UZBUĐENJE NA VRHUNCU

SVE O NAJIŠČEKIVANIJEM PORODU GODINE Uz Meghan će na porodu biti doula, a beba će imati titulu lorda ili lady

Najnovija prinova u obitelj Windsor izaziva više pozornosti nego svi ostali rođaci zajedno. Očaranom puku zanimljivije je Harryjevo i Meghanino dijete, nego Brexit i za Otok neobična zima s najtoplijom veljačom u povijesti
 REUTERS

“Samo što nije!” odgovorila je Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, na pitanje kada stiže beba koje joj je postavio netko od uzvanika na prijemu u Buckinghamskoj palači gdje se obilježavala 50. godišnjica investiture princa Charlesa kao princa od Walesa.

Najnovija prinova u obitelj Windsor, ponekad se tako čini, izaziva više pozornosti nego svi ostali mali rođaci zajedno, bez obzira na nasljedni red. Rojalistima i očaranom puku zanimljivije je Harryjevo i Meghanino dijete, nego Brexit i za Otok neobična zima s najtoplijom veljačom ikad zabilježenom u povijesti zemlje. Mnogo je nagađanja o svemu što se tiče bebe Sussex i mnogo pretpostavki o protokolu, porodu, imenima.

Pa, kada bi, u biti, Meghan trebala roditi?

Iako nikad nije objavljen “službeni” termin poroda, osim da je to “u proljeće”, upućeni u brojke i porodništvo izračunali su da će beba Sussex svijet ugledati krajem travnja ili početkom svibnja. Zgodno bi bilo, recimo, da to bude 23. travnja kada je rođen maleni princ Louis ili na kraljičin rođendan 21. travnja, a tu je i rođendan princeze Charlotte 2. svibnja. Nema ništa bolje nego kad slaviš rođendan isti dan kad i rođak.

Gdje će Meghan roditi?

Iako zasad nije otkriveno gdje će Meghan roditi, poznavatelji kraljevske obitelji i silnih pisanih i nepisanih pravila tvrde da će, poput Kate Middleton i princeze Diane, i Meghan roditi u krilu Lindo bolnice St. Mary u Londonu. Kako je osoblju rečeno da ne uzimaju godišnje odmore u travnju, velika je vjerojatnost da će vojvotkinja doista tu i roditi. No s Harryjem i Meghan nikad se ne zna. Neki su mediji pisali i kako je Meghan odabrala bolnicu Frimley Park u Surreyu, 40-ak kilometara udaljenu od njihova novog doma u Windsoru.

Tko će biti s Meghan na porodu?

Uz supruga i babice, uz Meghan će, čini se, biti doula, žena educirana za pružanje emocionalne i praktične pomoći i vodstva tijekom poroda, ali i nakon njega. Navodno je riječ o Lauren Mishcon, iskusnoj douli koja je na internetskom chatu članica britanske udruge doula sugerirala kako će u proljeće biti zauzeta, “ali ne može reći zašto”. Kada su je novinari upitali hoće li biti potpora Meghan, odbila je komentirati. Zanimljivo je da je ona na neki način povezana s kraljevskom obitelji - supruga je Olivera Mishcona, unuka odvjetnika koji je vodio razvod princeze Diane i princa Charlesa. Lauren je, tvrde mediji, već savjetovala Harryju kako da pomogne supruzi tijekom poroda.

Tko će pomagati novopečenim roditeljima?

Početkom ove godine objavljeno je da mladi par ne želi imati dadilje. Ipak, neće biti prepušteni sami sebi u skrbi za novorođenče. Meghanina majka Doria Ragland navodno će provesti neko vrijeme s njima. Priča se kako će vojvotkinjina majka možda čak i ostati živjeti u novom domu svoje kćeri, kući Frogmore u Windsoru.

Kako će se beba zvati?

Nagađanja o imenu djeteta počela su onoga dana kad je objavljeno da je Meghan Markle trudna. Od početka su na vrhu bila imena Victoria i James, a trenutačno na kladionicama vladaju Diana i Arthur. Visoko kotiraju i Alice i Grace te Philip i Edward.

Kada će beba upoznati prabaku Elizabetu II.?

Kraljica, kojoj će beba Sussex biti osmo praunuče, prinove posjećuje obično dan ili dva nakon poroda. Vjerojatno će tako učiniti i ovaj put.

Hoće li beba imati titulu?

Iako je Harry princ, njegova djeca ne dobivaju automatski titulu. Kraljica Elizabeta II. je 2012. godine izmijenila stara pravila o titulama te su tako sva djeca princa Williama i Kate Middleton dobila titulu “kraljevskog veličanstva” te princeze ili princa. To se pravilo ne primjenjuje na djecu princa Harryja. Ako kraljica opet nešto ne promijeni (a znalci tvrde da neće), sin Harryja i Meghan bit će Lord Mountbatten-Windsor, a kći Lady Mountbatten-Windsor.

Tko će biti kumovi djeteta?

Kraljevska tradicija nalaže da dijete rođeno u obitelji Windsor ima mnogo kumova pa će tako, valjda, biti i s bebom Sussex. Imena se neće znati do krstitki, ali pretpostavlja se da je lista poduža. Na njoj, gotovo sigurno, nema strica Williama i strine Kate koji i sami imaju troje djece, a k tome Meghan i Harry nisu kumovi malom princu Louisu.

Među potencijalnim su kumama i kumovima, koje svakih nekoliko dana popisuju britanski mediji, primjerice Meghanina prijateljica, stilistica Jessica Mulroney (ona je organizirala party darivanja djeteta u New Yorku) i njezin suprug Ben. George i Amal Clooney, dobri prijatelji para, sljedeći su kandidati, iako je glumac početkom godine rekao da ta informacija nije točna. Kume bi mogle biti i Serena Williams, glumica Priyanka Chopra te Meghanina prijateljica s fakulteta Lindsay Jill Roth. Na kraju, tu su i Harryjevi prijatelji od djetinjstva William, Nicholas, Hugh Jr. i Edward van Cutsem.

Gdje će biti krstitke?

Običaj je u kraljevskoj obitelji krstiti djecu tri mjeseca nakon rođenja. Očekuje se da će Harry i Meghan organizirati malu, intimnu ceremoniju poput onih kakve su za svoju djecu napravili William i Kate. Na krstitkama princa Louisa, primjerice, bilo je samo 30 ljudi, najbližih članova obitelji. Za mjesto krštenja par će vjerojatno izabrati kraljevsku kapelicu u palači St. James ili na posjedu Sandringham u Norfolku. Ili nešto treće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:41