MEKA ZA FILMAŠE

SLAVNI REDATELJ LUC BESSON NA LJETO SNIMA U HRVATSKOJ Stižu nam projekti vrijedni 200 milijuna eura

ZAGREB - Oko 200 milijuna eura navodno bi trebalo biti uloženo u Hrvatsku zahvaljujući stranim filmašima. Očito, odluka ugledne američke TV mreže HBO da snima hit-serijal “Igra prijestolja” u Dubrovniku zainteresirala je i druge svjetske producente za našu državu, poput Luca Bessona s megaprojektom “Lake” i britanskog Pinewood Studiosa.

No, osim prirodnih ljepota koje Hrvatska nudi, bez ikakve sumnje strane filmaše napokon su privukli državni poticaji, točnije olakšice u visini do 20 posto od ukupnog troška ako za lokaciju odaberu upravo Hrvatsku.

Povrat uloženog novca nude i druge države poput Francuske, što i ne čudi s obzirom na to da se procjenjuje da strane filmske industrije svake godine ulože u snimanje i postprodukciju na europskom tlu čak oko dvije milijarde eura. HBO planira nastaviti snimati “Igru prijestolja” u Dubrovniku, ali i druge projekte na našem tlu.

Hrvatska je pravi hit

No, neće biti jedini. Iz Hrvatskog audiovizualnog centra potvrdili su nam dolazak novih velikih filmaša na hrvatsko tlo. Među njima je i već spomenuti Luc Besson, kultni francuski redatelj koji je zajedno s Christopherom Lambertom čelni čovjek EuropaCorpa, jedne od najjačih producentskih kuća u Europi.

O koliko jakoj produkciji je riječ dovoljno je navesti neke od njihovih najjačih naslova poput megauspješne trilogije “Taken” s Liamom Neesonom, “Transportera” i franšize “Taxi”. Inače, upravo Bessona smatraju zaslužnim što je Neesona, Jasona Stathama i nedavno Scarlett Johansson uspješno pretvorio u akcijske junake.

Američki specijalci

To bi sada trebao učiniti i s glumcima poput australske zvijezde Sullivana Stapletona, jednog od glavnog glumaca “300: Rise Of An Empire” kojem je dodijelio ulogu u svom novom projektu “Lake”, upravo onom koji će se uskoro početi snimati u Hrvatskoj. Riječ je o akcijskom trileru, koji se također najavljuje kao megaprojekt, o grupici američkih specijalaca, pripadnika elitnog Navy SEAL-a koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pri tom otkrivaju blago skriveno u jezeru negdje u ratom zahvaćenoj Bosni (po nekim informacijama, u Srbiji). Besson potpisuje s Richardom Wenkom scenarij, a na veliku žalost američkih filmskih kritičara, nije se prihvatio i redateljske palice, već je ta uloga pripala Stevenu Qualeu koji je bio pomoćnik redatelju Jamesu Cameronu na “Avataru”.

Bez sumnje, najveća zvijezda “Jezera” je J. K. Simmons, američki glumac upravo ovjenčan Oscarom i Zlatnim globusom za sporednu ulogu u “Whiplashu”.

Njemu doduše nije pripala glavna uloga, već šefa ekipe koji se baš ne slaže s tim što njegovi momci rade. Osim Stapletona, za druge glavne uloge angažirani su Charlie Bewley (“Like Crazy”) te karizmatični Irac Diarmaid Murtagh (“Sons of Liberty”).

Prema informacijama s filmskog portala IMDB, snimanje je već krenulo, no kada će ekipa stići i u Hrvatsku, u Pakt Mediji, slovensko-hrvatskoj produkcijskoj kući koja će biti njihov lokalni partner, nisu smjeli otkriti.

Istra, Krk i Ogulin

Ipak, saznajemo da “Lake”, koji je upravo počeo sa snimanjem, svoj set bi, ako sve bude prema planu, kod nas trebao preseliti ovog ljeta.

Za sada su planirane lokacije u Zagrebu, Istri, Krku i Ogulinu, a film bi trebao biti spreman za kina za srpanj 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:52