ANTONIO MACAN

TKO JE NAOČITI SINJANIN KOJI JE ZADIVIO PUTINA I BUSHA? Radi s velikanima, sanja o nastupu na Alci, sklopio veliki posao s Disneyjem: 'Spazili su me na YouTubeu'

Naočiti glazbenik ljubav prema glazbi naslijedio je od oca Ante, porijeklom iz Sinja. Roditelji su mu pružili najkvalitetnije školovanje...
 Foto: Privatni album

Sve ovo je samo posao. Slava mi nije udarila u glavu. Naravno, lijepo je znati da su te ljudi zapazili, da cijene ono što radiš, ali isto tako važno je ostati normalan, s obje noge čvrsto na zemlji - kaže Antonio Macan, 27-godišnji pijanist iz Frankfurta, čija će se glazba moći čuti u novom Disneyjevu filmu.

- Do toga je došlo sasvim slučajno kada sam na YouTube stavio svoju verziju obrade filmske teme ‘Pirata s Kariba’. Tu sam skladbu zamislio i realizirao poprilično kompleksno, a ono što sam odsvirao jako se svidjelo ljudima iz kompanije ‘Walt Disney’ pa su me kontaktirali i dogovorili smo se da moja muzika bude dio njihova novog filmskog hita - ispričao je Macan, napominjući da se u INmagazinu Nove TV mogu čuti njegove najnovije snimke.

Utjelovio C. Greya

Naočiti glazbenik inače je zahvaljujući svom glazbenom umijeću i talentu dobro poznat njemačkoj javnosti. Mladić, koji je na svoj način obradio i temu iz filma “Spectre” o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu, ljubitelje klasike odavno je “kupio” nastupajući na mnogim koncertima diljem svijeta, a njemu samom posebno je drago što je svojom svirkom zadivio i svjetske moćnike Putina, Schrödera i Busha pred kojima je imao čast svojedobno nastupati na koncertu u Sankt Peterburgu.

Mlađu žensku publiku oduševio je kada je u jednom svom videospotu utjelovio Christiana Greya, junaka romana “Pedeset nijansi sive”. Macan, koji ima i glumačkih ambicija, u tom se videouratku, baš poput Greya, pojavljuje za klavirom svirajući Bachovu kompoziciju, a mnogo je onih koji su, nakon što su odgledali videospot, zaključili da mu ta uloga pristaje bolje nego glumcu Jamieju Dormanu.

Kultni događaji

Ljubav prema glazbi Macan je naslijedio od oca Ante, porijeklom iz Sinja. Antonijeva mama Rosana je iz Pirovca, a i ona i njezin suprug rano su primijetili koliko je njihov sin nadaren za glazbu. Macan je stoga počeo učiti glasovir kada je imao samo četiri godine.

- Odmalena sam slušao međunarodne umjetnike koji su nastupali u uglednim restoranima mog oca, a već sam kao četverogodišnjak pohađao privatne satove glasovira. Sa sedam godina svirao sam repertoar Mozarta, Bacha, Haydna, Beethovena, Chopina, Čajkovskoga i Debussyja. Roditelji su mi angažirali poznate profesore glasovira poput B. Wetza, S. Cadu, S. Schmidta i A. Kleonova kako bi mi pružili najkvalitetnije školovanje - kaže Macan koji je imao svoje glazbene recitale u Njemačkoj (Frankfurt, Berlin, Darmstadt), Italiji (Venecija), zatim u Belgiji (Gent, Bruxelles), Rusiji (St. Peterburg), Litvi (Kaunas, Vilnius), ali i u Hrvatskoj (Split, Šibenik, Zagreb).

Među njegove najranije uspjehe ubraja se i prva nagrada “Mladi glazbenici” (“Jugend musiziert”) u Hessenu. Sudjelovao je i na svečanostima u povodu 300. godišnjice Petrograda, kao i na 13. međunarodnom festivalu u Kaunasu, gdje je nastupao kao predstavnik Njemačke... Što je sljedeće?

Nastup za žrtve Pariza

- Sve ovisi o trenutnoj inspiraciji. Ali, spremam novi album, a u siječnju ću nastupiti na velikom koncertu u Frankfurtu posvećenom žrtvama terorističkih napada u Parizu među kojima je, nažalost, bio i jedan moj prijatelj - kaže glazbenik koji povremeno posjećuje domovinu svojih roditelja, a velika mu je životna želja da se jednoga dana okuša i u Sinjskoj alci. Jer, kako naglašava, ipak je on Sinjanin po ocu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:27