MITO I KORUPCIJA

RAZOTKRIVENA PREVARA OKO NOMINACIJA ZA PRESTIŽNU NAGRADU Kako Hollywood kupuje glasove za Zlatni globus

 AFP

Zlatni globus oduvijek je bio crna ovca među nagradama show businessa. Tako barem tvrdi jedan neimenovani visokopozicionirani šef hollywoodske filmske industrije New York Postu.

Taj američki dnevni list objavio je tekst u kojem se tvrdi da postoje dobri razlozi zašto se ceremoniju dodjele Zlatnog globusa naziva “Zlatnim mitom”.

Jer, pripreme za dodjelu, navode, osim odabira večernjih toaleta poznatih dizajnera, uvježbavanje poza za fotosession na crvenom tepihu i pisanje ganutih govora, uključuje i “poticanje” glasača da nominiraju baš njih. A tu zvijezde ne biraju sredstva i, prema tvrdnjama New York Posta, prilično su velikodušne prema onima koji odlučuju u čije će ruke dospjeti druga najvažnija mainstream filmska nagrada, koja od 1970. uključuje i priznanja televizijskim djelima.

Glasačko tijelo je Hollywood Foreign Press Association u kojemu sjede 93 strana novinara. Oni su, prema tvrdnjama Posta, često znali doživjeti da im glumačke zvijezde za glasove nude raznorazne usluge ili materijalnu vrijednost.

Primjerice, Angelina Jolie navodno se nije libila 2011. osobno nazvati članove HFPA-e kako bi osigurala nominaciju za svoj film “Turist”. Međutim, koliko god to bilo nekorektno, Jolie je bila još umjerena u usporedbi s nekim drugim svojim kolegama. Glasači su se, navodno, od zvijezda i moćnih filmskih studija, što se gotovo podrazumijevalo, nadobivali novčanih priloga, egzotičnih putovanja i luksuznih darova.

Da se nešto sumnjivo zbiva u tim krugovima, jasno je već dulje vrijeme, a onda se HFPA 2013. godine nagodila s Michaelom Russellom koji je bio publicist te organizacije punih 17 godina. Iako detalji te izvansudske nagodbe nisu objelodanjeni, Russell je protiv agencije podigao tužbu tešku dva milijuna dolara zbog kršenja ugovora i prevare, tvrdeći da je otpušten jer je pokušao razotkriti korupciju unutar HFPA-e.

“Članovi su zloupotrijebili svoju poziciju kako bi si na neetičan i potencijalno nezakonit način priskrbili korist”, stajalo je, među ostalim, u Russellovoj tužbi, podignutoj iste godine kad se i “Turist”, na čuđenje brojnih filmskih stručnjaka i same publike, našao među nominiranima.

Na listi onih koji su pribjegli raznoraznim pritiscima New York Post, osim Jolie, navodi i, primjerice, i Toma Cruisea.

Dobitnik Zlatnog globusa 1997., navodno je slao glasačima personalizirane božićne čestitke, a Sharon Stone, koja je kipić osvojila godinu dana ranije, darovala im je 1999. ručne satove vrijedne 400 dolara.

Komičar Chris Rock nagradio ih je DVD playerima, dok je Pia Zadora 1982. pobijedila nakon što je njezin suprug počastio članove HFPA-e odmorom.

To je navodno učinio i filmski studio za nominaciju filma “Burlesque” s Christinom Aguillerom i Cher u glavnim ulogama 2010. godine, pa su tako “potaknuli” glasače vikendom u Las Vegasu.

New York Post najveći problem u navodnoj koruptivnosti Zlatnog globusa vidi u malom broju ljudi koji odlučuju o tom priznanju. Primjerice, o Oscarima odlučuje oko 6000 članova Američke filmske akademije, a o Screen Actors Guildu više od 165 tisuća glasača, pa je samim time praktički onemogućena mogućnost utjecanja na njihovu odluku.

Tko su 'osumnjičeni'?

SHARON STONE Dobitnica ove nagrade 1996. godine članovima Vijeća slala je skupocjene satove

CHIRIS ROCK Članovima HEPA slao je DVD playere kako bi mogli pogledati njegov film za koji je priželjkivao nominacije

ANGELINA JOLIE Navodno je osobno zvala članove žirija za svoj film ‘Tourist’u 2011. godini

TOM CRUISE Osobno je potpisivao božićne čestitke

CHRISTINA AGUILERA i CHER Navodno su iz filmskog studija za film ‘Burlesque’ članovima Vijeća nudile vikend-putovanja u Sin City kako bi pridobile glasove za nominacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:57