'ZLOČESTI' KUHAR

Kuharski genijalac u mladosti je maltretirao pomoćne kuhare, bio nasilan prema konobarima i peračima suđa, a iza svega se krila jeziva tajna

 
 Profimedia, TEMP Rex Features

Anthony Bourdain, slavni chef, putopisac i TV ličnost, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Strasbourgu u petak ujutro. Ondje je snimao novu epizodu popularnog serijala ‘Parts Unknown’ u sklopu kojeg je putovao svijetom i donosio crtice o lokalnoj kuhinji i kulturi. Kako je izvijestio CNN, riječ je o samoubojstvu vješanjem premda to još nije službeno potvrđeno.

U intervjuu za Guardian prošle godine Bourdain se osvrnuo na svoj život i rekao da je u kuhinji uspio naći mir unatoč potpuno kaotičnom odrastanju.

‘Uspio sam staviti na stranu sav svoj psihotični bijes nakon što sam niz godina bio grozan prema pomoćnim kuharima, nasilan prema konobarima i agresivan prema peračima suđa. Danas još uvijek znam biti sarkastičan i nezadovoljan, ali više ni na koga ne urlam’, rekao je.

Bourdain je većinu svog odraslog života ovisan o cigaretama i alkoholu, a u svojim memoarima ‘Kitchen Confidential’ priznao je sav razmjer korištenja droge. Bio je teški ovisnik o heroinu, a navukao se sedamdesetih godina u New Yorku.

Tad je već radio u raznim kuhinjama. ‘Bio sam nesretna duša i imao velik problem s heroinom i crackom. Povrijedio sam, razočarao i uvrijedio tolike ljude, žalim za puno toga. To je sramota s kojom moram živjeti’, rekao je za Guardian.

Još tijekom osamdesetih gotovo nijednu odluku u kuhinji nije donio bez droge - marihuana, tablete, LSD, kokain, halucinogene gljive, heroin, sve je prolazilo.

No, uspjehom je smatrao to što se s godinama smirio i što je u posljednjih desetak godina osjećao da je u dobroj formi, puno je putovao, puno radio i fizički se dobro osjećao. No, psihički to očito nije bilo tako.

‘Kad gledate ono što sam ja redovno gledao, to promijeni vaš pogled na svijet. Proveo sam toliko puno vremena u zemljama u razvoju, uhvatio me rat u Bejrutu, bio sam u Liberiji, Kongu, Iraku i Libiji, shvatio koliko brzo stvari mogu postati loše, koliko se sreća može okrenuti u okrutnost i smrt. Pretpostavljam da sam se naučio poniznosti, ili nečemu’, rekao je Bourdain, no u nekom segmentu života kap je očito prelila čašu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:18