BRILJIRAO U KVIZU

Redatelj Mario Kovač otkriva trik koji će Vam pomoći da u ‘1 protiv 100’ pobijedite cijelu galeriju protivnika

U ovakvom kvizu najvažnija je taktika. Prva su pitanja obično lakša i ne treba na njima koristiti joker preskok. Bolje je birati i teže kategorije gdje su pitanja teža, jer ćete na taj način lakše eliminirati ostale natjecatelje, koji za razliku od vas nemaju mogućnost preskoka - savjetuje Kovač, no ostale tajne velikih majstora ne želi olako otkrivati
 HTV

ZAGREB - Kvizove ne igram da bih provjerio ili pokazao svoje znanje, već da doznam što je to što ne znam - ustvrdio je kazališni redatelj Mario Kovač, čiji ćemo okršaj znanja/neznanja sa stotinom protivnika gledati u kvizu “1 protiv 100” već ove nedjelje, a nastavak i sljedećeg četvrtka.

‘Nisam se osramotio’

Kako doznajemo, Mario je uspio sići s galerije do voditelja Tarika Filipovića , a na pitanje je li mu pošlo za rukom poraziti 100 protivnika, Kovač je samo kratko ustvrdio da se nije “osramotio neznanjem”.

Svestranog Kovača, kojega znamo i kao DJ-a i glazbenika, pisca, pjesnika i aktivista, do sada nismo promatrali kroz prizmu strastvenog kvizaša. No, televizijskih je kvizova premalo da bi se netko uopće mogao profilirati kao strastveni kvizaš.

No zato u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske, u posljednjih nekoliko godina raste popularnost takozvanog pub kviza, organiziranog igranja kvizova znanja u caffe barovima. Kvizaši su danas toliko organizirani da imaju i pravu ligu, a kvizovi se igraju svakog petka.

Prikupljanje znanja

- U potpisivanju ugovora s kazalištima uvijek tražim da mi petak navečer bude slobodan, odnosno, premijere predstava nikada se ne dogovaraju petkom, nego četvrtkom ili subotom. Jer želim da mi petak navečer bude slobodan za kviz. Ne propuštam ga ni kada sam bolestan, igramo i šmrcavi - otkriva Mario Kovač.

Kvizaši pak ne igraju zbog želje za zaradom, ili pak zbog želje da postanu slavni iako, kaže Kovač, ima i takvih. Dapače, kvizašima je najvažnije prikupljanje znanja pa, priznaje, i on kod kuće skuplja enciklopedije i atlase.

Mnogi njegovi kviz-kolege redovito se igraju i na internetu, ima ih i koji su autori na Wikipediji, a s nekima od njih Kovač se prvi put oči u oči susreo tijekom snimanja kviza “1 protiv 100”. Objašnjava da su oni koji sjede u galeriji većinom znalci i iskusni kvizaši s kojima se nije lako boriti. Ali se lijepo družiti.

- Bilo je to poput kakvog maturalca, tri dana smo razmjenjivali iskustva, lijepo je biti u društvu onih koji imaju iste interese jer okolina na kvizaše ne gleda baš najbolje - spomenuo je Kovač.

Znanje je korisno

Mnogi se pojave na kvizu i, nakon što ostvare loš rezultat, kritiziraju kvizove.

- Komentiraju: ‘pa zašto bi netko učio zastave svih zemalja napamet’. Za takve imam spreman arsenal odgovora. Primjerice, moj prijatelj Branimir ima više od 200-tinjak tisuća razloga da nauči sve glavne gradove u svijetu jer mu je upravo takvo pitanje bilo postavljeno kada je u ‘1 protiv 100’ osvojio veliki iznos - prisjetio se.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:19