BANKROTI SLAVNIH

Sarah Ferguson: Kraljice, žao mi je, ali ja sam bankrotirala

Ima dva izlaza: proglasiti bankrot ili tražiti pomoć od kraljevske obitelji.Dilema nije laka

Otkako je svijeta, vijeka i kuće Windsor na britanskom tronu, nikada se nije dogodilo da član kraljevske obitelji bankrotira. Nije to tako teško zamisliti ako je poznato da u Velikoj Britaniji jedino engleska kraljica ne mora plaćati porez, i to zato što je porez nominalno njen prihod, pa se i zove Queen’s Tax. Doduše, kraljica Elizabeta II. pristala ga je plaćati još 1992. godine, valjda u namjeri da se profanira pred podanicima. Imajući u vidu bogatstvo kraljevske obitelji, odnosno kraljice, kojoj porezni obveznici svake godine doznače ukupno 35 milijuna funti, i ako se zna da ona “na papiru” posjeduje šestinu zemaljskog kopna, ne čudi da se najplemenitijih britanskih plavaca bankrot tiče kao lanjski snijeg. Kako bivših, tako i sadašnjih.

Bijesni građani

Tako je barem bilo sve do svibnja ove godine, kad je vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson, rupu na bankovnom računu javno premjerila s cijelih 7 milijuna funti. Toliko je, prema izvješćima nekih otočnih medija, bankama dužno bivše kraljevsko visočanstvo, bivša supruga vojvode od Yorka i sina kraljice, princa Andrewa. Prema drugim izvorima, dužna je pet milijuna, a najviše joj je šanse dao Guardian, koji je njene dugove procijenio na parnih dva milijuna. Teško bi i s punom ronilačkom opremom doronili do minusa Sarah Ferguson, a kamoli na dah, tim više što je dno mutno, a banke barataju nekim drugim pojmom egzaktnosti kad su u pitanju njihovi klijenti. Tu je, dakako, i gnjev neveličanstvenih, imperfektnih, onih koji to sve plaćaju - poreznih obveznika. On sa svakom dodatnom funtom sve više raste.

Knjiga za djecu

A nazire se i ponešto crvene boje kroz slojeve pudera na obrazu kraljice Elizabete od te silne javne sramote, nečeg naprosto najgoreg što se časti viteškoj i krvi plavoj dogoditi može. Zato se po hitnim i temeljitim brifinzima u Buckinghamskoj palači čak i David Cameron brine o stanju računa Sarah Ferguson.

Sve je počelo u travnju ove godine kada je Davenport Lyons, odvjetnička kancelarija iz Londona, podnijela tužbu protiv Fergie. Tužbi su priložili odštetni zahtjev u visini od 200 tisuća funti, koliko smatraju da im Fergusonova duguje na ime zastupanja u poslovima oko izdavanja jedne njene knjige za djecu. Isti su joj odvjetnici pomogli u lansiranju i zaštiti brenda pod kojim je vojvotkinja planirala prodavati “lifestyle” proizvode preko satelitskog šoping kanala QVC. Kako su sve te usluge uredno fakturirane i uredno neplaćene, Sarah Ferguson našla se na sudu i od tada tvrdi da će je osuđujuća presuda odvesti u bankrot. Od tada sve vrvi prijedlozima, od onog da vojvotkinja dobrovoljno proglasi bankrot vrijedan 5 milijuna funti do onog da joj treba pomoći kraljevska obitelj. Provaljena Ferguson se, u međuvremenu, odala rasprodaji časti i veza, pa je tako ranije ove godine snimljena kako jednom poslovnom čovjeku prodaje “pristup” bivšem mužu. Snimljena je i kako za taj posao prima 40 tisuća dolara, od ukupnih 500 tisuća, koliko je navodno vrijedio cijeli deal.

Fond za lagodan život

Tabloidi se na Otoku intenzivno bave poviješću njezina rasipništva. Neki tako pišu da ju je samo stavka “accessories” svakoga dana koštala četiri tisuće funti, dakle četrdesetak tisuća kuna. Da je tako trošila baš svakoga dana u proteklih 14 godina, otako je razvedena od princa Andrewa, i da je kupovala samo “accessories”, potrošila bi nevjerojatnih 20 milijuna funti.

Pa iako Sarah Ferguson tvrdi da je nakon razvoda dobila samo 300 tisuća funti, The Sunday Telegraph je objavio podatke o cijeni razvoda koji u bitnome premašuju taj iznos. Prema tvrdnjama visoko neimenovanog izvora iz Buckinghamske palače, Ferguson je dobila 500 tisuća funti u gotovini za kupnju kuće sebi i kćerima, zatim 1,4 milijuna funti za osnivanje fonda namijenjenog za lagodan život princeza, te 350 tisuća funti za nenamjensko trošenje.

Nedefinirani troškovi

Paket uključuje i nedefinirane troškove za školovanje princeza Beatrice i Eugenie, koje u cijelosti podmiruje njihov otac. I tu je još “skromni” mjesečni džeparac u visini naknade koju je princ Andrew u trenutku razvoda primao kao časnik u kraljevskoj mornarici, dakle nekih dvije-tri tisuće funti. Ukupno, mediji su izračunali da je razvodom utržila ukupno 3 milijuna funti. Sada tvrdi da ništa više nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:15