STVARNA VLADARICA DRŽAVE DOŠLA U HRVATSKU

OTKRIVAMO: TKO JE PRELIJEPA PRVA DAMA AZERBAJDŽANA Vladarica naftnih polja zaljubljena u Louboutin štikle i mjehuriće Cristala

Nitko ne zna koliko se novca od nafte slilo na privatne račune azerbajdžanskoga predsjednika Ilhana Alijeva i njegove obitelji, koliko na račune njihovih prijatelja i pristaša. Oko imovinskih kartica u toj se zemlji ne radi velika strka: iako su propisane zakonom, Alijev i njegova supruga Mehriban, koji danas stižu u službeni posjet Hrvatskoj, nisu ih ispunili. Obično ih opisuju općenito - kao nezamislivo bogate. Državna naftna kompanija SOCAR u 2011. godini prijavila je 30 milijardi dolara prihoda.

U glavnom gradu Bakuu projektira se luksuzni Azerbajdžanski toranj od dvije milijarde dolara, na arhipelagu umjetnih otoka Kazar, cityju vrijednom 100 milijardi dolara koji bi trebao nadmašiti sve što su napravili emiratski šeici. Šminkerice se u salonima ljepote kupaju u naftnim kupkama kao azerbajdžanske kleopatre. Azerbajdžan je nesagledivo bogata zemlja represije i korupcije. Predsjednička obitelj čvrsto vlada na vrhu carstva. Prva dama Mehriban je parlamentarna zastupnica, kontrolira građevinski biznis i praktički je Alijeva desna ruka na vlasti pa je kao i sve moćne žene prati fama da je stvarna vladarica Azerbajdžana. Playboy ju je 2011. izabrao za najseksepilniju prvu damu na svijetu. Mlađa kći Arzu kontrolira sve tehničke usluge aerodroma u Bakuu, poslove objedinjene u SW Holdingu koji je kupio gotovo sav biznis nekadašnje državne zrakoplovne kompanije AZAL. Danas kontrolira cjelokupni obiteljski biznis u zrakoplovnom prometu i banku Silk Way. Starija kći Lejla živi u Londonu s ruskim pjevačem Eminom Agalarovom, sinom ruskog milijardera koji se obogatio na nekretninama. Preko tvrtki Gladwin i Grinnell, registriranih u Panami, kontrolira 24 posto Azefon telekoma.

Palača u Hyde Parku

Vlasnica je najtiražnijeg azarbajdžanskog časopisa Baku koji je osnovala kako bi bogatim Englezima približila svoju zemlju. Njihova palača u Hyde Parku epicentar je života londoskog jet seta. Dolaze Murdochovi, prinčevi, političari. To su partyji o kojima se priča, jednom je navodno za desetak prijateljica naručila 300 tisuća funti vrijednog vintage šampanjaca. Na mjestu gdje je nekad bio La Noisette Gordona Ramseyja jedan je ministar iz Bakua otvorio azarbajdžanski restoran, a uz lokalne specijalitete i boce Cristala Lejla je stalna gošća. London joj je postao drugi dom kad je otac, inače školovan u Rusiji pod paskom KGB-a (njegov otac, beskrupulozni Hejdar, bio je šef regionalnog KGB-a), nju i Arzu poslao na elitni Queen’s College sa školarinom od 15 tisuća funti godišnje. Ona i Arzu dijele portfelj nekretnina u Dubaiju, Londonu i Parizu vrijedan stotinjak milijuna dolara.

Provokativne haljine

Njihov 13-godišnji brat Hejdar vlasnik je devet luksuznih palača u Dubaiju. Zapadni mediji nisu posebno kritični prema gospođi i gospođicama Alijev, obiteljsku ekstravaganciju prate znatiželjno se čudeći, kao kada su izvještavali kako je 11-godišnji sin Hejdar za dva tjedna u Dubaju 2010. na kupnju vila potrošio 40 milijuna dolara. Lejla i Mehriban uglavnom izlaze u modnim rubrikama. Ne krasi ih autentična profinjenost nekih emiratskih princeza ni svijest o stilu nekih francuskih ministrica, žanrovski, negdje su između Kim Kardashian i balkanskih “modnih ikona” tipa Severine. Njihove su haljine provokativne i za crveni tepih, na licu Mehriban Alijeve umjesto tragove nekadašnje ljepote vide se tragovi opsežnih plastičnih operacija. Vole riskirati, pate od mnogima bliskog fetiša dizajnerskih cipela (Louboutin posebno) i troše kao nitko, pa u dekontekstualiziranom svijetu modnih portala prolaze kao političke žene sa stilom.

U Azerbajdžanu stvarnost nema revijalan ton. Prema izvještajima međunarodnih nevladinih organizacija, novinari, aktivisti i blogeri koji su pisali protiv gospođe Alijeve završili su u zatvoru, neki i na mučenju. Mladići koji su bili nepristojni prema Alijevoj majci Zefiri završili su na robiji.

Milijuni zvijezdama

Kad je Mehriban trebala graditi velebnu dvoranu za Euroviziju, ljudi su istjerani iz svojih domova na tom terenu. Radijska novinarka Kadidža Ismailova jednom je za britanske novine izjavila kako je zbog jedne priče koja se, prema obitelji Alijev, previše fokusirala na njihove kćeri dobila upozorenje. Nastavila je istraživati korupciju i uskoro su se na internetu pojavili najintimniji detalji o seksualnom životu Kadidže i njezina dečka. Možda će se jednog dana stvari promijeniti, ali Alijevi zasad mogu mirno putovati po Zapadu. Nakon što se pokazalo da Lejla i Mehriban neobično vole London, tamo su se u nekretnine počeli slijevati milijuni dolara naftnog kapitala iz Bakua. J. Lo, Rihanna i Shakira uzele su milijune za koncerte u Bakuu, a Tony Blair unosne honorare za govore.

Također, arapski, kineski i američki novac još će se godinama slijevati u azerbajdžanske megalomanske projekte, sve uime uglađenih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:19