MAKEDONIJA U SUZAMA

Promociju Tošinog posmrtnog albuma pratilo 25 milijuna ljudi

Uoči 29. godišnjice rođenja Toše Proeskom njegove nikad objavljene pjesme pjevale su zvijezde iz regije

ZAGREB - Makedonija je ovog vikenda ponovo plakala za prerano preminulim Tošom Proeskim. Njegovi prijatelji i glazbeni kolege već u subotu okupili su se u hotelu Aleksandar Palace u Skoplju na promociji albuma “Još uvijek sanjam da smo zajedno”. Na tom albumu, objavljenom uoči dana kada je Toše, da je poživio, trebao slaviti svoj dvadeset deveti rođendan, njegove su autorske pjesme koje su umjesto preminulog pjevača otpjevali Nina Badrić, Tony Cetinski, Boris Novković, Aki Rahimovski, Kaliopi, Bojan Marović, Jelena Tomašević i Elena Ristevska.

Dan kasnije, u nedjelju, svi ti pjevači sudjelovali su na velikom koncertu nazvanom “Humanošću ka svjetlosti”, održanom u dvorani “Boris Trajkovski” u Skoplju. Najvećim glazbenim zvijezdama s ovih prostora pridružili su se i učenici glazbene škole iz Kruševa “Nikola Karev”, koji su na akustičnim gitarama izveli skladbu “Trešnja”, u čemu im je pomogao i Tošin nećak Kristijan Risteski.

Duet s nećakom Kristijanom

Kristijana je publika već imala priliku upoznati jer je gostovao u videospotu pokojnog pjevača “The Hardest Thing”, a da je Toše bio u pravu kada je tvrdio da je on jako nadaren, mogli su se u nedjelju uvjeriti svi posjetitelji koncerta, kao i oni koji su zbivanja u dvorani pratili putem radija i televizije. Uostalom, kako piše na internetskoj stranici obožavatelja Toše Proeskog, popularni je pjevač zadnju noć u svom domu proveo tako da je zaspao upravo uz svog nećaka. Njih dvojica bili su jako vezani, a Toše je zarana primijetio dječakov glazbeni talent, učio ga je svirati gitaru. Upravo u Kristijanu pokojni je pjevač vidio svog nasljednika, pa su zajedno planirali da se dječak pojavi i na Tošinu novom albumu. Sa svojim omiljenim nećakom Toše je snimio dva dueta, a barem jedan trebao se naći na albumu.

Boris se povlači u osamu

No, nažalost, umjesto novog albuma, proboja u inozemstvo i ostalih velikih planova, Tošine pjesme sada pjevaju drugi glazbenici.

- Otprve sam se odazvao pozivu da otpjevam Tošinu pjesmu za koju je stihove napisao na engleskom jeziku. Drago mi je što sam jedan od izvođača kojima je pripala čast da premijerno otpjevaju nešto iz njegova autorskog opusa koji je dosad u javnosti bio nepoznat. Znao sam da Toše sklada vlastite pjesme, ali on ih za života nije bio spreman i otpjevati jer je bio prekritičan i presramežljiv - priča Tony Cetinski, kojeg je s pokojnim Proeskim, osim ljubavi prema glazbi, vezivalo i veliko prijateljstvo.

- Toše nam svima jako nedostaje, ali ostale su njegove pjesme. Vikend sam proveo pjevajući Tošu, danas nastupam na koncertu u čast mog pokojnog oca Đorđa, pa mislim da ću se nakon svega sljedećih nekoliko dana povući u osamu jer mi nije lako.

Prijenos u sedam zemalja

No, bez obzira na to, volio bih da ovakvi koncerti postanu tradicija jer su to ovi glazbenici zaslužili - kaže Boris Novković.

- Bila je velika čast pjevati pjesmu koju je napisao Toše. Atmosfera na koncertu bila je čudesna i vrlo emotivna, prepuna ljubavi. Toše je uistinu bio anđeo koji je napravio mostove među ljudima - rekla je, susprežući suze, Nina Badrić na promociji albuma čiji je prihod, u skladu sa željom obitelji pokojnog pjevača, namijenjen Fondu za dovršenje makedonskog manastira Sveto Preobraženje.

Koncert se prenosio u sedam zemalja, a vodili su ga makedonski glumac Igor Džambazov, Dražen Bauković iz Crne Gore, srpski glumac i voditelj Milan Kalinić te radijski i televizijski voditelj Dalibor Petko, koji je na pozornici rekao da je prijenos pratilo 25 milijuna ljudi.

‘Igra bez granica’ prodana u 60 tisuća kopija

Tošin studijski album “Igra bez granica” izdan u kolovozu 2007., samo dva mjeseca prije njegove smrti, dosad je samo u Hrvatskoj prodan u oko 60.000 primjeraka. Tantijeme za pisanje tekstova i skladanje njegovih pjesama i danas dobivaju glazbenici Miroslav Rus, Antonija Šola, Nikša Bratoš, Miro Buljan, Nena Leković i drugi. Iako je album izdan prije više od dvije godine, još se nalazi na TOP 10 listi izdanja diskografske kuće HIT Records, koja je prekjučer izdala i njegov novi album “Još uvijek sanjam da smo zajedno”, na kojemu se nalazi istoimena pjesma u izvedbi samog Toše. (Ma. Ku.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:33