OSVETNIČKE PJESME

Nemojte ih ostaviti, jer će vas oblatiti uz glazbenu podlogu

Svjetski slavni pjevači imaju najubojitije oružje za obračunavanje s ljubavnicima koji su ih iznevjerili - svoje pjesme

Slomljeno srce oduvijek je bilo savršeni recept za dobru pjesmu, a u vrijeme MTV-ja one su postale idealno oružje za osvetu. No, kad su protagonisti slavne osobe, koje su se odlučile obračunati pred cijelim svijetom iznoseći prljavo rublje uz muzičku pozadinu, stvar postaje daleko zanimljivija. Barem za nas slušatelje. Donosimo vam deset stvari koje su njihovim autorima i izvođačima pomogle da prebrode patnju, poniženost, ljutnju i sve ostale zamršene osjećaje koje ljubav nosi.

Od najfriškije “Dear John” mlade Taylor Swift, preko Justinove “Cry Me a River” i Claptonove “Layle”, do “7 Things” najmlađe Miley Cyrus.

‘Dear John’ Taylor Swift

Ogorčenost: 10/10

Stihovi:

“Ne misliš li da sam bila malo premlada da se natežeš sa mnom?/Djevojka u haljini/Plakala sam cijelim putem kući/Trebala sam znati...”

Pozadina:

Na novom albumu mlade pjevačice, “Speak Now”, nalazi se “Dear John”; ljuta šestominutna pjesma koju je 20-godišnja glazbenica navodno pisala imajući na umu (i zubu) kolegu glazbenika Johna Mayera . Dvojac se navodno spanđao prošle godine kada su surađivali na pjesmi za njegov album.

‘You Oughta Know’ Alanis Morissette

Ogorčenost: 10/10

Stihovi:

“I svaki put kad izgovoriš njezino ime/Zna li da si meni rekao da ćeš me držati?/Dok ne umreš, dok ne umreš/ Ali još uvijek si živ”

Pozadina:

Da je pjesma posvećena zvijezdi nekadašnje hit serije “Puna kuća” Daveu Coulieru, saznali smo tek 13 godina nakon što ju je Alanis prvi put otpjevala. To je javnosti otkrio sam glumac koji je s pjevačicom bio u vrlo turbulentnoj vezi. Bivši par je sjeo i porazgovarao i otada su u pristojnim odnosima.

‘You’re So Vain’, Carly Simon

Ogorčenost: 5/10

Stihovi:

“Rekao si da smo tako lijep par i da nikada nećeš otići/Ali odrekao si se stvari koje voliš i jedna od njih bila sam ja...”

Pozadina:

Ova Carlyna pjesma jedna je od najpoznatijih i najtajanstvenijih osvetničkih pjesama svih vremena. Nagađalo se da govori o njezinu bivšem suprugu, glazbeniku Jamesu Tayloru, no tu je glasinu sama odbacila. Nedavno se počeo spominjati vlasnik Elektra Recordsa David Geffen, a na listi “sumnjivaca” odavno su Mick Jagger i Warren Beatty.

'So What' , Pink

Ogorčenost 8/10

Stihovi:

“Nisi bio tamo, nikada općenito nisi, želiš sve ali to nije fer, dala sam ti život, dala sam sve svoje, bio si tu, pustio si me da padnem”

Pozadina:

Vozač motocrossa Carey Hart i Pink oduvijek su bili u nestabilnoj vezi. Počeli su hodati 2001. godine, a 2005. ona ga je zaprosila. Nakon dvije godine braka Hart je navodno uhvaćen u preljubu i par je prekinuo. Tada je Pink objavila “So What” kojom je s jedne strane poručivala da je baš briga za prekid, a s druge - i sarkastičnim videopsotom (u kojem se šora sa svima, histerično plače, razbija gitaru i pili drvo na kojem je izrezbareno srce) - da je očajna. U spotu se pojavljuje i sam Carey s kojim se pjevačica prošle godine pomirila.

