USPJEH ZA GLAZBENIKE

TAYLOR SWIFT POBIJEDILA MOĆNI APPLE 'Mi ne tražimo besplatne iPhoneove, ne tražite ni vi besplatnu glazbu!'

 Getty

LOS ANGELES - Nakon što je popularna američka glazbenica Taylor Swift jučer u otvorenom pismu izrazila svoje negodovanje Appleovim planovima za pokretanje novog servisa za slušanje muzike putem interneta, Apple je u rekordnom roku reagirao i odlučio promijeniti svoj model.

Podsjetimo, Apple upravo pokreće svoj ‘streaming’ servis Apple Music, a u sklopu besplatne tromjesečne probe koju je ponudio svim korisnicima, tvrtka je najavila kako nema namjeru ništa platiti glazbenicima tokom tog perioda.

Swift je odbila pružiti svoju glazbu za korištenje na tom servisu, a u svojem pismu naglasila je kako to ne radi zbog sebe, s obzirom da iza sebe ima već pet albuma i može financirati sebe, svoj bend i svoj tim, već zbog novih glazbenika i bendova koji su ‘tek izbacili svoj prvi single, a sada neće biti plaćeni za svoj uspjeh.’

- Moja poruka Appleu, uz svo dužno poštovanje, jest da još nije prekasno promijeniti ovaj plan, napisala je Swift.

- Mi vas ne tražimo besplatne iPhoneove. Molim vas, nemojte nas tražiti da vam dajemo svoju glazbu bez naknade, stoji u otvorenom pismu.

Unutar jednog dana, Apple je odgovorio i promijenio svoj plan.

Viši potpredsjednik Applea za internet software i usluge Eddy Cue na Twitteru je potvrdio kako je tvrtka odlučila napustiti svoj prvotni plan.

- Apple će platiti umjetnicima za streamanje, čak i tijekom besplatnog probnog perioda, napisao je.









- Čuli smo te, Taylor Swift, i nezavisne umjetnike. S ljubavlju, Apple.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:58