TIHI OPROŠTAJ

ODLAZAK LEGENDARNOG SPIKERA, VODITELJA I UREDNIKA Mladen Stubljar u mirovini nakon 40 godina rada na televiziji

 Elvir Tabaković/CROPIX

Nakon 40 godina staža, spikiranja, vođenja i uređivanja “Panorame”, vijesti, Dnevnika, izvještavanja s ratišta i, naravno, legendarnih reportaža u “Plodovima zemlje”, Mladen Stubljar od jučer je u mirovini.

Napunio je 65 godina života i pozdravio se s kolegama s HTV-a, televizijske kuće u kojoj je proveo cijeli svoj radni vijek bez previše pompe. Čak nije htio davati ni izjave, intervjue, govoriti o svojoj bogatoj novinarskoj karijeri prepunoj anegdota, ali i bolnih trenutaka. Uvijek je skromno smatrao da novinar, pa i onaj televizijski, ne može biti u središtu priče. Popustio bi tek na nagovore kolega, ali i to su posljednjih godina postale iznimke.

Guštao na terenu

Uostalom, kako nam je rečeno, Stubljar će ipak nastaviti honorarno surađivati za “Plodove zemlje”, emisiju koju je u jednom od intervjua za Jutarnji list nazvao svojom oazom.

A kako čujemo, u planu mu je i pisanje knjige.

- Često me pitaju zašto teren, a ne neki udobni studio na Prisavlju. No, što je u novinarstvu jače od reportaže? Ona je kraljica svega. Zato sam sada na terenu i maksimalno guštam, zadovoljan sam i mislim da se to vidi - rekao je jednom prilikom Stubljar.

Iako je Karlovčanin, pratio je “morske” teme u “Plodovima zemlje”. U jednoj od najgledanijih HTV-ovih emisija završio je zapravo igrom slučaja.

Nakon rata i dvije godine koje je proveo na ledu, tadašnji urednik emisije Ivo Lončar došao mu je s ponudom da bude reporter za ribarstvo.

‘Pecaroš’ iz Karlovca

- Razmišljao sam, pa nisam baš neki ‘pecaroš’, iako svi misle da se mi iz Karlovca rodimo s ribičkim štapom u rukama. Nikad nisam ribario, ne radim to ni sada, no ponudu sam prihvatio i stvarno nisam pogriješio. Uletio sam u to, prvo teme o ribarstvu, pa malo po malo širio svoje priče. A eto, sada mi je baš neki dan uletio moj bivši šef Miroslav Lilić i kaže mi: ‘Stubljar, postali ste brend. Brend za ribe, ulje i vino’. E, pa to mi je bilo pravo priznanje - ispričao nam je tada Stubljar. Bilo je to vrijeme kada se njegovo ime spominjalo u kontekstu novoga glavnog urednika Informativnog programa HTV-a. No, tu je ponudu odbio.

Došao do vrhunca

- Ja sam u nekom smiraju svoje karijere. Imam još par godina do mirovine, radim što uistinu volim, definitivno sam došao do vrhunca. I sada se ne želim ponovno ‘zezati’ s informativnim programom, raditi 24 sata na dan kao šef, to je streljana. Meni se to više ne da, prošao sam sve to radeći Dnevnik - uzvratio je Stubljar.

No, kao punokrvnom reporteru dalo mu se za “Plodove zemlje” tri tjedna provesti na putu, što je otprilike oko 1200 kilometara po svakom. Zato mu, kad je bio doma, nije padalo na pamet sjesti u auto, već se vozao na biciklu. A bez obzira na tisuće odrađenih priloga, reportaža, Stubljar za razliku od većine svojih kolega istog ranga i iskustva nije radio samo za takozvane elitne emisije.

Nije mu bilo strano ni “Dobro jutro, Hrvatska”, kao ni druge “obične” emisije za koje mnogi misle da su ih odavno prerasli.

Rascvjetala trešnja

- Meni je to stvarno smiješno, jer dobra priča je dobra priča, samo je pitanje kojem konceptu emisije najviše odgovara. Ipak, moram priznati da niti jedan svoj prilog koji sam napravio za ‘Dobro jutro’ nisam uspio vidjeti, jer volim dulje spavati - objasnio je Mladen Stubljar, čija se reportaža o austrijskim čvarcima po cijeni od 140 kuna za kilogram još uvijek prepričava.

Baš kao i podnevni Dnevnik koji je 80-ih kao voditelj i urednik započeo rascvalom trešnjom na Prisavlju, dok je u podlozi svirala pjesma Erica Claptona. Inače, Dnevnik više ne gleda. I to godinama. Nema živaca za to.

S obzirom na proživljene traume koje je “zaradio” kao ratni reporter, a to je bio od samog početka rata u Hrvatskoj, to ni ne čudi.

Krvavi prizori pred očima prestali su mu se vrtjeti, iako nije potražio stručnu pomoć. Izlječenje je pronašao u svojim dokumentarcima o razminiranju i pričama kojima se uvijek naviše volio baviti - običnim svakodnevnim temama i ljudima koji su u njegovim reportažama bili zanimljiviji od bilo koje svjetske zvijezde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:02