PRIČA O LIBERACEU

OBOŽAVALE SU GA DOMAĆICE, A ON JE VOLIO LOVU I DEČKE Bizarni život velike američke zvijezde

Liberaceov TV show pratilo je 30 milijuna gledatelja. Veza sa 40 godina mlađim ljubavnikom trajala je pet godina

U jednoj od bizarnijih scena u filmu HBO-a “Behind the Candelabra” (Iza svijećnjaka) vidimo najbolje plaćenog američkog zabavljača (u razdoblju od 50-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća) Liberacea (glumi ga, po sudu kritike, maestralno Michael Douglas ) kako skida vlastiti golemi portret sa zida i pokazuje ga plastičnom kirurgu sa zamolbom da na njegovom mladom ljubavniku Scottu Thorsonu ( Matt Damon) obavi niz plastičnih operacija kako bi ovaj što više nalikovao - upravo njemu.

Na zatezanju lica

Liječnik Jack Starz ( Rob Lowe) posluša svog slavnog klijenta, no prije toga i Liberacea podvrgne zatezanju lica. Kako je doktor Starz sa zahvatom ipak malo pretjerao, Liberace više ne može do kraja zatvoriti očne kapke tako da spava otvorenih očiju.

Je li posrijedi bujna mašta holivudskih scenarista? Nikako, jer Steven Soderbergh je svoj posljednji igrani film snimio prema memoarima Liberaceova, 40-godina mlađeg ljubavnika, Scotta Thorsona.

Nakon što je film prikazan u službenoj canneskoj konkurenciji, sinoć je imao i svoju televizijsku premijeru na američkom HBO-u. No, danas 54-godišnji Thorson sve te događaje prati iz zatvora (Nevada), gdje je završio u veljači ove godine zbog provale i krađe kreditne kartice. Danas je Thorson umoran čovjek, ovisnik koji boluje od raka debelog crijeva, miljama daleko od onog zlatnog, 17-godišnjeg dječaka za kojim je Liberace bio potpuno lud.

Liberace je istovremeno perverzno želio mladog ljubavnika i sina; zato je mladića podvrgnuo nizu operacija. “Imao sam samo 17 godina, a on me je spasio iz nemoguće situacije, pružio utočište od nasilnog oca i mentalno bolesne majke. Učinio bih tada bilo što da mu udovoljim”, prisjeća se danas Thorson. U svojoj biografiji piše kako se kao dječak 1977. godine uselio u Liberaceovu ekstravagantnu vilu u Las Vegasu. U kući je bilo 17 pijana, strop je bio oslikan poput Sikstinske kapele, a jedan od kerubina imao je Liberaceovo lice.

Opsesivno na operacije

Ljubavna idila je trajala pet godina. U tom razdoblju neobičan par je sumanuto trošio, letio avionima u prvoj klasi, Liberace je mladog ljubavnika zasipao brojnim poklonima, krznenim kaputima, a 1979. godine počeli su obojica opsesivno i s plastičnim operacijama. Upravo u tom razdoblju Thorson se ozbiljno navukao na droge (kokain, amfetamini) jer je pokušavao smršaviti kako bi udovoljio svom starijem ljubavniku. Nakon iznenadnog prekida 1982. Thorson je tužio Liberacea traživši od njega 113 milijuna dolara na konto zajedničkog života. Na kraju je pristao na pišljivih 95.000 dolara. Par se ipak pomirio, i to na Liberaceovoj samrtnoj postelji 1987. godine. Ekscentrični pijanist umro je u 68. godini od AIDS-a.

Žene najvjernija publika

Rođen kao Wladziu Valentino Liberace 16. svibnja 1917. godine, budući američki televizijski darling pijano je počeo svirati sa četiri godine. Kao 20-godišnjak debitirao je kao solist sa Simfonijskim orkestrom Chicaga. Početkom 50-ih godina počinje snimati igrane filmove, no golemi uspjeh ipak doživljava na televiziji. Njegova najvjernija publika bile su žene iznad pedesete - obožavale su ga. Njegov “The Liberace Show” gledalo je 30 milijuna gledatelja po svakoj epizodi. Zaruke sa 23-godišnjom glumicom Joanne River objavljuje 1954. godine, no do braka ipak nikada nije došlo. Glasine o njegovoj pravoj seksualnoj orijentaciji krenule su vrlo brzo. Zloglasni holivudski tabloid “Confidential Magazin” 1957. godine objavio je priču s naslovom “Zašto bi Liberaceova naslovna tema trebala biti ‘Lud za momkom’ ”, sugerirajući njegovu ljubavnu vezu s jednim PR agentom u Dallasu. Liberace je tužio tabloid i dobio parnicu dokazavši kako u navedno vrijeme nije bio ondje.

18 koncerata u tri tjedna

“Ja sam čovjek Disneyland”, jedna je od njegovih najpoznatijih krilatica. Njegova najprodavanija ploča bio je singl s izvedbom “Ave Marije”. Posljednji koncert je održao u Radio Music City Hallu u New Yorku 2. studenoga 1986., tri mjeseca prije smrti. Svoju spektakularnu karijeru tako je završio sa 18 koncerata odsvirana u samo tri tjedna.

Izvedba vrijedna Oscara - komentar je interpretacije Michaela Douglasa kiču i dečkima sklonog televizijskog zabavljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:48