ŽIVOT NA 'VISOKOJ' NOZI

SAMO 65 GLAZBENIKA ZARADILO PROSJEČNU PLAĆU PROŠLE GODINE Huljić, Gibonni, Belan...

 Tom Dubravec/Cropix

Kad ljudi pročitaju da se nalazim među domaćim autorima koju su ostvarili najveću zaradu od autorskih prava prošle godine, te da će se glazbenim autorima raspodijeliti iznos od 77,8 milijuna kuna, pomisle da ću napokon postati bogat. Ja ne bih imao ništa protiv toga, ali to nije istina - kaže Miro Buljan, koji se u Izvješću Hrvatskog društva skladatelja i njegove službe Zaštite autorskih muzičkih prava za 2014. godinu našao među deset domaćih autora koji su lani od autorskih prava najviše zaradili.

Osim njega, tu su još: Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Stjepan Šulek i Zlatan Stipišić.

Buljan je na ovom popisu već petnaestak godina, no usprkos novcu koji na njegov račun dolazi iz tog izvora, i dalje umjesto u vili s bazenom živi u stanu za koji plaća kredit.

- Ne treba nas autore brkati s izvođačima. Nikad ni najuspješniji autor neće uspjeti zaraditi ni blizu iznosu koji može zaraditi netko od izvođača tzv. srednje lige, a s najboljima i najskupljima bilo bi bezveze da se i uspoređujemo - objašnjava Buljan. Naglašava da se iznos od gotovo 78 milijuna kuna ne dijeli na deset najboljih nego na sve autore u zemlji tako i u inozemstvu.

Razlike po godinama

Doista, iz HDS-a preciziraju kako se na ukupno 5612 hrvatskih autora raspodijelilo 46 milijuna kuna iz 2014. godine. Naime, svi hrvatski autori (ukupno ih ima oko 9000) honorar ne ostvaruju svake godine jer se pojedinih godina njihova djela jednostavno ne koriste. Po toj računici ispada da je prosječno u 2014. godini hrvatski autor, član HDS ZAMP-a, zaradio 8.196,72 kn bruto godišnje, ili 683 kn bruto mjesečno.

Iz HDS-a dodaju da je ukupno 65 autora imalo bruto honorar jednak ili veći od 95.436 kn, što je prosječna godišnja hrvatska bruto plaća za 2014. godinu, a 133 autora imala su godišnji bruto honorar između 36.204 kn (minimalna godišnja bruto plaća) i 95.436 kn (prosječna bruto plaća). Nadalje, kažu kako je 216 autora imalo godišnji bruto honorar između 15.000 kn i 36.204 kn (minimalna bruto plaća RH).

Zaslužio dvostruko više

Tko je najbolje plaćeni autor, odnosno koji je autor najviše zaradio, iz HDS-a ne žele reći. Neslužbeno doznajemo da ima i onih čiji honorari navodno iznose nekoliko stotina tisuća kuna. Jedan od njih je, povremeno, i Nenad Ninčević, koji se na ovom popisu nalazi već dvadesetak godina.

- Ako imam ludo dobru godinu, ako divljački radim i ako mi se pjesme vrte kao lude, uspijevam od ZAMP-a dobiti 300.000 kuna bruto. Podijeljeno na dvanaest mjeseci, to bi bilo 25.000 bruto, a kako na taj dobitak plaćam i PDV, te u svaku svoju pjesmu ulažem znatna sredstva, mislim da je svakom jasno da su priče o velikom bogatstvu autora jako napuhane. Iskreno, kako radim kao konj, i to svakodnevno od jutra do mraka, mislim da bih trebao zarađivati barem dvostruko više od ovog što zarađujem - objašnjava Nenad Ninčević.

Inače, protekle godine od prodaje autorskih prava ostvaren je ukupni prihod od 111,5 milijuna kuna, što je 6,6 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:56