30 GODINA KLAPE INTRADE

TOMISLAV BRALIĆ 'Pjevamo iz gušta, pjesme su naše blago'

Intrade su zapravo ljetine, imanje...a ljetina Ljube Stipišića, po čijoj je zbirci klapa dobila ime, bile su pjesme, veli Bralić
 Vojko Bašić/CROPIX

Da mogu, sve bih opet ponovio. Ovih 30 godina s klapom prošlo je kao u trenu, a kad nešto brzo prođe, znači da je bilo lijepo - kaže Tomislav Bralić koji s klapom Intrade obilježava 30. obljetnicu postojanja. Klapa koja je objavila 14 albuma i dobila brojne nagrade, svoj je 30. rođendan proslavila 21. studenoga u Zadru, a još jedan će slavljenički koncert održati 12. prosinca u Domu sportova.

- Na tim koncertima izvest ćemo naše najpoznatije pjesme. Mnogo ih ima pa ne znam koliko će koncerti trajati, ali time se ne opterećujemo. Jer, mi pjevamo iz gušta, nama je nastup fešta - priča Bralić koji je u klapu došao s nepunih 18.

- Bio sam srednjoškolac kada sam počeo pjevati s momcima, još sam roditelje morao moliti da me puste van - smije se Zadranin, koji se klapi priključio na nagovor pokojnog Zdenka Runjića koji je Bralića čuo kako s ekipom pjeva na Kalelargi. Klapi Intrade kum je pokojni Ljubo Stipišić Delmata.

- Gospodin Ljubo u to je doba, kad smo mi tragali za imenom klape, objavio zbirku pjesama pod imenom ‘Intrade san popi’. Intrade su zapravo ljetine, imanje...a Ljubina ljetina bile su pjesme. Nama su pjesme, kao i njemu, najvrednija imovina, pa je tako nastalo i ime klape - sjeća se Bralić koji je s klapom proputovao cijeli svijet.

- Naša klapa 1997. zapjevala je pred Papom. Suze ganuća bile su nam na očima dok smo, skupa s ostalim klapama probranim na Omiškom festivalu, zapjevali ‘Bože čuvaj Hrvatsku’ - priča Bralić čija je klapa surađivala s brojnim poznatim glazbenicima.

- Arsen Dedić jednom je obećao da će napisati pjesmu za nas. Nažalost, to se nije dogodilo. Ali, zato mi rado pjevamo njegove prekrasne pjesme - kaže Bralić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:53