VRUĆA TELEVIZIJSKA JESEN

Nova i RTL otkrili svoje adute, HTV u ratu sa samim sobom

Početak rujna označit će kraj vladavine ljetnih repriza na malim ekranima, ali u novoj televizijskoj sezoni gledatelje ne očekuju gotovo nikakvi veliki programski noviteti. Razlog tome je kriza, koja se više nego ikada odražava na televizije Novu TV i RTL, a što se tiče HTV-a, čini se da je kod njih veća kriza u idejama i organizaciji nego ona financijska.

Poziv medijima

Naime, javna televizija u ponedjeljak 3. rujna starta s novom shemom, što je, istina, ranije nego prijašnjih godina, kada bi ona počinjala u pravilu poslije 20. rujna.

Novo, iako privremeno čelništvo - v.d. glavnog urednika Dean Šoša i v.d. urednice Informativnog programa Sanja Mikleušević Pavić - za taj ponedjeljak (dakle kada im počinje nova shema) sazvalo je konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti nove emisije i projekte pod nazivom ‘Novi horizonti na HRT-u’.

Suvišno je i napominjati da je s medijskim kampanjama potrebno krenuti puno, puno ranije kako bi postigle svoj cilj. Međutim, očito, što se tiče javne televizije, to nije naodmet. Na ekranu im se trenutno vrte tri do četiri nove najave, a medijima su poslane emisije s kojima znaju da kreću idući tjedan.

Ostale od njihovih brojnih emisija se ne spominju ili, kako čujemo, još uvijek rade na sastavljanju programa i njegove satnice, a koliko je to naporan i zahtjevan posao tijekom ljeta iznenadio se, kako smo doznali, i Dean Šoša.

Uglavnom ‘Novi horizonti HRT-a’, kako je nazvana kampanja koja se očito oslanja na emisiju ‘Horizonti’, novi je projekt redakcije vanjske politike, što je neobično s obzirom na to da vanjska politika nikada nije od takvog interesa kao unutarnja, posebno u zemlji opterećenoj tolikom nezaposlenošću i brojnim problemima. Ipak, novo programsko vodstvo oslonilo se, umjesto na svoj dobro poznati brend Dnevnika, na tu emisiju, očito pokušavajući tako dati do znanja da je za HTV stiglo novo doba.

Novi horizonti

Kakvo, još se ne zna, jer pored te emisije čiji su urednici i voditelji Ivana Dragičević i Dragan Nikolić i koja će se emitirati srijedom od 21.35, naveden je samo još jedan novitet, a to je ‘Tema dana’ koja će ići uoči Dnevnika s Dankom Družijanićem i gostima u studiju. Nastavljaju i s emitiranjem ‘Dobro jutro, Hrvatska’, ‘Hrvatska uživo’, ‘Globalno sijelo’, ‘Potrošački kod’, a slijedi i nova sezona talk showa ‘8. kat’. Počeli su i s programskim najavama za novu domaću humorističnu seriju ‘Nedjeljom ujutro, subotom navečer’ redatelja Predraga Ličine, poznato je i da su snimljeni novi nastavci ‘Stipe u gostima’ te da je Krešimir Mišak završio svoj serijal ‘Djeca sunca’, a Mislav Togonal dobio emisiju ponedjeljkom...

Uhodani projekti

S druge strane, komercijalne televizije, kojima se ne slijeva novac pretplatnika i koje žive isključivo od prodanih reklama, davno su složile svoje sheme.

Nova TV od 26. kolovoza i s novim nastavcima ‘Izgubljene časti’ polako je krenula s uvođenjem novog programa, a s najjačim projektima, kako zasad stvari stoje, startat će krajem rujna kada će biti puno više ljudi pred malim ekranima. Novih velikih projekta nemaju, nego se oslanjaju na one postojeće poput prošlosezonske uspješnice - sapunice ’Larin izbor’ i kulinarskog showa ‘Masterchef’.

Ni to nisu jeftini projekti, već dapače vrlo skupi. Ali već su postavljeni, uhodani i za njih nije potrebna tako velika kampanja kao kada se kreće s nečim novim. Od manjih projekata novitet je gastro-pustolovna emisija ‘Okusi Hrvatske’ s Miom Kovačić i Reneom Bakalovićem koji će u kombiju proputovati zemlju kako bi upoznali njezinu ponudu.

Otkupljena je serija ‘Žene s Dedinja’, svojevrsna srpska inačica ‘Seksa i grada’, koju je režirao Dušan Lazarević i ima osam epizoda, turska sapunica ‘Polja nade’, američka humoristična serija ‘Muškarci u krizi’ s Rayem Romanom...

BBC-jevi dokumentarci

Show biz magazin ‘Red Carpet’ ulazi u novu sezonu baš kao i ‘Provjereno’, a od sporta, s obzirom na to da su ostali bez Lige prvaka, imat će samo boks.

RTL, koji službeno s novom shemom kreće 10. rujna, ovu se jesen također oslonio na dva projekta - drugu sezonu domaće sapunice ‘Ruža vjetrova’ i stranu seriju, inače najskuplji turski projekt u njihovoj TV povijesti - ‘Sulejman Veličanstveni’ koja je već krenula. Kupili su i drugu sezonu crnogorske serije ‘Budva na pjeni od mora’, ali i prošlogodišnji kino hit, sjajnu srpsku humornu dramu ‘Parada’ redatelja Srđana Dragojevića.

Na programu će se također naći novi domaći znanstveno-fantastični film Nevija Marasovića ‘101 dan’ te BBC-jevi dokumentarci.

Slijede i nove sezone serija ‘Mentalist’, ‘CSI’ i ‘CSI: Miami’, a od domaćih emisija ‘Galileo’ i ‘Krv nije voda’, a, kako su najavili, i novi tjedni magazin koji još drže u tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:24