EUROSONG

OVO SU TRI POKAZATELJA DA HRVATSKU VEČERAS ČEKA DEBAKL Roko potpuno smiren uoči večeri odluke, a Jacques sije optimizmom

 

- Ja sam smiren. I Roko je smiren. Takvi smo jer vjerujemo u najbolji mogući rezultat. Kao tim smo pozitivni, na ‘visokoj vibraciji’, ali u dobrom raspoloženju. Stres će krenuti tek danas jer navečer nastupamo. Ali, više je to pozitivno uzbuđenje nego stres - rekao je za HR 2 Jacques Houdek, skladatelj naše eurovizijske pjesme predstavnice “The Dream”, dan uoči drugog eurovizijskog polufinala u kojem večeras nastupa naš predstavnik Roko Blažević.

U skladu s ovogodišnjim eurovizijskim sloganom “Dare to Dream” (usudi se sanjati), Jacques vjeruje da ćemo na 64. Eurosongu, što se ovaj tjedan održava u Tel Avivu, pobijediti.

Najbolji muški vokal

- Imamo najbolji muški vokal na Eurosongu, sjajnu pjesmu i originalan koncept. Svi pričaju o našim krilima, a neki svoja krila, po uzoru na nas, već nose po Tel Avivu. Vjerujemo da ćemo ući u finale, a nakon toga je sve moguće. Mi vjerujemo da večeras idemo dalje, a onda ćemo, poput pravih Hrvata, samo nastaviti gaziti - izjavio je za HR 2 Jacques koji je odavno svjestan da na Eurosongu za visoki rezultat nije dovoljna samo dobra pjesma.

Tri uroka protiv Roka:

1. Ne glasaju žiriji iz regije

2. Protiv njega nastupaju mnogi veliki favoriti

3. Kladionice mu predviđaju debakl, a one ovaj put ne griješe

- Eurovizijsku hrvatsku priču treba sustavno graditi i imati iskonski koncept. Za dobar plasman na Eurosongu treba imati glavu i rep: ne možete imati samo dobru pjesmu ili samo dobrog izvođača. Puno je dobrih pjevača, puno je sjajnih pjesama, ali im fali priča. Meni je s Rokom sve odmah, na samom početku, bilo jasno. On je pjevačko čudo, pjesma ‘The Dream’ ima univerzalnu poruku koja nadilazi sve trendove. Mi imamo i pjevača i pjesmu i priču - govori Jacques koji čvrsto vjeruje u uspjeh svog “Dream Teama” i poziva ljude da večeras budu uz Roka i šalju mu pozitivnu energiju.

Glasovi iz Izraela

Roka Blaževića u Tel Avivu će bodriti i njegovi roditelji i brat, koji su ovaj tjedan doputovali u Izrael, zemlju u kojoj je Rokov skladatelj sasvim slučajno stekao nove obožavatelje, i to nakon što je na jednom partyju otpjevao skladbu “Katonti” na hebrejskom jeziku. “Eurosong je ovdje u Izraelu golema stvar i, eto, otelo se kontroli do te mjere da već dva dana sa svih strana stižu upiti oko ‘Katonti my friend singera’. Iskoristit ćemo to tako da dodatno i maksimalno promoviramo Roka i našu pjesmu ‘The Dream’ pa možda zaista od dragih domaćina ovdje u Izraelu dobijemo neke ozbiljnije bodove? Daj nam Bože!” napisao je Jacques na svojoj Facebook stranici. No, njegovi izraelski domaćini za “The Dream” mogu svoj glas dati tek u subotnjem finalu, a prvo do tamo treba uopće i doći. Naime, prema eurovizijskim pravilima, u polufinalima mogu glasati samo zemlje čije se pjesme tih večeri natječu pa ćemo tako danas ostati uskraćeni za moguće bodove koje su nam mogle dodijeliti Srbija, Crna Gora i Slovenija. Jesu li Rokove šanse umanjene time što od zemalja iz regije može dobiti glasove samo iz Makedonije?

- I da i ne. U vrijeme kad je na čelu naše eurovizijske delegacije bila prekaljena Ksenija Urličić, ovakav polufinalni ždrijeb bio bi težak udarac za nas jer je Ksenija svake godine, davno prije početka Eurosonga, spretno ‘osiguravala’ bodove od naših susjeda. To je išlo već toliko daleko da su komentatori na inozemnim televizijama gromoglasnim smijehom pratili kako nam BiH ili Srbija daju maksimalni broj bodova.

Posljednjih godina nije tako. Na primjer, 2016., kada nas je na Eurosongu predstavljala Nina Kraljić, mi smo Srbiji dali 12 bodova, a oni nama samo bijedna četiri boda. Godinu dana poslije Jacquesu žiri iz Srbije nije dao ni boda, ali mu je publika iz te zemlje darovala pet bodova - ispričao je jedan dugogodišnji pratitelj Eurosonga.

