SAPUNICA ZBOG NAGRADE

'NI POD KOJU CIJENU' Ne žele dati Kiklopa Nives na svečanoj ceremoniji

Odvjetnik Nives Celzijus najavio je da će podnijeti novi zahtjev za ovrhu i nove prijave protiv Sajma knjiga u Puli, s obzirom na to da Sajam "ni pod koju cijenu" neće dodijeliti nagradu Kiklop za "Hit godine" 2008. autorici najčitanije knjige te godine "Gola istina".

Općinski sud u Puli u rješenju o ovrsi od 6. prosinca naložio je udruzi Sa(n)jam knjige da najkasnije do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli dodijeli nagradu Nives Celzijus. Ne izvrši li dotad sudsku presudu, udruga Sa(n)jam knjige kaznit će se novčanom kaznom od 50.000 kuna, a odgovorna osoba Magdalena Obradović-Vodopija s 5.000 kuna.

Unatoč takvoj presudi, kako navodi izdavač Premier Media, odvjetnik pulskog sajma knjiga Rudolf Frančula obavijestio je odvjetnika Nives Celzijus i njezine izdavačke kuće Srđana Simića da odgovorna osoba Sajma Magdalena Vodopija ni pod koju cijenu neće Nives dodijeliti nagradu u nedjelju "jer ne može dopustiti da se Nives pojavi na dodjeli s ostalim dobitnicima za ovu godinu".

Simić je "zbog eklatantnog kršenja zakona RH, diskriminacije, sramoćenja i nepoštivanja presuda Općinskog i Županijskog suda u Puli" najavio da će u ponedjeljak podnijeti zahtjev za novu ovrhu i to u dvostrukom iznosu od 100 tisuća kuna za Sajam knjiga i 10 tisuća kuna za Magdalenu Obradović-Vodopija. Također, u ponedjeljak podnosi i tri kaznene prijave protiv nje i to za diskriminaciju, za sramoćenje i za uvredu.

"Izražavamo zgražanje zbog bezobraznog i bahatog nepoštivanja zakona RH te apeliramo na Grad Pulu i Istarsku županiju da javno reagiraju jer se njihovi sponzorski novci, tj. novci građana Pule i Istarske županije troše na plaćanje ovrha i kazni zbog nepoštivanja zakona od strane gospođe Vodopije", poručuje odvjetnik Nives Celzijus.

Ocijenio je da je pokušaj pravne smicalice o žalbi višem sudu, a sve kako bi se izbjegla ovrha, tek proziran spin budući da članak 50. Stavak 7. Ovršnog zakona RH jasno kaže da eventualna žalba ne odgađa izvršenje ovrhe, a to je vrlo jasno kazao i sud u Puli u svom rješenju.

Autorica Nives Celzijus rekla je pak da je "šokirana novom bahatom porukom Magdalene Vodopije i nepoštivanjem sudskih odluka".

"Taj inat nikako ne mogu razumjeti, a pogotovo ne mogu razumjeti da se netko može rugati sudovima u ovoj zemlji i još k tome trošiti novac poreznih obveznika na plaćanje vlastitih kazni. Očekujem pravovremenu reakciju svih nadležnih institucija", kazala je Nives Celzijus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:17