ZAKLETE NEPRIJATELJICE

Pročitajte zašto je prijateljstvo Mirjane Hrge i Ive Gačić završilo na sudu

Moglo bi se reći da su Gačić i Hrga, koje su u početku novinarskih karijera jedna drugoj držale leđa, danas zaklete neprijateljice. Preostalo je, tvrde mnogi, samo da se Nova TV i njihova nekadašnja zvijezda nagode na sudu
 CROPIX

ZAGREB - Svoje su karijere zajedno počele u “Zagrebačkoj panorami”, nastavile ih u “Motrištima”. Jedna drugoj držale su leđa dok su još kao “zelene” novinarke na državnoj televizji tražile svoje mjesto u hrvatskom novinarstvu. Zajedno su ljetovale, a neki čak idu toliko daleko pa tvrde da su u jednom periodu života bile i najbolje prijateljice. Danas su Mirjana Hrga i Iva Gačić daleko od toga.

U iščekivanju katarze

Danas bi se čak moglo reći da su zaklete neprijateljice, a posebnu težinu toj konstataciji daje i izjava koju nam je jučer Hrga dala na pitanje što misli o Ivi Gačić :

- Ta osoba više za mene ne postoji.

Kompliciran odnos između te dvije televizijske zvijezde trebao bi uskoro doživjeti i katarzu, kada suđenje, koje je Hrga pokrenula prije dvije godine tuživši Novu TV za neisplaćene prekovremene i nezakonito davanje otkaza, a pričalo se i zbog mobbinga koji je Iva Gačić navodno vršila nad njom, napokon dođe kraju.

A prema kuloarima, to samo što se nije dogodilo. Sudski proces u samoj je završnici, a kako se priča - Hrga je vrlo zadovoljna razvojem događaja. Iako to sama nije htjela potvrditi, ipak je napokon razjasnila i još jednu stvar:

- Ništa ne bih komentirala, jer je sve još u procesu. No, mogu jedino reći da čitava stvar nema veze s mobbingom - rekla nam je jučer Hrga, koje je prije dvije godine svom prezimenu dodala i Šarić, udavši se za poznatog oftalmologa Deana Šarića.

Ona se posljednjih dana povjerila većem broju svojih prijatelja i kolega kako je suđenje pri kraju i da bi ono moglo završiti u njezinu korist.

Svađa oko Severine

Mnogi nagađaju da je zapravo sada samo preostalo da se Nova TV i njihovo nekadašnje zaštitno lice sudski nagode. Iva Gačić, koja je prije godinu dana izjavila da je

, jučer je samo kratko izjavila:

- Za mene je ovo isključivo pravni proces i nemam ga namjeru komentirati.

Sve se zahuktalo prije dvije godine kada je Hrga, nezadovoljna svojim statusom i tretmanom na matičnoj televiziji, navodno počela prijetiti otkazom, a koji je naposljetku i dobila. Tome je prethodila svađa oko Severine, kada je Hrga željela u svojoj emisiji “10 do 8”, koja je išla u sklopu “Dnevnika”, obraditi njezinu promociju novog albuma “Zdravo, Marijo”.

- Samo jednu emisiju na Novoj TV nisam uspjela napraviti. Htjela sam s fenomenološkog aspekta obraditi promociju novog Severininog albuma i ‘svadbe’, u kojoj je glumila mladu, a oni koji se deklariraju kao homoseksualci odjeveni su u svećenike, žene homoseksualne orijentacije odjevene kao časne sestre koje su nosile krunice i lik Gospe na razdrljenim grudima. Naravno da me zanimalo kako je hrvatska, većinom katolička javnost doživjela takvo promoviranje njihove glazbene ikone, međutim zaustavila me glavna urednica - izjavila je tada za jedan tjednik Hrga.

Takav postupak mnogi su pripisali činjenici da je Iva Gačić velika vjernica, ali i onoj da joj je Severina dugogodišnja prijateljica, pa se zapravo tim prilogom mogla naći između dvije vatre.

Problem sudara veličina

Inače, direktorica Informativnog programa Nove TV i bivša novinarka i voditeljica te televizije odnose su, priča se, zahladile još davne 1997./98. godine, dok su još obje radile na HRT-u. Najveći problem za obje, kako pričaju ljudi koji su imali prilike s njima raditi, je sudar veličina.

Mirjana Hrga s HRT-a je na Novu TV prešla 2003. godine, a Iva Gačić godinu i pol dana kasnije kada je preuzela mjesto direktorice Informativnog programa. Budući da su njihovi odnosi već ranije postali zategnuti, dvije žene su, pričaju nam upućeni, sve teže pronalazile zajednički jezik, što je naposljetku eskaliralo raskidom suradnje.

Ne voli kad joj se šefuje

Međutim, u samom početku zajedničkog rada na Novoj TV bivše prijateljice, otkrivaju nam upućeni, trudile su se imati korektan odnos, a Gačić, koja je u tom trenutku odlučivala o Hrginoj sudbini, donijela je odluku zadržati je, unatoč tuđim savjetima, vjerujući još uvijek da je Mirjana dobar kadar, da je ambiciozna, sposobna i da može podići rejting Nove TV.

Kao dokaz tome stoji i činjenica da je Hrga redovito dobivala nove projekte, ali i glasina da joj je upravo Gačić podigla plaću koja joj je do njezina dolaska bila vrlo niska jer se prije toga Mirjana posvađala s bivšim vlasnikom Nove TV Ivanom Ćaletom koji joj je ukinuo sve povlastice, a one su navodno bile pozamašne.

- Otpočetka je to bilo interesno prijateljstvo i ne čudi me što je brzo okončalo. To su žene s vrlo velikim egom i s njima se teško družiti. Mirjana ne voli da joj se zapovijeda, ne poštuje pravila i voli biti šefica, a Iva joj je na kraju to i postala. Gačić je odmah u startu i zauzela šefovski stav, pa je zapravo i neobično da su i izdržale te četiri godine, koliko su zajedno radile na Novoj - kaže jedna dobro upućena novinarka HTV-a.

Stara slava i rivalitet

Osim interesne strane prijateljstva, drugi spominju i zajedničke životne stavove koje su novinarke dijelile, opisujući ih kao konzervativno orijentirane. Međutim njihovo, na kraju prividno, prijateljstvo s Prisavlja definitivno je okončano kada je došlo do transfera Ive Gačić na Novu TV.

- Mirjana je bila voditeljica ‘Dnevnika’ i u tom trenutku realno veća zvijezda od Ive Gačić. Mnogi su bili iznenađeni što je Ivi pozicija direktorice Informativnog programa uopće bila ponuđena jer je nisu smatrali dovoljno kvalificiranom za tu ulogu. Jedna od njih definitivno je bila Mirjana Hrga koja se smatrala većom zvijezdom od Ive i njihov rivalitet bio je i više nego očit. No, Iva je kroz godine rada puno ulagala u sebe i na kraju dovela ‘Dnevnik’ Nove TV do statusa najgledanije informativne emisije u zemlji, a Hrga se to cijelo vrijeme uglavnom oslanjala na staru slavu koja Novoj nije donosila neke osobite rezultate.

Uklapanje u timski rad

I to je razlog zašto se naposljetku i nije uspjela uklopiti u tim za koji nikako nije mogla prihvatiti da ima samo jednu šeficu koja baš ne trpi suprotstavljanja - rekao nam je još jedan od naših izvora. Danas Hrga radi kao direktorica odnosa s javnošću u klinici svog supruga Dejana Šarića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:22