POČETAK U VELJAČI

SNIMANJE EPSKOG FILMA U DUBROVNIKU Spartanska princeza bori se protiv zlih sila i zle vještice Izzigore

 EPH

Nakon što su njegove ljepote i kulturna baština poslužile kao kulisa za iznimno popularnu HBO-ovu seriju “Igra prijestolja”, kao i mnoge svjetske blockbustere, Dubrovnik će se ponovno naći u glavnoj ulozi za visokobudžetni epsko-povijesni triler “Aleksandra” čiji se 22-minutni pilot počinje snimati u veljači.

Jednog od producenata losanđeleske tvrtke Star Life Pictures Daniela Utješanovića u Dubrovnik je dovela ljubav, a u gradu pod Srđem uskoro će se i vjenčati. Jednaki dojam Dubrovnik je ostavio i na njegova partnera Bobbyja Emprechtingera te su odmah odlučili upravo tamo snimiti priču o spartanskoj princezi u ulozi koje bi se, najavljuje Utješanović, trebala naći poznata hollywoodska glumica, uz koju će zaigrati još dvojica jednako poznatih glumaca iz Hollywooda, no njihova su imena zasad tajna.

Združio tri kontinenta

Ideju za ovaj povijesni spektakl prije godinu dana Utješanoviću je iznio indijski redatelj Sijo Joseph, koji će se osim režije prihvatiti i postprodukcije.

- Dubrovnik je najbolja moguća scenografija za ovaj film čija se radnja odvija kroz tri dimenzije, 400 godina prije Krista u vrijeme antičke Grčke, 1500 godina nakon Krista te u današnje vrijeme prati i putovanje lijepe spartanske princeze Aleksandre, kćeri kraljice Leone i kralja Polidorosa, koja se bori protiv zlih sila i vještice Izzigore - ukratko je opisao Utješanović, napomenuvši kako bi se dugometražni film “Aleksandra” trebao početi snimati u rujnu ili listopadu, a osim Dubrovnika, kao glavnog seta, snimalo bi se i na Cipru, u Maroku i Španjolskoj.

Ovaj ambiciozni projekt u svojoj je koprodukciji, kaže Utješanović, združio tri kontinenta - Europu, Ameriku i Aziju. Gotovo 70 posto glumaca bilo bi s ovih prostora, odnosno Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, a s obzirom na to da se radi o velikom spektaklu s puno dosad neviđenih vizualnih efekata i digitalnih setova, Utješanović predviđa kako će se raditi o budžetu od oko 55 milijuna eura:

- Snimanje pilota trajat će desetak dana tijekom kojih ćemo snimiti najvažnije scene predviđene za film, a glavno snimanje će potrajati barem tri do četiri mjeseca. Pretprodukcija je počela prije osam mjeseci, tako da je zapravo sve već spremno.

Pilot u staroj jezgri

- U filmu sudjeluje 27 glumaca, od čega šestero u glavnim ulogama i barem 30 statista kad je u pitanju snimanje pilota. Pilot će se većinom snimati u studiju i starom dijelu grada, a nadamo se da će nam vrijeme ići na ruku jer glumice su većinom u laganim haljinama i togama - napominje Utješanović. Kako kaže, u manjim ulogama zaigrat će i on te Bobby Emprechtinger.

No, priča s Dubrovnikom tu ne prestaje jer dvojac iz Star Life Pictures namjerava ove godine, uz “Aleksandru”, snimiti još dva filma, u kojima bi Dubrovnik trebao biti barem dio scenografije.

- Već smo u Dubrovniku pronašli odlične lokacije za horor koji namjeravamo snimati u travnju, a u planu je još jedan veliki projekt radnog naslova ‘Spin’ u kojem bi trebao zaigrati jedno svjetskim poznato ime čiju potvrdu očekujemo svaki dan. Isto tako, redateljske bi se palice trebali prihvatiti dvojica slavnih režisera - najavljuje Utješanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 12:29