PROVOKATIVNI I ZAPAMĆENI

Pet najkontroverznijih nastupa na Eurosongu svih vremena

Conchita Wurst
 Nigel Treblin/Getty Images / Nigel Treblin/Getty Images

Najpopularnije europsko glazbeno natjecanje, Eurosong ili Eurovizija, poznata je po neobičnim i najčešće kičastim nastupima, a izvođači iz godine u godinu sve više pažnje pridaju vizualnom dojmu.

Međutim, ovoj glazbenoj manifestaciji nikad nije nedostajalo kontroverzi.

Primjerice, Izrael je više puta potaknuo skandale iz raznih vjerskih i političkih razloga, a prije dvije godine mediji nisu prestajali pisati o austrijskoj predstavnici Conchiti Wurst koja je pobijedila na Eurosongu. No, razlog medijske pažnje nije bila njezina glazbena karijera, već brada i izgled dive.

Ping Pong, Izrael, 2000.

Malo je reći da su te godine Izrael i Sirija bili u vrlo zategnutim odnosima jer su izraelske snage napadale palestinsku vojsku u Damasku i okolici. Međutim, izraelski bend Ping Pong koji je te godine izabran za predstavnika na Eurosongu odlučio je tijekom probe u Stockholmu mahati sirijskim zastavama u znak poziva na mir. Očekivano, Izrael je zahtijevao da se zabrani njihov nastup jer ne predstavljaju nacionalne vrijednosti, a kad se to nije dogodilo, odlučili su stopirati financije pa je Ping Pong sve morao odraditi o svom trošku. Sirijskim su zastavicama ponovno mahali u finalu, no pjesma im je donijela samo sedam bodova.

Conchita Wurst, Austrija, 2004.

Ruski predsjednik Vladimir Putin okarakterizirao je Eurosong kao ‘sveeuropsku gay paradu’ 2014., a iste te godine Austrija je izabrala Toma Neuwirtha koji nastupa kao drag queen pod alter egom Conchita Wurst. Conchita je te godine osvojila prvo mjesto s pjesmom ‘Rise Like a Phoenix’ te tako začepila usta homofobima koji su je na sve strane vrijeđali prije natjecanja.

Stephane & 3G, Gruzija, 2009.

Pjesma gruzijske pop grupe Stephane & 3G naziva ‘We Don’t Wanna Put In’ prilično je jasno dala do znanja što misli o ruskom predsjedniku. Europska radiodifuzijska unija (European Broadcast Union, EBU) osudila je pjesmu kao ‘previše političku’ te su uputili predstavnike Gruzije da ili promijene tekst ili nastupe s drugom pjesmom. Bend je to odbio i povukao se s Eurosonga.

Paul Oscar, Island, 1997.

Pop pjevač izazvao je pravu buru reakcija kad je 1997. na Eurosongu nastupio s pjesmom ‘My Final Dance’ pri čemu je na pozornici imao podršku četiri seksi plesačice. Ne bi to bio toliki problem da se djevojke utegnute u kožu nisu izvijale po podu i bijelom kauču toliko provokativno kako na pozornicama Eurosonga još nije bilo viđeno. Do danas je to vjerojatno seksualno najeksplicitniji nastup na tom natjecanju.

Dana International, Izrael, 1998.

Conchita je svakako najosebujnija pjevačica koja se natjecala na Eurosongu, ali Dana International bila je prva transrodna osoba koja je predstavljala svoju zemlju. U Izraelu se podigla tolika prašina oko toga da su ortodoksni Židovi čak izlazili na ulice, protestirali, a primila je i nekoliko prijetnji smrću. Naravno, pobijedila je te godine u Birminghamu i baš poput Conchite začepila usta kritičarima.

U utorak, 10. svibnja, počinje prva polufinalna večer ovogodišnjeg Eurosonga u kojoj nastupa i naša Nina Kraljić s pjesmom 'Lighthouse'. Ukupno 18 zemalja će nastupati, a odlukom žirija i glasača putem televotinga najboljih 10 će proći u finale. Hrvatska po rasporedu nastupa peta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:51