SAN U NEW YORKU

SPLIĆANKA 'ZAPALILA' AMERIKANCE 'Neobičnim izrazom lica osvojila je najjače kreatore svijeta!'

Ana već dvije godine živi u New Yorku. Njezini aduti su visina od 180 cm te snažan i neobičan izraz lica
 Indigitalimages.com

Nisam previše impresionirana time što sam u New Yorku, u sklopu New York Fashion Weeka, modnu pistu dijelila s Kendall Jenner, mlađom sestrom Kim Kardashian. Puno važnije mi je bilo što sam nosila revije Alexandera Wanga, Thakoona, Public Schoola, Tanye Taylor, Monique Lhuillier, Wesa Gordona... - kaže Ana Buljević. Dvadeset i dvogodišnja manekenka, članica Talia Modela i Model Scouting Officea, već je nekoliko sezona jedno od najtraženijih lica u svijetu mode, a ovu modnu sezonu otvorila je na najbolji mogući način: na pisti oko koje su u prvom redu sjedile Rihanna, Nicki Minaj, kao i brojni drugi uzvanici s A-liste…

Ana, djevojka za kojom se zbog njezine visine od 180 centimetara te neobičnog, snažnog izraza lica i karaktera otimaju modni dizajneri, dolazi iz Splita. Njezina je modna priča počela u Zagrebu, a nastavila se u New Yorku.

Studira u Zagrebu

- U Americi živim posljednje dvije godine, a New York sam jako zavoljela. U tom se gradu osjećam kao kod kuće, a mislim da je to jedan od bitnih faktora za uspjeh - priča Ana čiju je osobnost, ljepotu i eleganciju već treću godinu zaredom prepoznao Alexander Wang, pa se može kazati da je ona postala stalni dio ekipe koja nosi njegove revije.

- Ana je snimala i lookbook Wangove prošle kolekcije, a ovosezonsku je reviju nosila uz Kendall, sestru razvikane Kim, koju je Ana doživjela kao vrlo normalnu i simpatičnu djevojku, koja nije imala posebne zahtjeve po pitanju šminke i frizure - kaže Tihana Harapin Zalepugin, Anina modna agentica, koja je s razlogom ponosna na uspjehe atraktivne crnke.

- Ana grabi krupnim koracima. Lani je na Elle Style Awardsu nominirana kao jedan od tri naša najuspješnija modela, a očito je ovu godinu počela sa željom da osvoji još koju modnu nominaciju, jer nakon New Yorka slijede London, pa Milano i, na kraju, Pariz - kaže Tihana koja Anu, studenticu na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, opisuje kao sjajan spoj splitskog izgleda i dišpeta te zagrebačke odgovornosti i ambicije.

Karijera na početku

- New York je sve to sjedinio u karijeru, koja je zapravo još uvijek na početku. Vjerujem da će nam Ana donijeti još puno modnih radosti - smatra Tihana koja je mladu Splićanku zapazila prije dvije godine, kada je na jednom modnom tjednu nosila reviju Manuela Maligeca. Preporučila ju je agenciji Model Scouting Office, koja vodi plasman njenih modela na sva inozemna tržišta, a već prve godine Ana je nosila revije Prade, Dolce&Gabbane, Louis Vuitona, Yamamota, Marrasa, McQueena, Alexandera Wanga...

10 tisuća dolara za one najjače

Dok u Hrvatskoj visina honorara manekenki po reviji nerijetko iznosi i manje od 500 kuna, modeli koji nose revije na njujorškom tjednu mode zarađuju između 2000 i 10.000 dolara. No, u taj su iznos uračunati troškovi putovanja, prehrane i boravka u nekom gradu, pa treba mnogo raditi da bi se nešto uspjelo i uštedjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:41