IZRAVNI PRIJENOS

SVE O FINALU LIGE PRVAKA Mila Horvat kao as iz rukava:Vraća se na ekrane na Wembleyju

Prvi put izravni prijenos na dvije hrvatske televizije - HRT 2 i ArenaSport

Prije 150 godina odvjetnik i strastveni veslač Ebenezer Morley sjeo je s predstavnicima desetak londonskih i prigradskih nogometnih klubova u Freemason Tavernu u engleskoj prijestolnici, malo je društvo uz “five o’clock tea” uspostavilo određena pravila igre i te se 1863. rodilo “ono nešto” danas poznato kao FA, odnosno engleski nogometni savez. Engleska, London i kultni stadion Wembley upravo su zbog važne obljetnice najpopularnijeg sporta na svijetu dobili u samo tri godine dva domaćinstva finale Lige prvaka i prava je ironija da će proslavu 150 godina organiziranog igranja nogometa na Otoku obilježiti svenjemački finale.

Invazija na Otok

Prije dvije godine na Wembleyju je bilo je baš po ukusu domaćina, s jedne strane otočki ponos Manchester United i najtrofejniji trener u povijesti nogometa Sir Alex Ferguson, a s druge Barcelona u svojim najboljim danima i planetarni junak Messi.

Ove subote engleska će gospoda, vrlo malo njih, biti na tribinama i u ložama među 86.000 gledatelja, a dolje na engleskoj travi sudarit će se dva Mannschafta. London će proživljavati njemačku invaziju, na Otok će se, procjenjuje se, iskrcati između 170.000 i 200.000 navijača iz Vaterlanda. Samo 50.000 sretnika među njima doći će i s ulaznicama. I Bayern i Borussia dobili su za svoje fanove po 25.000 ulaznica, a više od milijun njemačkih navijača bilo je u bubnju za neprocjenjiv papirić čija je regularna cijena bila između 70 i 387 eura. Crno tržište je, međutim, odmah formiralo svoju cijenu, i za finale se više ne može pronaći ulaznica jeftinija od 1500 eura, dok se za mjesta u najboljoj platinastoj loži za dobar pogled, pjenušavi ugođaj, celebrity društvo, svakovrsne delicije, hostese, analizu utakmice slavnih voditelja, na crno traži i 30.000 eura.

Za ostatak od više od 120.000 Nijemaca koji će se u istom času naći s druge strane Kanala organizirano je nekoliko fan zona u gradu, najveća će biti na Trafalgar Squareu, zatim u Olimpijskom parku i u Hyde parku.

Pritom je Bayern za subotnju večer već rasprodao (ulaznica je stajala 60 eura) svoju Alianz Arenu u Münchenu, gdje će u zajedničkoj ekstazi 45.000 navijača ne velikom ekranu pratiti zbivanja u Londonu.

Kancelarka je tajanstvena

I dok Njemačka u transu dočekuje vrhunac sezone u kojoj su Bayern i Borussia demontirali Barcelonu i Real te najavili razdoblje dominacije njemačkoga nogometa, procjene TV analitičara širom svijeta su da će gledanost ovogodišnjeg finala patiti u odnosu na prijašnjih nekoliko godina, osobito u SAD-u. Zašto? Dva su jednostavna razloga. Prvi, Real Madrid i Barcelona su znatno popularniji među američkim, ali i ostalim neeuropskim zemljama od Bayerna i Borussije. I drugi, na Wembley u subotu neće istričati ni Lionel Messi (Barcelona) ni Cristiano Ronaldo (Real Madrid), dvojica najprepoznatljivijih sportaša na svijetu.

Kada je barem jedan od njih dvojice na terenu to je impresivan paket za publiku, oni su istodobno i nogometni genijalci, i obožavani heroji, pop-ikone i svjetski brendovi.

S Realom ili Barcelonom na Wembleyju u ložama bi bilo i više glamura, ovako će subotnji finale biti Oktoberfest usred Londona, a najveća zvijezda na tribinama bit će njemačka kancelarka Angela Merkel. Svijet se, jasno, pita za koga će navijati najmoćnija političarka u Europi, a ona je na izravno novinarsko pitanje, očekivano, odgovorila državnički: “Radujem se finalu. Jedno je sigurno, pobjeđuje Njemačka”.

A za koga će u njemačkom finalu navijati Njemačka? Rezultati dviju anketa, jednu je radila TV kuća RTL, a drugu TV postoja ARD, gotovo su identični, između 56 i 58 posto Nijemaca navijat će za žuto-crne iz Dortmunda, a između 25 i 27 posto za crvene iz Münchena. S druge strane, gotovo 60 posto ispitanih vjeruje da će pobijediti Bayern, samo 28 posto smatra da bi mogla iznenaditi mlada, potentna momčad Jürgena Kloppa.

