NAJOMRAŽENIJA OSOBA

OPTUŽENA ZA SEKSUALIZACIJU DJECE Glumica Gwyneth Paltrow na udaru kritičara jer promovira bikinije za djevojčice

Nakon što su je prije nekoliko dana čitatelji američkog časopisa Star proglasili najomraženijom osobom u Hollywoodu, Gwyneth Paltrow ponovo se našla na udaru javnosti, i to zbog optužbi za seksualizaciju djece. Naime, američka glumica na svojoj je web stranici predstavila kolekciju bikinija za četverogodišnje djevojčice dizajnerice Melisse Odabash.

Čim su se dvodijelni bikiniji našli na njezinoj stranici Goop, reagirale su brojne udruge za zaštitu djece optužujući je da time želi seksualizirati mlade djevojčice tako da nalikuju odraslim ženama, jer su badići kopija onih za starije djevojke i žene. Bikiniji se mogu kupiti po cijeni od 30 funti, a namijenjeni su djevojčicama od četiri, šest i osam godina. Udruge su žustro reagirale jer smatraju da se ovakvim odijevanjem želi potaknuti djevojčice i dječake da što prije odrastu, umjesto da uživaju u djetinjstvu.

Bikini koji se našao na meti udruga i javnosti može se nabaviti u dvije boje - crnoj i plavoj - a starije sljedbenice Melisse Odabash, poput Rihanne i Kelly Brook, obožavaju ga zbog dubokog dekoltea. Upravo takav dekolte namijenjen je i malenim djevojčicama.

Iako se glumica izravno nije oglasila, udrugama je odgovorila preko svojega glasnogovornika.

“To je glupost! Djevojčice već desetljećima nose takve kostime!” rekao je.

No, udruge takav odgovor nije zadovoljio.

Jako štetan trend

“I dalje se protivimo takvom načinu seksualizacije djece i njihova djetinjstva. Nastat će velika šteta ako se taj trend nastavi, a još ga k tome podržavaju i celebrityji”, rekao je Claude Knight iz udruge Kidscape za Daily Mail.

Oskarovku Gwyneth očito takve optužbe ne zabrinjavaju, baš kao ni one da izgladnjuje svoju djecu. Naime, Gwyneth je u braku s frontmenom grupe Coldplay , Chrisom Martinom, i imaju dvoje djece, osmogodišnju Apple i šestogodišnjeg Mosesa. Glumica još od dvadesete godine pazi na prehranu, a poznata je po svom makrobiotičkom režimu. No, iznenadila je javnost kada je, pričajući o svojoj novoj kuharici “It’s All Good”, izjavila kako djeci izbjegava davati da jedu kruh, tjesteninu ili rižu jer su, kako kaže, ugljikohidrati loši za njih. Do takve spoznaje došla je zato što vjeruje da je cijela njezina obitelj, uključujući i supruga, netolerantna na gluten, mlijeko i kokošja jaja.

No, u kuharici je jasno navela da su njezina djeca gladna zbog takve prehrane.

“Ponekad, kad moja obitelj ne jede tjesteninu, kruh ili obrađene žitarice poput bijele riže, osjećamo specifičnu glad koja dolazi kao posljedica izbjegavanja ugljikohidrata”, napisala je glumica u svojoj kuharici.

Zabrinuti liječnici

To je izrazito zabrinulo liječnike i nutricioniste koji smatraju da izbjegavanje određenih namirnica nije dobro za dječji razvoj. Ali glumica se upravo pozvala na takve stručnjake koji su joj rekli da gluten nije dobar.

- Svi nutricionisti i liječnici koje sam konzultirala slažu se da je gluten težak za prehrambeni sustav - pravdala se glumica, ali nutricionisti su jasno izrazili mišljenje da su djeci potrebni ugljikohidrati jer utječu na razvoj mozga.

Nakon što se našla na udaru kritika zbog takvih izjava i režima prehrane svoje djece, Gwyneth se ponovo pokušala opravdati.

Navela je kako pokušava djecu učiti zdravoj prehrani te da iako doma ne jedu slastice, kada izađu van dopušta im da ih jedu. Također, istaknula je kako njezina kći Apple obožava jesti zdravu hranu, no da se ne libi pojesti cijelu vrećicu nezdravih grickalica na aerodromu. Njezin sin Moses, kako je rekla, također voli zdravu hranu, posebice smeđu rižu, ali uživa i u Coca-Coli, a dopustila mu je da je pije jednom tjedno.

- Sve je to dio djetinjstva, i ja sam voljela Oreo kekse i to potpuno razumijem - izjavila je i rekla kako je samo bitno da se održi ravnoteža.

Arogancija

Američka glumica svoju je lifestyle stranicu otvorila još 2008. i na njoj objavljuje newslettere o tome što ju uveseljava i inspirira. Osim navedenih, još se jedan newsletter našao na meti kritičara. Gwyneth je na stranici predložila kako osvježiti proljetni ormar i u kakve krpice uložiti ovog proljeća. Iako su njezini modni savjeti odlični, jer već nekoliko godina slovi za najbolje odjevenu glumicu u Hollywoodu, Gwyneth je razočarala fanove jer je kreirala odjevne kombinacije za više od 300 tisuća funti. Upravo ju je sve to dovelo do statusa naomraženije osobe u Hollywoodu. Čitatelji magazina koji su upravo nju stavili na prvo mjesto kao razloge zašto je ona najomraženija naveli su da glumica pršti negativnom energijom, djeluje arogantno, ali i to da za prehranu izdvaja više od 300 dolara dnevno.

Gwyneth Paltrow proslavila se ulogom u filmu “Sedam” u kojem je glumila s Bradom Pittom, s kojim je kasnije bila i u vezi. Nakon toga glumila je u filmu “Zaljubljeni Shakespeare” za koji je 1998. osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolju glavnu ulogu. Njezin govor na dodjeli Oscara, kada se glumica rasplakala, opisan je kao jedan od najdirljivijih, ali i najiritantnijih govora na tim dodjelama.

Kobni leopard uzorak...

Za seksualizaciju djece zbog izdavanja linije kupaćih kostima bila je optužena i Gwynethina britanska kolegica Elizabeth Hurley, i to nakon što je lansirala kupaće kostime za djevojčice od osam do trinaest godina, a javnost ju je napala zbog jednog bikinija. Taj bikini, naziva Mini Cha Cha Bikini, na sebi je imao leopard uzorak. Problem je nastao jer je bikini prezentirala djevojčica duge plave kose koja je, poput starijih modela, pozirala s rukama na kukovima. Ispod badića stajao je opis “za djevojčice koje žele izgledati odraslo”. Nakon toga britanska vlada napravila je recenziju te je britanski trgovački konzorcij odlučio da se u trgovinama ne smiju prodavati postavljeni grudnjaci za mlade djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:23