PROTIV NOVOG ZAKONA

Pobuna glumaca: Sapunice prihvaćamo jer ne znamo plan rada naših kazališta

ZAGREB - Nitko mi ne može zakonom uskratiti pravo na korištenje mog slobodnog vremena. Izvršavam sve svoje obaveze u kazalištu, one su mi prioritetne. Ideja o nekakvoj odšteti koju bi kazalište trebalo dobivati zato što njegovi glumci osim u teatru glume i u serijama ili filmovima meni se čini smiješnom - kaže kazališna glumica Mirela Brekalo, koju gledamo i u RTL-ovoj sapunici “Ruža vjetrova”, reagirajući tako na najave iz Ministarstva kulture o novom prijedlogu Zakona o kazalištu koji će, među ostalim, spriječiti da glumci primaju plaću u matičnom kazalištu dok tamo ne glume zbog snimanja televizijskih serija.

Problem postoji

Premda je Vladimir Stojsavljević Vaki, pomoćnik ministrice kulture za kazalište, istaknuo da prije donošenja bilo kakve odluke slijedi javna rasprava i konzultiranje sa strukom, najava Zakona prema kojem bi producenti kazališnim kućama za snimanje serija morali plaćati odštetu, kao i sama mogućnost da se glumci podijele na televizijske i kazališne, podigla je buru među umjetnicima.

Oni uglavnom priznaju da problem postoji, no ne vide ga u tome što neki od njih uz blagoslov intendanta primaju plaću u matičnoj kući dok u “fušu” snimaju sapunice. Umjesto toga upozoravaju na to da većina kazališta nema planove predstava unaprijed, slažu se da glumci u ožujku ne mogu znati što će raditi na jesen (zbog čega i prihvaćaju ponude za snimanje serija koje se pripremaju mjesecima unaprijed), a ni jedan od naših sugovornika ne pristaje na zamisao da se glumci podijele u “fahove”.

- Odbijam zakon koji će me strpati u određenu glumačku ladicu. Ne bih volio da mi se zato što će me netko proglasiti kazališnim glumcem, zatvaraju neka druga glumačka vrata - kaže Mislav Čavajda, slobodni umjetnik, koji ističe da bi trebalo regulirati sama kazališta i kazališne projekte za koje se izdvaja mnogo novca , a koji ponekad pate zato što članovi ansambla izlaze iz teatra i glume u sapunicama.

Umorni od snimanja

- Ne znam na koji bi se način to trebalo urediti, ali reda bi trebalo biti. Publika ne smije patiti i na sceni gledati glumce umorne od cjelodnevnog snimanja televizijske serije. A takvih primjera, nažalost, ima. Teško je dati maksimum nakon što si istog dana osam ili deset sati već snimao nešto sasvim drugo - priznaje Čavajda.

- Čini mi se da bi osnovna ideja tog novog zakona bila zbrinjavanje ‘slobodnjaka’ kako bi više radili. No, valja znati da onaj koji me bira za neku ulogu, to čini zato što smatra da ja dobro radim svoj posao - upozorava Mirela Brekalo, dok se njen kolega Stojan Matavulj, kazališni glumac kojeg također gledamo u “Ruži vjetrova”, pita namjerava li možda Ministarstvo pojedine televizijske serije proglasiti šundom koji će dodatno oporezivati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 07:04