SVI SU JE VOLJELI

Sjećanje na 'kraljicu srca': Prije 15 godina napustila nas je Lady Diana, princeza od Walesa

Iako ju je britanska javnost izuzetno voljela, njen brak s princom Charlesom bio je pun kontroverznih detalja, zbog kojih ostatak kraljevske obitelji nije bio sretan

LONDON - Na današnji dan prije točno 15 godina, u tragičnoj prometnoj nesreći poginula je Lady Diana, princeza od Walesa, rođena kao Diana Spencer.

Bila je ikona stila i velika humanitarka, zalagala se za sve koji su živjeli na marginama društva - izbjeglicama, zatvorenicima, žrtvama mina, beskućnicima, ovisnicima...

Kada je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća javno primila za ruku osobu zaraženu virusom HIV-a, učinila je više za skidanje tabua s te bolesti nego itko prije ili poslije nje.

Iako ju je britanska javnost izuzetno voljela, njen brak s princom Charlesom bio je pun kontroverznih detalja, zbog kojih ostatak kraljevske obitelji nije bio sretan.

Princ Charles upoznao je Dianu krajem sedamdesetih godina, a ljubav se navodno razvila u ljeto 1980. godine.

Diana i Charles oženili su se 1981. godine, a televizijski prijenos njihovog vjenčanja, na kojem je bilo 3500 gostiju, pratilo je više od 700 milijuna gledatelja. Prvi sin, princ William, rođen je samo godinu dana kasnije, 1982. godine, a njegov mlađi brat Harry rođen je 1985.

Već sam odabir mjesta poroda najnovijih prinova kraljevske obitelji - bolnica St. Mary’s umjesto Buckinghamske palače - pokazao je kako se Lady Di ne boji raskrstiti s tradicijama, bez obzira na želje kraljevske obitelji.

Bračni problemi Charlesa i Diane počeli su izlaziti u javnost ubrzo nakon rođenja drugog djeteta, kada su njihovi prijatelji otkrivali tabloidima kako se supružnici međusobno krive za probleme. Charles je navodno bio nevjeran, te je održavao vezu sa svojom prvom ljubavi, Camillom Parker Bowles.

Tabloidi su pisali i o Dianinim izvanbračnim izletima, pa su je povezivali s instruktorom jahanja Jamesom Hewittom. Kada su obje afere kraljevskog para izašle u javnost, početkom devedesetih godina, brak je već bio pred raspadom.

Razveli su se 1992., a Diana je najavila da je povlači iz javnog života.

Nakon razvoda, Diana je provela dvije godine u vezi s kirurgom Hasnatom Khanom, za kojega su mnogi njeni prijatelji govorili kako je on bio ‘ljubav njenog života’.

Ubrzo nakon razlaska od Khana, Diana se počela viđati s Dodijem Fayedom, sinom egipatskog biznismena Mohameda Al-Fayeda. Oboje su, nakon samo nekoliko mjeseci veze, poginuli u tragičnoj prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997. godine.

Samu smrt okruživale su mnoge teorije zavjera. Mohamed Al-Fayed još uvijek vjeruje kako je nesreća bila planirana, te da su je po naređenju princa Philipa izveli pripadnici britanske vojne obavještajne službe MI6.

Petnaest godina nakon njene smrti, ostaju nepobitne činjenice o njenom životu. Diana je bila ‘najfotografiranija žena na svijetu’, voljena u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire, zapamćena po svojem stilu, šarmu i požrtvovnom humanitarnom radu.

Njena ostavština njena su djeca, William i Harry, za koje britanski mediji vjeruju kako su odrastali pod znatnim utjecajem majke. Diana je insistirala da njena djeca imaju život i izvan Kensingtonske palače, vodila ih među ‘obične ljude’, u hostele za beskučnike, i pokušavala im pružiti ‘normalan život’.

Princeza Kate danas nosi Dianin zaručnički prsten, i, poput Diane, jednako je opuštena i na putu da postane jednako omiljena u javnosti. Zbog Diane, kraljevska obitelj više se ne drži iznad naroda, a princ William je popularan i poštovan, spreman ispuniti svoju dužnost prema državi ali ne na štetu svog privatnog života ili svoje žene, i narod ga kao takvog i prihvaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:36