REVOLUCIONARNA ODLUKA

Transseksualka Jenna dobila zeleno svjetlo izbora za Miss: Ipak će nastupiti!

 AP

Kanadski organizatori izbora ljepote Miss Universe donijeli su revolucionarnu odluku dopustivši transseksualnoj natjecateljici Jenni Talackovoj iz Vancouvera da ipak sudjeluje u ovogodišnjem izboru za Miss Universe.

Primjer hrabrosti

Ovaj presedan zasigurno će iz korijena promijeniti dosadašnje natjecanje, ali i općenito dosad uvriježeni pojam ženske ljepote, a primjer hrabre ljepotice iz Kanade, koja je prvo diskvalificirana iz natjecanja, velik je korak prema priznavanju prava osoba koje su se podvrgnule promjeni spola.

Naravno, i središnja organizacija Miss Universe sa sjedištem u New Yorku promijenila je svoju temeljnu odluku o diskvalifikaciji 23-godišnje transseksualke iz izbora za Miss Universe Kanade za 2012.

“Organizacija Miss Universe dopustit će Jenni Talackovoj da se natječe na izboru za Miss Universe Kanade 2012. ako zadovoljava kanadske pravne uvjete za priznanje spola i standarde ustanovljene na drugim međunarodnim natjecanjima”, navodi se u izjavi objavljenoj na službenim stranicama organizacije od prije nekoliko dana. S druge strane, u izjavi se ne navodi o kojim je uvjetima konkretno riječ, a nije definirano ni čija će krivnja biti ako ih ne bude zadovoljila. No, barem se ima priliku boriti, a to je velik pomak.

Odvjetnica Jenne Talackove zauzela se i kod vlasnika licence Miss Universe, milijardera Donalda Trumpa, da se suprotstavi “napadnoj diskriminaciji”, a samo poništenje prvobitne odluke o izbacivanju Jenne Talackove iz natjecanja uslijedilo je nakon paljbe koja se dogodila u javnosti. Naime, peticija kojom se tražila promjena odluke organizatora u kratkom je roku prikupila 40.000 potpisa tijekom prošlog tjedna, kada je objavljeno da je Talackova diskvalificirana na osnovi spolne orijentacije. Peticija je upućena na adrese kanadskog izbora Miss Universe, te Donalda Trumpa, a u dopisu je prvotna odluka o izbacivanju nazvana “diskriminirajućom, nepravdenom i prije svega odvratnom”.

“Ona je žena i zaslužuje da je se tretira kao svaku drugu ženu. S kakvim je genitalijama rođena (pa čak i kakve genitalije ima danas) potpuno je nevažno. Peticija se zauzima da je se potvrdi kao natjecateljicu, budući da je nepravedno diskvalificirana”, piše u peticiji.

Lagala o operaciji

Znakovito je i to što je obrat u cijelom slučaju stigao u ponedjeljak, samo dan prije nego što je Jenna Talackova zajedno s istaknutom feminističkom odvjetnicom Glorijom Allred, inače specijaliziranom za slučajeve povrede ljudskih prava, trebala održati konferenciju za tisak na temu prvotne odluke o diskvalifikaciji.

Jenna Talackova natjecala se i 2010. godine na Tajlandu na Miss International Queen, natjecanju ljepote za transseksualne žene, i tada je izjavila kako je znala da je djevojčica kad su joj bile samo četiri godine. Lijepa plavuša tada je naglasila kako je hormonsku trapiju počela uzimati već sa 14 godina, a kad joj je bilo 19, podvrgnula se operaciji modifikacije spola.

Cijela drama u vezi s izborom za Miss Universe počela je nakon što je Jenna ušla među 65 finalistica iz Kanade. Međutim, organizatori su joj rekli da ne može sudjelovati jer je lagala glede operacije promjene spola, te da ne ispunjava uvjete natjecateljice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:44