Žiri od 205 članova

Što se eurovizijskog žirija tiče, ukupno 205 članova nacionalnih žirija daje 50 posto glasova na ovogodišnjem Eurosongu, a ocjenjuju vokalni kapacitet pjevača, nastup na sceni, originalnost i kompoziciju pjesme te sveukupni dojam. U hrvatskom žiriju su radijski urednik Zlatko Turkalj Turki, glazbenici Doris Karamatić, Bojan Jambrošić, Franka Batelić te maestro Silvije Glojnarić koji je sa svoje 82 godine najstariji član žirija ovogodišnjeg Eurosonga. Oni, naravno, neće moći glasati za Roka koji će svoj nastup početi ležeći na sceni. Kako će se pjesma razvijati, na bini će mu se pridružiti dva polugola anđela s krilima (plesači Diego Siqueira i Endi Schrötter), koji će ga podići prema nebu kako bi tamo i on zaslužio svoja zlatna krila.

Premda se nagađalo da će se na sceni pojaviti i sam Jacques Houdek, neslužbeno doznajemo da će on svog učenika - Jacques je 19-godišnjeg Splićanina upoznao u RTL-ovu showu “Zvijezde” gdje je bio član žirija, a odmah nakon prve Rokove izvedbe komentirao je kako cijeli svijet mora čuti mladićev božanski glas, što mu je sad i omogućio jer je gledanost najpoznatijega glazbeno-televizijskog europskog festivala golema pa je tako samo lani Eurosong gledalo 186 milijuna gledatelja - vokalno ipak pratiti tako da ne izlazi na scenu. Zlobnici su, čuvši to, odmah komentirali da nema tako jakih krila koja bi omogućila da i Jacques poleti.

U znaku krila

Šalu na stranu, što se krila tiče, premda se oko njih koplja lome još od Dore, činjenica je da je hrvatska delegacija u Izraelu prepoznatljiva upravo i po krilima. Stoga su Roko i njegovi plesači na Orange carpetu, rasprostrtom u nedjelju u povodu službenog otvorenja Eurosonga, prošetali u bijelim odijelima na čijim su leđima imali izvezena mala zlatna krila.

Ista ta krila, nažalost, nisu nam omogućila da poletimo prema vrhu kladionica. Dan uoči drugog eurovizijskog polufinala Roko tamo drži 31. mjesto, dakle četvrti je odozada. Njegov skladatelj i mentor Jacques kladionicama nimalo ne vjeruje, no točno je da su kladioničari gotovo nepogrešivo predvidjeli da će iz prvog eurovizijskog polufinala dalje proći “grčka boginja” Katerine Duska, Madonnina loša kopija Tamta s Cipra, sado-mazo “Laibach” s Islanda odnosno bend Hatari koji su u Tel Avivu nastupili u lateksu, koži i lancima a pjevali su protiv kapitalizma, simpatični boy bend iz Češke za koji su glasale djevojke ali i mladići, Australka koja je pjesmu izvela “lebdeći” na savitljivoj motki, plavokosa kantautorica iz Srbije, slovenski zaljubljeni par, naočiti Estonac i vrckasta pjevačica iz Bjelorusije. Kladionice su iz prvog polufinala pogrešno predvidjele da će u finale ući bosonogi Mađar Joci Papai, a umjesto njega u subotu ćemo gledati Serhata (koji je po zanimanju zubar) iz San Marina s pjesmom “Say Na Na Na” čiji je prolaz iznenadio mnoge, pa možda čak i njega samoga.

Večeras je na redu drugo eurovizijsko polufinale. Od ukupno 18 natjecatelja, Hrvatska nastupa deseta, a u završnicu ulazi deset država. Uz nas se za prolaz u finale Eurosonga bore: Armenija, Irska, Moldavija, Švicarska, Latvija, Rumunjska, Danska, Švedska, Austrija, Malta, Litva, Rusija, Albanija, Norveška, Nizozemska, Sjeverna Makedonija i Azerbajdžan. Prema svemu sudeći, drugo polufinale jače je od prvog jer danas nastupaju mnogi favoriti. Tu je Rusija koju predstavlja Sergej Lazarev, eurovizijski povratnik (prije tri godine na Eurosongu u Stockholmu bio je trećeplasirani s pjesmom “You Are The Only One”). Ovaj put do pobjede će probati doći s pjesmom “Scream”. Kazališni glumac (diplomirao je 2004. godine na poznatoj moskovskoj akademiji MHAT, glumio je Romea u Puškinovu kazalištu i dobio nagradu za najboljeg debitanta, proveo je godinu dana nakon završetka studija u uspješnom mjuziklu “Lend Me A Tenor” za što je dobio pet kazališnih nagrada) za Eurosong je pripremio i upečatljiv scenski nastup.

Rusu za vrat puše Duncan Laurence koji već tjednima vrlo visoko kotira na listama eurovizijskih kladionica. Bivši natjecatelj nizozemske inačice showa “The Voice” u Tel Avivu će izvesti pjesmu “Arcade”, a podršku će mu dati i njegov dečko. Duncan je biseksualac, a prije nekoliko godina izašao je iz ormara.

Večeras nastupa i švedski predstavnik John Lundvik koji će pjevati “Too Late For Love”. On je ujedno i koautor pjesme “Bigger Than Us” koju će za Veliku Britaniju izvesti Michael Rice. Jaka konkurencija Roku, također, bit će i predstavnica Makedonije Tamara Todevska, mlađa sestra pop-zvijezde Tijane Dapčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48