‘Cry Me a River’ J. Timberlake

Ogorčenost: 9/10

Stihovi:

“Ne moraš mi reći što si učinila/Već sam saznao od njega/Za nas više nema šanse/Tvoji mostovi su spaljeni, i sada je red na tebi/Da plačeš/Isplači mi rijeku...

Pozadina:

Ovom pjesmom Justin je sasvim jasno svojoj bivšoj djevojci Britney Spears poručio da odj.... Par je prekinuo 2002. godine, a razlog je navodno bila njezina nevjera. U video spotu pjevač razbija kuću djevojke koja neopisivo podjeća na Britney, razbija okvir sa zajedničkom fotografijom i kamerom snima seks s brinetom na “njezinu” krevetu. I Britney je posvetila pjesmu njemu, “Everytime”, ali njezina je malodramatična i ni približno tako ogorčena.

‘Layla’ Eric Clapton

Ogorčenost: 1/10

Stihovi:

“Iskoristi situaciju najbolje što možeš, prije nego što napokon potpuno poludim/Molim te ne govori da nikada nećemo pronaći način, i ne reci da je naša ljubav uzalud”

Pozadina:

Ovaj hit je iz 1972. godine je ipak doveo do braka, pa ne može biti tako ogorčen. No, jedna je stvar napisati pjesmu o bivšoj djevojci, a potpuno druga napisati je o supruzi svog bliskog prijatelja. Clapton ju je stvorio imajući na pameti Pattie Boyd, suprugu Georgea Harrisona. Boyd se dvije godine razvela od Harrisona, a 5 godina kasnije udala se za Claptona. I to je završilo razvodom.





‘Cold Case Love’ Rihanna

Ogorčenost: 5/10

Stihovi:

“Tvoja ljubav je kršila zakon/Ali ja sam trebala svjedoka/Podigni me kad je gotovo...”

Pozadina:

Pjesma je više tragična, nego ogorčena. Rihannin posljednji pozdrav svome bivšem dečku Chrisu Brownu koji ju je prošle godine prebio na mrtvo ime. Svi se još uvijek dobro sjećamo mučnih fotografija i javnog suđenja poznatom američkom izvođaču.





‘My Favorite Mistake’ Sheryl Crow

Ogorčenost: 4/10

Stihovi:

“Probudila sam se ujutro i nazvala te/ ton tvoga glasa me upozorio, da ti više nije stalo do mene...”

Pozadina:

Crow pjeva o svojoj vezi s Ericom Claptonom. Par je kratko hodao 1996. godine, a jedini razlog zašto Crow ne zvuči ogorčeno jest činjenica što pjeva da joj je bio najdraža greška. Dvojac je 2006. godine zajedno izveo tu pjesmu.

‘7 things’ Miley Cirus

Ogorčenost: 5/10

Stihovi:

“Čudno je i tiho, dok čekam da kažeš ono što želim čuti, tvoju iskrenu ispriku...”

Pozadina:

Mlada Miley svojedobno je hodala s Nickom Jonasom, a prekinuli su 2007. Momak je navodno bio nevjeran, a Miley je cijelom svijetu otpjevala sedam stvari koje je oduvijek mrzila na njemu. Ipak, čitavu stvar je malo ublažila otkrivši i sedam stvari koje su joj se sviđale.

‘Ms. Jackson’ OutKast

(Andre 3000) Ogorčenost: 2/10

Stihovi:

“Reci joj da je njezino unuče beba, a ne mjesečna plača/Volim tvoju mamu, ali gle - ja nisam taj koji je u krivu/Nikada nije poslušala moju stranu priče...”

Pozadina:

Andre 3000 iz Otkasta napisao je odu majci majke svoga djeteta Erykah Badu, ali ona je više isprika nego uvreda. Pjesma je pokušaj da se opravda punici nakon prekida s Erykah.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:12