Rezultati ispitivanja nisu iznenadili sportske analitičare. Oni već odavno pretpostavljaju da šira javnost intenzivnije simpatizira Borussiju, dok Bayern poštuje zbog njegovih izvanrednih rezultata.

Hrvati ‘drukaju’ za Bayern

Bayern simbolizira blagostanje stvarano desetljećima, dok je Borussijino blagostanje tek u povojima, a upravo ju je prije nekoliko godina Bayern financijskom injekcijom spasio od bankrota. Bayern je, kažu sociolozi, ono što zovemo “stara Njemačka”, solidno poslovanje, mašinerija koja funkcionira gotovo savršeno. Borussia bi mogla biti predstavnik “današnje Njemačke”, dakle nesigurnosti (na poslu i u društvu), velikih rezova, promjene, egzistencijalnog straha, što sve rezultira genijalnim kreativnim rješenjima, ali i povremenim razočaranjima.

Pretpostavlja se da će većina hrvatskih ljubitelja nogometa u finalu drukati za Bayern jer u njemu najbolje dane u karijeri proživljava naš Slavonac Mario Mandžukić. I televizijski komentator Drago Ćosić, koji će s Wembleyja prenositi utakmicu za HTV, više je vezan za Bayern već i zbog brojne kolonije hrvatskih igrača koji su igrali u bavarskom divu.

Mila kao as iz rukava

- S Mandžukićem sam svaki dan na liniji, kao što sam bio i s Ivicom Olićem kada je dva puta u zadnje tri godine bio s Bayernom u finalu Lige prvaka. Razgovarajući s njima doznam mnoge detalje o njihovim suigračima, ali i suparnicima, što mi nerijetko dobro dođe u prijenosu. S Mandžukićem smo nakon utakmice osigurali intervju izravno sa stadiona - govori Ćosić pokraj kojeg ovaj put neće biti sukomentatora, ali će iz zagrebačkog studija ići emisije 35 minuta prije i 35 minuta nakon utakmice s gostima, stručnim analitičarima. Na pitanje tko će se od njegovih kolega javljati neposredno s travnjaka na Wembleyju, Ćosić malo zastane pa kaže:

- Možda i ja.

Hm, odmah nam je bilo sumnjivo da HRT na sportski TV spektakl godine šalje samo jednog reportera, pa opet inzistiramo i pitamo: kako ćete trčati s komentatorske pozicije na mjesto gdje vas čeka ekipa za unilateral kojim razgovor s Madžukićem neposredno nakon utakmice izravno dolazi u hrvatske domove?

- Dopustite da to bude iznenađenje.

Uporni, ne popuštamo, nego glasno zaključujemo: dakle, Mila Horvat vraća se na ekrane na Wembleyju!

- Nisam vam to rekao - govori Ćosić, ali nekako predosjećamo da je vrijeme za Milu. Kolege kažu da je u odličnoj formi, da se dobro oporavila od teške operacije jednjaka, već se i ranije htjela vratiti poslu, ali svi su joj savjetovali da se još malo strpi. No, nekako smo uvjereni da ćemo ju nakon pet mjeseci odsutnosti u subotu navečer gledati uživo iz nogometnoga hrama koji će pokrivati 36 kamera. Jer, kako je rekao Franz Beckenbauer, legenda njemačkog nogometa i Bayerna, a sadašnji počasni predsjednik bavarskoga kluba: “Wembley je savršeno mjesto za ulazak u legendu.”

No, HTV nije jedini koji će finale raditi za hrvatsko gledateljstvo, utakmicu s Wembleyja izravno prenosi i ArenaSport. Iz Londona će se javljati Božo Sušec uz kojeg će kao sukomentator biti bivši nogometaš Hajduka i Dinama Joško Jeličić.

Zlatni nogometni dan

Dok će se Bayern i Borussia boriti za trofej s klempavim ušima, HTV i ArenaSport tuči će se u subotnjem prime-timeu za gledatelje. Tradicija i pokrivenost na strani su javne TV, ali slika s Wembleyja bit će bolja na ArenaSportu jer će biti u HD rezoluciji. Komentatora će, pak, svatko odabrati po vlastitom afinitetu. Kao i HTV, i ArenaSport priprema posebni program za posebni dan.

- Naš program zvan ‘Zlatni nogometni dan’ posvećen finalu počinje već u noći s petka na subotu, u jedan u noći, sve do 19 sati navečer emitirat će se utakmice Bayerna i Borussije, u 19 sati donosimo kratku povijest Lige prvaka, a sat vremena prije utakmice počinje emisija iz studija u kojoj bi naš posebni gost trebao biti Robert Prosinečki - kaže Božo Sušec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:34