DRUGI POSJET

Slavni redatelj u Hrvatskoj: Francis Ford Coppola na odmoru u Dubrovniku!

Peterostruki dobitnik Oscara, Francis Ford Coppola, privatnim je zrakoplovom iz Pariza sletio u Dubrovnik

DUBROVNIK - Slavni američki redatelj Francis Ford Coppola, autor kultne gangsterske trilogije "Kum" i ratnog spektakla "Apokalipsa danas" u srijedu je privatnim zrakoplovom iz Pariza sletio u Dubrovnik gdje bi trebao ostati do petka na kraćem odmoru. Coppola je tako već u ožujku otvorio novu sezonu dolazaka poznatih osoba u Dubrovnik.

Peterostrukom dobitniku Oscara i redatelju čiji je opus trasirao suvremeni hollywoodski film od 1970-tih do danas ovo je drugi posjet Dubrovniku u posljednjih pedesetak godina , a neslužbeno se doznaje da će u dubrovačkim vedutama uživati isključivo kao turist.72- godišnji Coppola, čiji su najpoznatiji filmovi odredili glumačku karijeru Marlona Branda i Al Pacina, pripadnik je poznate filmske obitelji, otac redateljice Sophije Coppole i stric glumačke zvijezde Nicholasa Cagea.

Američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti Coppoli je 2010. godine dodijelila prestižnu nagradu Irving G. Thalberg, koju dobivaju samo najveća imena Hollywooda. Prigodom dodjele nagrade Robert DeNiro Coppolu je nazvao svojom inspiracijom, a redatelj ZF sage "Ratovi zvijezda" George Lucas svojim mentorom.

- Naučio me kako pisati i režirati. Ustvari je personalizirao čitavu eru američke filmske industrije. Bio je naš vođa - rekao je Lucas.

Osim po režiji, Coppola se proslavio i kao scenarist i producent - kroz privatni filmski studio 'American Zoetrope' osnovan 1969. godine, Coppola je producirao tridesetak filmova među kojima i za hit ‘Izgubljeni u prijevodu’ kćerke Sofije nagrađen Oscarom za najbolji izvorni scenarij. U slobodno vrijeme bavi se uzgojem vinove loze u kalifornijskoj dolini Napa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:15