HIT NA ESTRADI

PUT DO SLAVE IVANA ZAKA 'Imao sam tri diskoteke, dva kafića i salu za vjenčanja, a onda me krenulo s pjevanjem...'

Zak je godinama bio u medijskoj izolaciji, a ima bazu fanova na kojoj mu mogu pozavidjeti i najveće estradne zvijezde. Novi album ovog glazbenika u samo tjedan dana došao je na prvo mjesto nacionalne liste prodaje. Za Studio otkriva koliko se promijenio i što će i gdje raditi ovoga ljeta
 Biljana Gaurina/CROPIX

Ivan Zak (36) je vrlo smiren i odmjeren čovjek. Tijekom gotovo 17 godina koje je proveo u estradnim vodama, gradeći glazbenu karijeru, prošao je različite faze i razvio nešto što je poznati voditelj i glazbeni novinar Dalibor Petko nazvao “zakovskim stilom” koji su neki njegovi mlađi kolege krenuli kopirati.

A sam Zak trenutačno se, kaže, nalazi baš tamo gdje je oduvijek želio biti.

- Mogu reći da mi je ovo najljepše razdoblje u životu - govori pjevač. - Radim ono što volim, a onda to ne ispada kao posao. Nema boljeg spoja. I kad si najumorniji i kad ti je najteže, nije ti teško raditi ono što voliš.

Koncertno ludilo

Nije ni čudno što se dobro osjeća: publiku je odavno osvojio, ima bazu fanova na kojoj mu mogu pozavidjeti i mnogo eksponiranije estradne zvijezde. Koliko ga vole, lako se može uvjeriti svatko na bilo kojem njegovu nastupu. Ili pogledom na brojke prodaje njegovih nosača zvuka te činjenicu da je dobio Zlatnu ploču za album “Bolja od najbolje”. Ako to nije dovoljno, milijuni klikova na YouTubeu dobar su dokaz popularnosti.

Dobio je Zak nedavno i Platinasti Forte, priznanje koje se dodjeljuje redovnim i pridruženim članovima Hrvatskog društva skladatelja, autorima i članovima njihova producentskog tima za posebno velik broj prodanih primjeraka autorskih albuma. Dakle, priznanje struke.

- Doživio sam najbolju stvar koja se glazbeniku može dogoditi, da uz priznanje publike dobijem i priznanje struke. Kako sam kantautor i radim sve svoje stvari, utoliko mi je sve ovo još draže i važnije - objašnjava glazbenik.

Roditelji su oslonac

Nepobitna je činjenica da je Ivan Zak tijekom godina svoj glazbeni izričaj poprilično promijenio - novi album “Usne varane” potpuni je pop s primjesama žestokog rocka. Vremena kad je koketirao s folkom, što su mu neki i zamjerali (a onda i sami krenuli istim smjerom), odavno su iza njega.

- Mnogo puta sam objašnjavao taj svoj put. S devetnaest godina otvorio sam svoj prvi obrt, s dvadeset i tri sam nanjušio dolazak glazbenog trenda s primjesom folka, pop folk. Zaludio je cijelu generaciju i bio sam svjestan da neće brzo nestati. Tada sam odlučio otvoriti noćni klub. Nemojmo se lagati, za pravu karijeru treba vam novac. U tome sam vidio način i put da dođem do onoga što danas radim. U jednom sam trenutku imao tri diskoteke, dva kafića i salu za vjenčanja, i to mi je bilo previše - objašnjava Ivan Zak i dodaje:

- Srećom, pjesma ‘Bolja od najbolje’ postala je golem hit. Odjednom sam imao toliko poziva za nastupe da sam mogao hladne glave sve zatvoriti i prestati se baviti ugostiteljstvom. Sada ne radim ništa osim glazbe i potpuno sam joj posvećen - ističe pjevač.

U biti, Ivan je bio svjestan toga da se želi baviti glazbom još kao šestogodišnjak kada je slušao Prljavo kazalište i Gibonnija.

- Završio sam smjer hortikulture i moji se roditelji bave cvijećem. Još kao klinac radio sam preko ljeta s njima da skupim novac za bolju gitaru. Dakle, sve što sam radio, imalo je veze s glazbom - otkriva Zak, veliki ljubitelj gitara i njihova zvuka. Dodaje da su mu roditelji i cijela obitelj oduvijek velika podrška.

Uostalom, i danas su, jer žive u istom dvorištu. Mama mu, kaže, kada je kod kuće, još uvijek kuha. Nije to često jer zbog svog bioritma noćne ptice, nastupa i snimanja često putuje, a dane uglavnom prespava.

- Nije stvar u tome da puno spavam, kako mi znaju reći prijatelji, nego jednostavno imam takav životni ritam. Priznajem, nije mi lako kada moram rano ustati zbog nekih obaveza - smije se Zak.

Kada su privatne stvari u pitanju, zatvori se poput školjke. Jasno mu je da bi mnogi voljeli znati postoji li u njegovu životu neka posebna osoba. Kaže tek toliko da bi, jasno, volio imati obitelj jednoga dana.

CD ‘Usne varene’

- Odrastao sam u sjajnoj obitelji i jednoga bih dana svojoj djeci volio biti podrška kao što su meni moji oduvijek. No, to se ne planira. Dogodit će se jednoga dana, i to je to - kaže kratko.

Čeka ga još puno posla: snima dva spota, priprema se za CMC festival i radi ljetni singl, a već ima isplaniran niz koncerata pa će obići cijelu našu obalu od Dubrovnika do Istre.

Ne namjerava se odmarati jer želi vidjeti reakciju publike na nove pjesme. A ako je suditi prema činjenici da je album “Usne varane” u prvom tjednu dospio na prvo mjesto nacionalne liste po prodaji, Ivan Zak imat će lijepo ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2023 04:12