POBUNA SUSSEXOVIH

STRUČNJACI ZA JUTARNJI KOMENTIRAJU ŠOKANTAN POTEZ HARRYJA I MEGHAN 'Oni zapravo bježe od novinara, a od medijskog poduzetništva fino će živjeti'

    AUTOR:
    • Đenada Kučković

  • OBJAVLJENO:
  • 10.01.2020. u 20:54

(FILES) In this file photo taken on January 07, 2020 Britain's Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex react as they leave after her visit to Canada House in thanks for the warm Canadian hospitality and support they received during their recent stay in Canada, in London. - Britain's Prince Harry, Meghan are to step back as 'senior' royals, Buckingham Palace announced on January 8, 2010. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / POOL / AFP)
DANIEL LEAL-OLIVAS / POOL / AFP

Harry i Meghan Markle

Velika gužva u britanskoj kraljevskoj kući potaknula je brojne analize razloga pobune Sussexovih, ali i predviđanja što će se s njima dalje događati.

Stručnjaci i poznavatelji prilika na dvoru i oko njega, bilo da potez Harryja i Meghan gledaju kroz pozitivan, bilo kroz negativan okvir, ne sumnjaju da će mladi par uspjeti u svojim planovima, pod svojim uvjetima. Tako tvrde i naši sugovornici koji su tijekom protekle tri godine pratili priču vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

Sami će odlučivati

- Pokazalo se da je pobuna protiv obitelji i dužnosti te napuštanje pozicije ‘senior royals’, najvažnijih pripadnika kraljevske obitelji, u suštini pobuna protiv medija. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa danas su objavili da će od sada raditi s medijima koje će sami birati, s ‘grassroots’ medijskim organizacijama i mladim, ambicioznim novinarima te specijaliziranim novinama s kredibilitetom i preko njih obavještavati javnost o svojim fondacijama i dobrotvornom radu - kaže poznata novinarka i urednica Nada Mirković.

Dodaje da pretpostavlja da je par odluku o preseljenju donio preko blagdana koje su proveli u Sjevernoj Americi, pod značajno manjom opsadom medija.

- Odlučili su u suštini živjeti ‘svoj život’, koji sami određuju, s aktivnostima koje sami biraju, donekle oslobođeni mržnje britanskog tiska koju i Harry i Meghan osjećaju kao najveći teret svojeg inače blaženo sretnog i plodnog bračnog života.

Povijest se ponavlja

Prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel, veteranka komunikologije u Hrvatskoj, smatra, pak, kako se nakon posljednjih događaja na britanskom dvoru definitivno mogu povući paralele s jednim kraljevskim parom iz prošlosti, princom od Walesa Edwardom VIII. i Wallis Simpson.

- I ona i Meghan su Amerikanke, razvedene, glumice... Dakako, druga su vremena, drugačiji je kontekst i nema više privatnosti kakvu su, htjeli to ili ne, mogli imati Harryjev prastric i njegova supruga, no sličnosti su goleme. Odatle i priča kako je princ Philip, Harryjev djed, rekao unuku: ‘S glumicom se hoda, ali se ne ženi’ - kaže profesorica Leinert -Novosel, koja smatra da glavnu ulogu u odlasku iz redova “senior royalsa” ima Meghan.

- Mislim da Harry postupa u skladu sa stavovima svoje supruge i potpuno je podupire. To je u redu, pokazuju da su skladan par, no pitanje je jesu li te odluke dobre na dulji rok. Ima tu i dosta specifičnih osobnosti, tvrdoglavosti i nedostatka želje za prilagodbom. S njihovim položajem ne dolazi samo slava, nego i obaveze, pa se moraju podnositi i neke žrtve. Oni to očito ne žele, nego će pokušati nešto drugo, neki svoj put - objašnjava.

Za budućnost mladog para ne boji se ni modni stručnjak Borut Mihalić.

- Uvjeren sam da bi Meghan i Harry kao par mogli napraviti jako dobar, uspješan biznis, posebno uz zaštitu prezimena Sussex, što su pokrenuli. Meghan je već pokazala da ima smisla za posao. I prije veze s princom, dok je bila glumica u seriji i lifestyle blogerica imala je osobno bogatstvo procijenjeno na četiri milijuna dolara. Dakle, ima žicu za posao, a ni Harry nema prazne račune - kaže Mihalić. Upozorava na to da Sussexi imaju pravo more obožavatelja koji će im zasigurno biti velika podrška, a i potencijalni konzumenti svega onoga čemu oni daju svoj blagoslov.

- Radi se o velikim brojkama. Samo da 0,5 posto ljudi iz Velike Britanije, zemalja Commonwealtha, pa i SAD-a kupi nešto što oni proizvode ili podupiru... Postoji više varijanti na koji način mogu unovčiti svoj status i slavu. Pada mi na pamet lifestyle magazin, koji bi nesumnjivo imao stotine tisuća čitatelja, a tu je i licenciranje odjeće, kozmetike, hrane... Ako dobro zavrte poslovnu priču, mogu biti super bogati i onda sve to povezati s humanitarnim radom.

Bit će kompromisa

Čime god se bavio, par će morati misliti i na druge. Profesorica Leinert-Novosel kaže da silnim ljudima čiji su heroji, onima koji ih obožavaju, Meghan i Harry moraju pokazati da se nisu sasvim povukli, ne smiju ih ostaviti. Zato vjeruje da će oni ostati u nekoj varijanti humanitarne priče i da će tu pronaći sebe. Nada Mirković sigurna je da kraljevski par, a posebice Meghan, ima sve alate za uspjeh.

- Meghan je medijski veoma upućena, vodila je svoj lifestyle blog Tig, doduše puno manje razrađen i razvijen nego Goop Gwyneth Paltrow, koji sad vrijedi stotine milijuna dolara, no sasvim je moguće da misli da i oni mogu napraviti nešto slično. Ipak su poznatiji čak i od Gwyneth! Ona je žena s prošlošću, kako se nekad nazivalo ‘pustolovke’, žene koje žive kako žele i sve rade po svom, bez obzira na tradiciju i nametnuta stroga pravila. Imala je muža i nekoliko važnih veza u životu prije Harryja, radila je sve i svašta u životu, zaradila i sama barem milijun dolara kao glumica i medijska poduzetnica. Nije ona od onih koji bi svoj, jedan jedini, život prepustili na upravljanje nekom drugom i životarili.

Kao što je rekla u gotovo pa ozloglašenom dokumentarcu koji su snimili prošlog ljeta, nije stvar u preživljavanju, nego u rastu i razvoju, sreći. Rekla bih da poduzetna Meghan vjeruje da joj to nema pravo uskratiti čak ni Kraljica, a pogotovo ne suzdržana, hladna, nimalo avanturistična šogorica, vojvotkinja od Cambridgea, koju su isključili iz svoje objave o ‘daljnjoj suradnji’.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo