POTRESNO ISKUSTVO

SLAVNA GLUMICA OTKRILA RANE IZ DJETINJSTVA 'Vrijeđali su me zbog rase i vikali da se vratim u džunglu'

 AFP

Glumica Thandie Newton, koja je prve godine života provela u Zambiji, preselila se s obitelji u Veliku Britaniju kad je imala samo tri godine.

Iako smatra kako je Penzanceu bio predivno mjesto za odrastanje, dolazak u novu okolinu ostavio je svoje rane iz djetinjstva.

Thandie je priznala kako su je druga djeca zlostavljala te su nju i njezinu obitelj svakodnevno vrijeđali na rasističkoj osnovi.

'Dobivala sam dobre ocjene i bila sam zaista sretna, pravo živahno dijete. Moja majka je shvaćala da što sam ja bila bolja, drugi su prema meni bili gori, ali ja to nisam oduvijek vidjela, bila sam jako malena', rekla lijepa 41-godišnjakinja.

U svojoj ispovijesti otkrila je i kako ju je otac Nick, koji je bio bijelac i Britanac pokušavao zaštititi koliko god je mogao, ali ona, brat i njezina majka, koja je tamnoputa Zimbabveanka, nisu uvijek mogli biti s ocem kad bi negdje išli.

'Samo dok smo šetali gradom, privlačili bismo pozornost na sebe tako da je to zasigurno ostavilo traga na meni', priznaje Thandie.

Ona i njezin brat Jamie nerijetko su u školi bili meta omalovažavanja jer su bili jedina tamnoputa djeca u tom mjestu.

Kad je krenula u katoličku školu koju su vodile opatice, jedna od njih joj je rekla: 'Veoma smo uzbuđeni što nam dolaziš, nikad prije nismo imali crnkinju u školi!'

Njezinoj majci su pak rekli kako je njezina kovrčava kosa neprilična za školsku sliku.

No, to nisu bila jedina iskustva koja su joj se urezala u pamćenje.

'Jedna starija žena živjela je u kući preko puta nas i često je imala rasističke ispade', rekla je Thandie.

'Vikala bi nam da se vratimo u džunglu odakle smo i došli', s mukom se prisjeća.

'Preseliti se iz Zambije u Cornwall tijekom 1970-ih godina bilo je jedno nadasve neobično iskustvo. Priča o životu jedne tamnopute obitelji u Penzanceu bio bi odličan sitcom kad bi u njemu bilo malo više humora', zaključila je na kraju intervjua za The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 18:51