj zidni sat na dupine i više nikad nije proradio - otkriva teške trenutke iz svog života lijepa manekenka. U tom razdoblju još je više smršavjela.

- A di je Fani? - pitali su me ljudi na ulici kada bi me susreli. Izgubila sam desetak kila. Kako ni inače nisam jače građe, brzo sam težinu spustila na 49 kila. Nije me bilo šta za vidjet - kaže Fani koju je majčina smrt shrvala. Tada se počelo pisati da je manekenka jako depresivna i anoreksična.

- Nikad nisam imala problema s depresijom, no ne postoji čovjek kojeg ne pogodi nečija smrt. Život gledam kroz duhovnost i meditacija mi je pomogla da ne dođem do depresije - rekla je tada. Zbog svega što ju je zadesilo počela jer razmišljati da se iz Splita preseli na Čiovo da bi nakon smrti majke bila bliže ocu Miri, koji je živio na Velikom Drveniku. No i on je brzo umro, dvije godine kasnije, od ciroze jetre, a Fani je ustrajala u naumu da se preseli na Čiovo, premda tamo više nije imala nikog svog. Sestra Blanka se udala i odavno ne živi u Splitu.

- Živim sama u malom stančiću sa svojim maltezerom Bennyjem. Uživam u moru, suncu, obožavam plivati. Benny mi je izvrsno društvo. On doduše baš nije veliki obožavatelj kupanja, ali ga ja posjednem u onaj mali dječji brodić i onda on pluta dok ja plivam. To mu je prihvatljivo. Važno da nije mokar. Obožavam slušati glazbu, a u tom području se Benny i ja slažemo. Premda zvuči nevjerojatno, on čak zna i pjevati. Najdraža mu je ‘Cocolo’ od Magazina. Kad to pustim, najslađe zavija. Mada Benny voli Shakiru i njezin ‘vaka, vaka’ - prepričava anegdote sa svojim psećim ljubimcem simpatična Fani. Dodaje da joj se život na Čiovu svidio, premda joj se ponekad čini da je previše izolirana, čak pomalo usamljena.

- Nemam auto pa mi nije zgodno uvijek otići do Splita na kavicu s kakvom prijateljicom. No ne mogu se puno žaliti. Živim dan po dan - priča Čapalija o svom novom životu na poluotoku.

Još uvijek ima odličnu liniju, iako se svom izgledu, kako kaže, ne posvećuje previše. - Za sve je zaslužna genetika. Moja je baka doživjela 101 godinu, i svi smo u obitelji mršavi i vitki. Tata je oduvijek odlazio ‘u ribe’, i ja sam odrasla na mediteranskoj kuhinji. I dandanas sebi najčešće skuham ribu i blitvu. Uvijek nešto jednostavno - priča bivša misica.

Premda su joj, dok je bila Miss, predlagali plastične operacije poput povećanja grudi, Fani se nikada nije podvrgnula nijednom estetskom zahvatu, no kaže da joj ne smetaju na drugima.

Nakon razvoda od Ivice Mornara imala je nekoliko kratkih veza, no ni jedna nije rezultirala nikakvim dubljim ili dugotrajnijim odnosom. Udvarača, kako kaže, uvijek ima, ali ništa konkretno nije joj se na ljubavnom planu zakuhalo već dugo.

- Da je bilo suđeno, dogodilo bi se. Kod mene to ide onako na prvu. Mora se dogoditi neki klik - kaže. - Svejedno, ponekad pomislim da bih možda prije našla partnera da živim u New Yorku, a ne na Čiovu - zaključuje kroz smijeh i dodaje da ne bi voljela ostarjeti sama.

- Priželjkujem si jednog pravog muškarca, onako, da bude pravo muško. Ja sam tako navikla, da muškarac mora biti bolji i jači od žene, u svemu. Da me tretira s pažnjom, kao princezu - sanjari Fani, ali dodaje da joj je draže biti sama nego da je netko gnjavi i maltretira.

- Mora biti sportski tip. Mora plivati, trčati ili voziti biciklu. Ma može i folklor, samo neka je aktivan. Ono kad mi sjedi po cijele dane u kafiću i samo lista novine, to me izluđuje - kaže Čapalija.

Odnos sa sestrom Blankom intenziviralo je rođenje njezine nećakinje Nike. - Obožavam je naprosto! Malena ima dvije godine i prošlo ljeto sam je čuvala u Makarskoj jedno vrijeme, pomagala sam sestri dok je radila, baš sam uživala. Djeca su radosna i čudesna, totalno te pune energijom. Voljela bih i da mene netko za par godina dosađuje sa ‘mama, mama’ -priča Fani i otkriva kako odavno priželjkuje djecu. No, naravno, prvo mora naći nekoga s kim bi se skrasila. Iako joj zvijezde do sada nisu bile pretjerano naklonjene, Fani u budućnost gleda s puno optimizma.

- Ako si iskren, ako imaš srce i dušu, mora se dogoditi nešto dobro. U životu mi se moja dobrota puno puta obila o glavu, mnogi su je zloupotrijebili, ali mislim da dobro na kraju uvijek pobijedi - optimistična je Fani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:03