KRAJ BRAKA

Sanja Duggan isplatila Barbierija

Premda su se nedavno pojavljivali zajedno u javnosti, što su neki mediji objavili kao demanti njihove rastave, Sanja i Frane ipak su podnijeli zahtjev za razvod braka
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

Najzlatniji hrvatski par, Sanja Duggan i Frane Barbieri , prošli su tjedan u Americi podnijeli zahtjev za rastavu braka . Njihova odluka je sporazumna, a kako navode izvori bliski paru, 30-godišnja najbogatija Hrvatica svog je tri godine starijeg supruga - isplatila. Raspad njihove veze prvi se put u medijima pojavio prije nekoliko mjeseci, kada su mnogi objavili i kako je Sanja utjehu našla u zgodnom Igoru Maksimilijanoviću.

Ljubitelj umjetnosti

Taj građevinski poduzetnik, veliki ljubitelj i trgovac umjetnina u medijima se dosad pojavljivao rijetko, tek kao kao kum na vjenčanju Zvonimira Bobana i, mnogo godina kasnije, kao dečko voditeljice Mile Horvat, što je sam promtno i odlučno demantirao. Premda gradskim kuloarima tjednima kruže priče o čestim zajedničkim izlacima Sanje i Maksa (kako ga prijatelji zovu) u poznate restorane i klubove, navodni par vrlo je diskretan i drži se podalje od medija.

Sanja je, zapravo, vlastito pojavljivanje u medijima oduvijek vrlo mudro dozirala, premda se u fokusu pojavila još u ranoj mladosti.

Sve je počelo kada je Sanja Greguš 1992. godine kao 20-godišnja djevojka u jednoj zagrebačkoj diskoteci upoznala tada 21-godišnjeg Demiana D. Duggana. Sanja je bila manekenka, studirala pravo i bila iz dobrostojeće zagrebačke obitelji.

Otac Vjekoslav radio je na jednoj od vodećih pozicija u Ingri, a njegova kći bila je odlučna još više uspjeti u životu. Demian je bio iz ugledne i bogate američke obitelji koja i danas živi u Kaliforniji i vodi unosnu tvrtku Robert W. Duggan i suradnici. Kompaniju u Santa Barbari osnovao je Demianov otac Robert, spretni burzovni mešetar, pod čijim je vodstvom tvrtka postala najveći opskrbljivač američke vlade kompjutorima, bila je šesti najveći kupac IBM-ovih proizvoda, sudionik u svemirskim istraživanjima i vlasnik lanca od stotinjak restorana.

Čokolada donosi bogatstvo

Demian je od malih nogu odgajan da preuzme tvrtku svog oca, ali je nakon fatalnog susreta sa Sanjom odlučio ostati u Zagrebu. Upravo je u hrvatskoj metropoli odlučio uložiti u posao te je 1992. iz SAD-a počeo uvoziti proizvode poput čokoladica Mars, Snickers i Bounty. Kako mu je posao krenuo sjajno, odlučio je pokrenuti tvrtku Metropolis Media. Nakon dolaska u Hrvatsku vidio je da kod nas nije rašireno oglašavanje na billboardsima te je odlučio privući velike tvrtke poput Sonyja, Coca-Cole i Philipsa.

Metropolis Media počela je jako puno zarađivati od oglasa, a Duggan senior bio je konstantna financijska podrška svom sinu. No onda se dogodila tragedija - Demian je obolio od tumora na mozgu i počeo mukotrpno liječenje.

Bolest je ipak bila jača i Sanjin je suprug izgubio bitku s tumorom u siječnju 1997. godine, stvari su krenule nizbrdo. Direktor je napustio firmu i tek se tada pokazalo da mlada gospođa Duggan, koja nije uspjela završiti Pravni fakultet, zapravo ima vrlo malo iskustva u businessu. Posve logično, iznimno mlada, poljuljana činjenicom da je već u dvadesetima postala udovica, Sanja se pogubila. Premda se nakon smrti voljenog supruga gotovo fanatično posvetila poslu, zalogaj vođenja tako velike komanije ipak joj je bio prevelik.

Vjerojatno sebi priznajući poslovni poraz, počela je odlaziti na tečajeve glume u Los Angeles, gdje je srela Franu Barbierija, prvog muškarca koji ju je nakon smrti supruga uspio zainteresirati.

Njihova veza od početka je u javnosti opisivana kao bajkovita i Sanja se doimala uistinu sretnom.

Puno se više posvetila privatnom životu, iako je imala i nekih poduzetničkih izleta. Tako je Sanja 1999. uložila novac u muški časopis MR, koji je pokrenuo ni više ni manje nego - njezin Frane. Časopis namijenjen modernim i osviještenim muškarcima preživio je na tržištu tek nekoliko brojeva.

Uspio joj je prići

U međuvremenu, tvrtka Metropolis Media pod njezinim je vodstvom došla do ruba i Sanja Duggan morala je ustuknuti. Njezini bivši poslovni partneri tvrde kako je suočena s gubicima na računu u Hrvatskoj te krahom poslovanja u Makedoniji i Bosni i Hercegovini odlučila pomoć potražiti u Santa Barbari. Slamka spasa bio je ponovno - Robert.

Sanja je na kraju ipak dala udio u kompaniji svom svekru koji je potom pronašao investitora koji je posrnuloj tvrtki dao financijsku injekciju.

No ovaj je put Robert Duggan bio oprezniji sa snahom i novim suvlasnicima te je u novoosnovanoj tvrtki Magi, registriranoj u Delawareu, definirao udjele, prema kojima je sa snahom sudjelovao u jednakom omjeru. Tako je Sanja prodajom dijela svog udjela u firmi došla do 4 milijuna eura. Nakon što je 2003. cijela tvrtka prodana za 38 milijuna eura, njoj je pripalo još 6,3 milijuna.

Sve od tada Sanja Duggan nema veze s tvrtkom svoga pokojnog supruga. Metropolis Media nakraju je 2006. spojena s Europlakatom, a Duggan se prepustila onom što joj je ipak najdraže - životu jetsetterice. Oduvijek je voljela biti na mondenim mjestima gdje se okupljaju celebrityji, što joj uz izdašni bankovni račun nije predstavljalo nikakav problem. U životu “s filmskog platna” pratio ju je i njezin Frane i sav taj niz godina u domovini su ostavljali dojam iznimne bliskosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:25