DNEVNICA 300 KN

SNIMANJE 'DIG-a' U SPLITU, TROGIRU I ŠIBENIKU U američkoj hit seriji angažirano 800 statista

Split, 040914.Na splitskom Sperunu, u ulici Ban Mladena snimaju se kadrovi za seriju Dig, u produkciji USA Networka koja ce imati sest epizoda, a zajednicki su je stvorili Gideon Raff (producent proslavljene "Domovine") i Tim Kring (jedan od tvoraca "Heroja"). Split i Trogir ce u seriji glumiti Jeruzalem gdje je snimanje zapocelo, ali je prekinuto zbog sukoba Izraela i Palestine.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Josko Ponos / CROPIX

Američka mini serija “Dig” scenarista i redatelja Gideona Raffa, inače dobitnika dva Primetime Emmyja za hit-seriju ”Domovina”, nastavlja se snimati u Hrvatskoj. Hrvatski partner američkih producenata, tvrtka Embassy Films Croatia, poznatih po “Igri prijestolja”, već je odradila većinu potrebnih audicija za statiste, traži se samo još točno određen tip ljudi.

Traže djecu za statiste

Točnije, Embassy je još u potrazi za dječacima od tri, četiri godine, svjetlije boje kose, za djevojčicama između četiri i pet godina tamnije kose, za osobama starijim od 50 godina, te muškarcima bez kose i svijetle boje očiju od 30 do 50 godina.

Na audiciji koja se održala u Splitu 14. veljače, sudeći prema fotografijama na Facebooku, vladala je silna gužva.

Galerija: Prošlu srijedu održana je audicija za statiste u Splitu

- Angažirali smo gotovo 800 statista, a završno snimanje prve sezone bit će na lokacijama u Splitu, Šibeniku i još nekim mjestima u Istri. Počinjemo 27. siječnja, a snimanje bi trebalo trajati 11. veljače. U ovom dijelu nismo morali angažirati hrvatske glumce, ali je za ‘Dig’ surađivalo 12 glumačkih imena - rekao je producent Saša Pirolić iz Embassy Filmsa.

Među njima su primjerice Kristina Krepela, Goran Grgić, Goran Navojec, Ivan Glovatzky, Sandra Lončarić, Slavko Sobin, Žarko Radić te drugi. No jedino je Kristina Krepela dobila priliku otputovati u Ameriku i snimati u studijima u Albuquerqueu u Novom Meksiku. Inače, snimanje “Diga” prvo je krenulo u Jeruzalemu, no zbog rata u pojasu Gaze set se prebacio u Hrvatsku, gdje je prošlog ljeta rađen u Dubrovniku, Trogiru i Splitu. Glavne uloge u seriji ima Anne Heche, Jason Isaacs i Orijem Pfeffer.

Duplo veći honorar

Osim statista koji na stranim serijama ipak bolje prolaze što se tiče honorara u domaćim produkcijama gdje, kako doznajemo, po danu snimanja dobiju 250, 300 kuna, a u našim serijama od 100 do 150 kuna, za potrebe serije angažirani su i profesionalci. Oni, kako doznajemo, zarađuju oko 2000 kuna bruto po danu snimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 11:14