JAMESON EMPIRE AWARDS

Nataša Janjić: Zašto domaće dodjele nisu tako opuštene?

Nitko nije bolje od nas vidio i naznake celulita na stražnjoj strani nogu Gwyneth Paltrow dok se penjala na pozornicu
 Alpha Press

Nitko nije dosadan i predvidljiv, nitko nije trtljao neke formalne zahvale! Zašto kod nas nije tako? Zašto naši glumci, pisci i redatelji nikad ne smisle barem jednu duhovitu foru za pozornicu? - šapnula mi je Nataša Janjić, između brojnih SMS-ova i MMS-ova koje je slala u Zagreb, dok smo u balskoj dvorani grand hotela Grosvenor House pratile dodjelu filmskih nagrada Jameson Empire Awards. Bile smo jako dobro raspoložene jer našu glumicu, jednu od gošći časopisa Empire i tvrtke Jameson, čuvenog irskog whiskeyja, paparazzi na ulazu nisu puštali dobrih desetak minuta.

Osim toga, sjedile smo uz pozornicu, u prvom redu, koji, začudo, engleski celebrityji doživljavaju kao progonstvo u Sibir - što si dalje od pozornice, to si veća faca.

Sir Ian se raspričao

No, mi smo bile oduševljene lokacijom - do nas se, eto, morao očešati Sir Ian McKellen dok se penjao na pozornicu da primi Empire Icon Award, počasnu nagradu veoma čitanog britanskog filmskog časopisa - valjda jedinog koji se ne obraća isključivo teoretičarima i prekaljenim intelektualcima, već ljudima koji uživaju ići u kino i koji su, doslovno njih stotine tisuća, na webu glasali za svoje omiljene filmove i zvijezde iz 2010. Mahom su oduševljeni znanstveno-fantastičnim žanrom (“Avatar” je u Londonu, za razliku od Hollywooda, pobrao brojne nagrade, čak je i Zoe Saldana proglašena najboljom glumicom u 2010., nagrađen je i novi Star Trek, a većinu nagrada i najveće ovacije ipak su dobili Britanci).

No, vratimo se na duhovitog McKellena, koji je “glumio Kralja Leara, Richarda II. i Richarda III., a glumio bi i Richarda IV. da ga je Shakespeare napisao”, kako ga je predstavio prijatelj, poznati kazališni glumac Roger Rees.





Englezi, pokažite emocije

Čim je izašao na pozornicu, McKellen je ustvrdio da on nije nikakva ikona filma, da je samo glumio dva ikonička filmska lika, no radije bi ispričao nešto o svojim prijateljima koji su tu da mi uruče nagradu (uz Reesa, i Sir Patrick Stewart, kapetan Picard iz Star Treka).

- Dijelimo garderobu već mjesecima (u novoj postavi “U očekivanju Godota” na West Endu), oboje su predivni muškarci… Na žalost, samo jedan od njih je gay, a veoma je teško odrediti koji. Ipak bih radije živio s Patrickom, Roger i ja previše smo slični, oboje imamo kosu… - raspričao se Sir Ian, a mi u prvom redu lijepo smo vidjeli kako su se oba “predivna muškarca” zacrvenjela.

Nitko nije bolje od nas vidio i naznake celulita na stražnjoj strani nogu Gwyneth Paltrow dok se penjala na pozornicu (da, poslije smo to komentirale i s engleskim novinarkama). Posve razgolićenih nogu, u gotovo nepristojno kratkoj minici, pripijenoj čipkastoj haljini boje pudera, te u Louboutinovim krem štiklama od 12 centimetara, Gwyneth je izgledala seksi, definiranih mišića, rockerski, kao da su je godine života u Londonu doista promijenile.

Gwyneth Platrow bila je pozvana (a pozive Jameson Empire Awardsa gotovo nitko od Britanaca ne odbija) da predstavi svog prijatelja Judea Lawa , koji je dobio nagradu Jameson Empire Hero. Dara O’Brien, briljantni improvizator, konferansje eventa, stand up komičar i TV voditelj, na početku se našalio: “A sada istinski junaci našeg doba… O, pardon, krivi govor, ovo je za Dan dobrovoljnih davatelja krvi”.

Uloga oca je prioritet

Judeu nije preostalo ništa drugo nego reći da se doista ne osjeća junakom, možda jedino kao Bowie, “samo na jedan dan”. No, brzo se snašao i nagradu posvetio svom velikom prijatelju, pokojnom redatelju Anthonyju Minghelli. Gwyneth je bodrila publiku da se digne i glasno plješće njezinom junaku: “Znam da ste Englezi, no nekad ipak morate pokazati osjećaje…”.

Preslatka mlada glumica Carey Mulligan, kojoj je izmakao Oscar za ulogu u filmu “Sve o jednoj djevojci” nije bolje prošla ni kod Empireovih čitatelja. Nagradu za novo lice dobio je Aaron Johnson (19), prelijepi, već iskusni glumac za ulogu u filmu “Nowhere Boy” o mladom Johnu Lennonu, koji je režirala Sam Taylor-Wood, poznata engleska konceptualna umjetnica kojoj je ovo prvi igrani film. Aaron, u odijelu poput pravog muškarca, na event je došao sa svojom redateljicom i curom, starijom od njega 24 godine, trudnom. Mladić će se uskoro posvetiti ulozi oca više nego svojim filmskim ulogama, rekao je ponosno nakon eventa, držeći zagrljenu svoju zaručnicu.





Cameron napokon najbolji

Nicholas Hoult (20), onaj presmiješni dječak s mamom hipijevkom koji traži pomoć Hugha Granta u filmu “Sve o jednom dječaku”, postaje prava zvijezda zahvaljujući Tomu Fordu. Ima intenzivno plave oči i tamne obrve, Jude Law za novo tisućljeće, jedino što je od Judea viši za dvije glave. On je bio jedan od onih koji su uručili nagradu za najbolji film 2010. Čitatelji su odabrali “Avatar”, koji je konferansje najavio u početku kao logičan nastavak Cameronova “Titanica”: svi su u filmu poplavili… Nagradu je primio Sam Worthington, novi hunk iz Australije, u trapericama i bijeloj košulji na van, simpatičan, nabijen, nizak, uostalom kao i Guy Ritchie, koji je uz Judea dobio najveće ovacije.

Njegov film “Sherlock Holmes” nagrađen je kao najbolji ovogodišnji triler. Bio je malo zbunjen, zahvalio čitateljima i irskom whiskeyju Jameson (zna se da Ritchie nije želio otići iz Engleske jer ne može bez onoga što nude tradicionalni pubovi), rekao da je mislio da njegov film nije triler, no prihvaća ispravku tisuća filmskih fanova, koji su ionako pametniji od članova britanske i američke filmske akademije. To je ponovio u svojoj snimljenoj izjavi i James Cameron kad je primao nagradu za najboljeg redatelja 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:30