KREĆE NEWS KANAL N1

POVRATAK DUBRAVKA MERLIĆA NA VRH 'Želimo graditi nešto novo, kvalitetno i drugačije'

Ugledni novinar s 30-godišnjim iskustvom preuzeo je poziciju direktora programa regionalne N1 televizije za Hrvatsku, a dvaput tjedno u udarnom terminu radit će emisiju "Pressing". N1 je za Dubravka Merlića veliki povratak na čelno mjesto nakon više od desetljeća. Uzbuđenje oko novih angažmana ni ne pokušava sakriti, a trenutno sa svojom ekipom radi na osmišljavanju i realizaciji savršenog news programa
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Za tri mjeseca Hrvatska će dobiti treći specijalizirani informativni program. Nakon višemjesečnih najava u rujnu će krenuti regionalni kabelski news kanal N1, najčešće najavljivan kao balkanski CNN. Iako nisu ni približno brojni poput RTL-a, Nove TV, a da ih uopće ne uspoređujemo s mastodontom Hrvatskom televizijom, ovaj je projekt okupio neka od vrlo zvučnih imena televizijskog novinarstva. Dubravko Merlić, urednik Informativnog programa HTV-a, kad je Mirko Galić početkom 2000. preuzeo HTV, a kasnije vlasnik producentske tvrtke Castor Multimedia, bilo je prvo ime za koje se doznalo.

Ugledni novinar sa 30-godišnjim iskustvom preuzeo je poziciju direktora programa za Hrvatsku, Amir Zukić za Bosnu i Hercegovinu, a Jugoslav Ćosić za Srbiju. Na razgovor s Merlićem čekali smo nekoliko mjeseci. Trebao je definirati one najvažnije stvari, prvenstveno ekipirati tim čija je namjera parirati HRT-u, RTL-u i Novoj TV, te na ovim prostorima već etabliranoj Al Jazeera Balkans, a koja im je direktna konkurencija.

Šprajcu Dnevnik

- Zoran Šprajc bit će izvršni producent i voditelj Dnevnika koji će ići svaki radni dan u 19 sati. Šprajc će ga voditi od ponedjeljka do petka - iznosi Merlić planove dok sjedimo na terasi hotela Esplande. Također bivša HTV-ovka, bivša dopisnica javne televizije iz Beograda Ivana Dragičević bit će izvršna producentica Dnevnih vijesti koje će N1 imati cijeli dan. Vodit će ih i uređivati Mašenka Vukadinović i Sandra Križanec, koja je tijekom nedavnih katastrofalnih poplava u regiji izvještavala za CNN.

Željko Matić bit će urednik u redakciji, a kao jedan od posljednjih timu N1 pridružio se i Tihomir Ladišić, iskusni reporter koji je radio i za Fox News izvještavajući s Bliskog istoka. Ladišić će raditi kao izvršni producent i voditelj “news jutra” koje će se emitirati svaki dan uživo.

- Glavni reporteri su nam Anka Bilić Keserović i Josip Šarić, a pridružili su nam se i Antonio Zavada, Katarina Brečić, Vanja Kranic, Tina Kosor, Nina Kljenak, producentica Nera Valentić, a posebno je zanimljivo što je s nama i prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar koja je napustila Državni hidrometeorološki zavod i prešla na N1. Vremenskoj prognozi posvetit ćemo puno prostora. Zapravo će Dunja Mazzocco od svih nas biti najviše u regionalnom dijelu programu jer će raditi regionalnu prognozu, dakle i za Srbiju i za BiH. Vrlo smo ponosni na ekipu, još ćemo je malo širiti, ali onaj glavni dio, temelj hrvatskog dijela N1, je tu. Uvjeren sam da će ova imena donijeti prepoznatljivost novoj TV kući i da će energija tih ljudi, koji su do jučer radili na konkurentskim TV postajama, donijeti televizijskom prostoru jednu novu vrijednost - zaključuje Merlić.

U cijelom projektu na razini regije zasad je uključeno više od 120 ljudi, uglavnom ravnomjerno raspoređenih po centrima.

- Neće biti ni rasipanja energije ni rasipanja novca, jer smo mi komercijalni projekt koji svojim investitorama mora donijeti povrat uloženog novca - odgovara Merlić.

Glavni financijski investitor N1 je United Group, vodeća “pay” TV platforma u jugoistočnoj Europi, koja obuhvaća Total TV, najveću satelitsku platformu u regiji, Telemach BiH i Telemach Sloveniju, najveće kabelske operatere u Bosni i Sloveniji, kao i SBB, najvećeg kabelskog operatera u Srbiji. Ekskluzivni partner N1 u regiji je CNN, što znači da će reporteri N1 o događajima s ovih prostora izvještavati za najpoznatiju svjetsku TV mrežu.

Moćni partner

- Partnerstvo sa CNN-om omogućuje nam da koristimo njihova iskustva, njihov brend, a naši ljudi prolazit će kod njih edukacije. Moći ćemo preuzimati neke CNN-ove sadržaje, poput primjerice jednom tjedno intervju Christiane Amanpour. Naravno, nama je najveći izazov u tom partnerstvu što će naši reporteri izvještavati ekskluzivno za njih iz regije. Otkako je završio rat, CNN ovdje više nema, osim iznimno, reportere, tako da ćemo im biti glavni oslonac u regiji, naravno kada su njima ti događaji zanimljivi. Tako je bilo i sada, tijekom ovih katastrofalnih poplava. Naši su se novinari, iako se tehnički još nismo potpuno ekipirali, iz sva tri centra javljali uživo za CNN, slali smo im naše materijale s terena snimljene, uz ostalo, iz helikoptera i amfibija. Dobili smo priznanje od CNN-a da dosad nikad u povijesti CNN-a niti jedan partnerski kanal nije toliko pridonio programu CNN-a kao N1.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju priloga Jutarnjeg lista Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:19