PRAVOMOĆNA PRESUDA

NIVES CELZIJUS DOBILA SPOR Moraju joj uručiti nagradu Kiklop za Hit godine 'Gola istina'

Sajmu knjige u Istri naloženo je da Nives Celzijus naknadi štetu isplatom od 10 000 kuna, sa zateznom kamatom, ali i Nives Celzijus treba Sajmu platiti štetu u istoj vrijednosti od 10 000 kuna, sa zateznim kamatama, zbog narušene časti i ugleda Sajma,

Autorica „ Gole istine“ Nives Zeljković Celzijus i njezina izdavačka kuća Premier Media d.o.o. Zagreb ostvarili su pravo na nagradu Kiklop , za Hit godine 2008. Sa(n)jam knjige u Istri dužan je uručiti nagradu, skulpturu Kiklopa, rad akademskog kipara Josipa Diminića i diplomu, koja potvrđuje dobitnika nagrade za ovu kategoriju, i to ravnopravno autorici i nakladniku nagrađene knjige, piše Slobodna Dalmacija.

Također Sajmu knjige u Istri naloženo je da Nives Celzijus naknadi štetu isplatom od 10 000 kuna, sa zateznom kamatom, ali i Nives Celzijus treba Sajmu platiti štetu u istoj vrijednosti od 10 000 kuna, sa zateznim kamatama, zbog narušene časti i ugleda Sajma, tijekom javnih prepucavanja. Zahtjev tužitelja , autorice i nakladničke kuće, za isplatom oko 550 000 kuna, na ime nanošenje štete „ liku i djelu „ autorice , te ugledu i poslovanju izdavačke kuće odbačen je kao neosnovan.

Tako glasi obrazloženje pravomoćne presude u ovom sporu, koju je izreklo sudsko vijeće Županijskog suda u Puli 22.srpnja ove godine, čime je potvrđena prvostupanjska presuda pulskog Općinskog suda od 25.ožujka 2011.

Nadalje, tužitelji, spisateljica i nakladnik trebaju platiti splitskoj agenciji Ipsos Puls, koja je provela istraživanje o prodaji knjiga,parnični trošak od 56. 521, 60 kuna.

Direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija, izjavila nam je kako nisu zadovoljni presudom, te će u dogovoru s odvjetnikom Vrhovnom sudu RH podnijeti zahtjev za revizijom postupka. „ Stoga ćemo tražiti odgodu izvršenja presude , dok Vrhovni sud ne donese odluku“ naglasila je Vodopija.

Branitelj Nives Celzijus, pulski odvjetnik Srđan Simić, zadovoljan je pravomoćmom presudom , čime je potvrđeno pravo autorici „ Gole istine“ na Kiklopa, u kategoriji Hit godine 2008. Komentirajući odbijanje njihovog zahtjeva za odštetom, većom od pola milijuna kuna, kazao nam je. „ Novac nam nije bio prioriteten, premda smo ga bili namjenili u humanitarne svrhe. Pravomoćnom presudom uspjeli smo dokazati kako je tužiteljica bila apsolutno u pravu ,kada je očekivala zasluženu nagradu, temeljem prodanih, više od 40 000 primjeraka .“ zaključio je Simić.

Podsjetimo, kako je upravo ovaj ugledan Festival knjige i autora, prije pet godina protekao u znaku skandala, zbog uskraćivanje Kiklopa za najprodavaniju knjigu godine , autorici „ Gole istine“ , jer se nije prodavala u knjižarama, već mahom na kioscima, što nije bila ni na jednoj , po ocjeni žirija , relevantnoj top listi, itd., dok su javnost i udruge za ljudska i ženska prava, stale na stranu Nives Celzijus, smatrajući da joj je uskraćena nagrada , zbog njezinog „ osebujnog“ lika i djela, pozivajući se na diskriminaciju autorice i povredu utvrđenih kriterija za spomenutu kategoriju Kiklopa . Nakon ovog skandala, Sa(n)jam knjige u Istri ukinuo je Kiklopa za Hit godine, piše Slobodna Dalmacija.

Nives Celzijus: Gola istina je najprodavanija hrvatska knjiga i to mi nitko ne može oduzeti

- Onoga trenutka kad mi je direktorica Sajma knjiga u Puli Magdalena Vodopija odbila uručiti Kiklopa i potom ukidajući cijelu nagradu, odlučila sam zadovoljštinu potražiti sudskim putem, piše Nives Celzijus u priopćenju za medije.

- Kad smo dobili prvostupanjsku presudu, bila sam zadovoljna presudom, ali i neizmjerno tužna ponašanjem dotične koje je i tijekom suđenja izvodila pravi cirkus pozivajući se na svoje „visoke moralne“ kriterije da ženi poput mene ne može dodijeliti nagradu bez obzira na neosporne rezultate. Sada kada je i prvostupanjska presuda postala pravomoćna, dotična gospođa izbjegava izvršiti svoje obaveze iako je na to obavezuje Zakon i sud Republike Hrvatske. Toliko o dotičnoj gospođi i njezinom legalitetu i legitimitetu.

- Gola istina najprodavanija je hrvatska knjiga svih vremena i to ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji. To mi nitko nikad ne može oduzeti, a također ni Kiklopa na kojem ću inzistirati do kraja. Očekujem da će kod dotične gospođe Vodopije i njezinih savjetnika prevladati razum i da će poštujući pravomoćnu sudsku odluku organizirati dosuđenu im dodjelu nagrada. I meni, kao pravnom laiku, poznato je da će svako odgađanje i izbjegavanje pravomoćne presude biti samo na njihovu štetu. Stoga, Kiklopa očekujem i naravno da ću ga primiti jer sam ga svojim radom i uspjehom zaslužila, kazala je Nives Celzijus, sada i sudski potvrđena kao najprodavanija hrvatska književnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:25