INES TRIČKOVIĆ

OLIVER DRAGOJEVIĆ NE ŠTEDI RIJEČI HVALE ZA SVOJU NEĆAKINJU Od ulične pjevačice postala je zvijezda

 Damjan Tadić/EPH

Zahvaljujući 34-godišnjoj Dubrovčanki Ines Tričković, koja živi u Macau, Kinezi su zavoljeli pjesme Zdenka Runjića. Bivša ulična pjevačica, koja je tijekom svojih pet zagrebačkih godina pjevala u Oktogonu, sada se sprema osvojiti Ameriku.

Za dva mjeseca, točnije 6. travnja, Ines će nastupiti u Carnegie Hallu u New Yorku, na istom onom mjestu na kojem je prije osam godina nastupio i njen, nama mnogo poznatiji, ujak - Oliver Dragojević koji ne štedi riječi hvale za svoju talentiranu rođakinju. - Ines je kći naše Sonje, sestre moje supruge Vesne. Ona je veliki glazbeni talent, fenomenalna jazz glazbenica za koju ćemo svi mi u budućnosti još itekako čuti. Oduševljava me njezin talent, njena muzikalnost i njen doživljaj glazbe - hvali Oliver Dragojević svoju nećakinju koja baš nikad za proboj u glazbeni svijet nije koristila činjenicu da u svojoj familiji već ima jednog slavnog pjevača.

Obožava jazz glazbu

- Puno ljudi niti ne zna da mi je Oliver ujak, jer ja nikad nisam smatrala da bih se trebala probijati u glazbi preko te linije i išta postizati u životu na taj račun - rekla je za In Magazin Ines tijekom svoga kratkog boravka u Zagrebu.

Simpatična crnka rođena je u Dubrovniku 1982. godine, a premda nema formalno glazbeno obrazovanje to je nije spriječilo da još u svojim dvadesetim godinama postane jedna od najperspektivnijih jazz pjevačica u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Pjevati je počela u Malom Dubrovniku, nastupala je na Runjićevim večerima, Liburnia Jazz festivalu, Jazz festivalu u Samoboru...

Kraće vrijeme bila je i članica skupine Detour, a možda će je se netko sjetiti i kao one “male, crne” koja je svojedobno pjevala u zagrebačkom Oktogonu.

Postala vlasnica Porina

- U Zagrebu sam živjela pet godina tijekom studija. Tu sam otpočela karijeru ulične pjevačice. Prve zagrebačke zime nitko me nije znao, niti sam ja nekog poznavala, pa sam odlučila početi s nastupima u Oktogonu, na koje sada gledam kao na veliko iskustvo i veliku životnu školu - ispričala je za In Magazin pjevačica koja živi u Kini, zemlji u koju je prije nekoliko godina otišla na poziv prijatelja.

Nastupila je na tamošnjem jazz festivalu na kojem je izvela nekoliko skladbi sa svog prvog albuma “Runjić in blue”, zahvaljujući kojem je postala vlasnica Porina za najbolju izvedbu jazz skladbe za pjesmu “Lamento”.

Ines je u Kini pjevala na hrvatskom, a pokazalo se da nepoznati jezik nije barijera da ja zavoli publika, ali i da je zapaze ugledni glazbenici, pa će tako Ines u travnju, na poziv jazz pijanista Aarona Goldberga nastupiti u Carnegie Hallu.

Udala se u dalekoj Kini

Dubrovkinja koja je osvojila Kinu i u međuvremenu postala kineska snaha (prije dvije godine udala se u Kini za filmskog redatelja i fotografa Weng Fong Ao Leonga), tome se neizmjerno veseli, a njenom američkom nastupu raduje se i njen ujak Oliver.

- Siguran sam da će napraviti velik uspjeh u New Yorku. I, molim vas, nahvalite mi Ines, ona je to zaslužila - kaže ponosni Oliver koji je, naravno, imao prilike zapjevati sa svojom rođakinjom.

- Pjevali smo nas dvoje skupa i kod mene doma u Splitu, i kod nje u Dubrovniku, a nadam se da ćemo zapjevati i ovog ljeta, kad Ines ponovo dođe na naše more - priželjkuje Oliver Dragojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 16:31